YEREL HABERLER - 31 Aralık 2011 Cumartesi 13:48

İLKADIM BELEDİYESİ`NİN 2012 PROJELERİ

A
A
A
İLKADIM BELEDİYESİ`NİN 2012 PROJELERİ

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 2012 yılında yapmayı planladıkları projeler hakkında bilgi verdi.
Başkan Necattin Demirtaş, 2012 yılının ciddi anlamda yatırım yılı olacaklarını belirtti. Demirtaş, "Biz İlkadım ilçesini geleceğe taşıyacağız. Güzel, yaşanabilir, ticaret merkezini elinde bulunduran bir İlkadım ilçesi oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
2011 yılının bir önceki yıla oranla ilk defa atağa kalktıklarını belirten Demirtaş, "İlkadım ilçesinde yaklaşık 10 kilometreye yakın yol ve kaldırım çalışması yapıldı. 57 bin ton asfalt yaptık. Bu zamana kadar bunların adından bile bahsedemiyorduk. Ama şimdi bunların hepsini yaptık. 2011 yılında 19 Mayıs ilçesine kimsesiz çocuklar için yapılan Sevgi Evleri projemiz, Tekstilde Kadının Adı Var, Gençlik ve Bilişim Birlikteliği Projelerimiz bitti. Bu projelerimizin toplam bedeli yaklaşık olarak 400 bin euro civarında. Aynı zamanda Asri Mezarlığın karşısında bulunan Ekolojik Yaşam Alanı projemizde bitti ve faaliyete geçti" diye konuştu.
İlkadım Belediyesi’ndeki devam eden projelerden de bahseden Demirtaş, "Türkiye’de ilk defa uygulamaya konulan ’Çöpünüz Altın Olacak’ projesini İlkadım Belediyesi olarak biz başlattık. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde çöplerin geri dönüşümü sağlanırken maalesef ülkemizde çöplerin hemen hemen tamamı çöp depo sahalarına götürülerek imha ediliyor. Bunlar daha sonra yeraltı sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyordu. Biz de hem insan sağlığını korumak hem de milli servet kayıplarının önlenmesi adına çöp depo sahasına giden çöplerin yok olmaması için ’Çöpünüz Altın Olacak’ projesini başlattık. Bu proje ile insanlara kağıt, lastik, cam gibi malzemeleri ayrı ayrı poşetlerde toplamayı öğretmeye çalıştık. Bu şekilde vatandaşlardan toplanan çöpleri evlerden alıp karşılığında bilet veriyoruz. Yapılan çekiliş sonrasında da bilet sahiplerine altın dağıtıyoruz. Burada amacımız insanlarımızı geri dönüşüme teşvik etmek. Aslında Çevre ve Orman Bakanlığımızın üzerinde durması ve desteklemesi gereken bir projedir. Çevre ve Orman Bakanlığımızdan destek istedik ama maalesef bürokratik bakış açısı ile olaya çok yüzeysel bakıldı ve bize destek sağlanmadı. Biz de bunu kendi imkanlarımız ile yapmaya devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.
HALK EKMEK 1 ŞUBAT’TA
Halk Ekmek Fabrikası açılışının 1 Şubat tarihine ertelendiğini söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Fabrikamızın açılışı 1 Ocak 2012 tarihinde olacaktı. Fakat doğalgaz çalışmalarından kaynaklanan problem nedeniyle 1 Şubat tarihine ertelendi. Bu da önemsediğimiz ve seçimlerde vaat ettiğimiz projelerden bir tanesi. Biz bu Halk Ekmek Fabrikası’nın inşaatına başladığımızda ekmek fiyatları 0.60 kuruştan 0.50 kuruşa düştü. İlkadım ilçesinde günlük 310 bin ekmek tüketiliyor. Bu fabrikada amacımız insanlara ucuz ve sağlıklı ekmek yedirmek istiyoruz. Durumu ve şartları iyi olmayan ekmeklerin önüne geçmiş olacağız."
2011 yılı içersinde İlkadım ilçesine bağlı birtakım okullara 1 milyon TL destek sağladıklarını ifade eden Demirtaş, "Burada da özelikle dar gelirli ailelerimizin oturduğu semtlerdeki okullarımıza özen göstermeye çalıştık. Tabii elimizden geldiği kadar bütün okullarımıza destek olmak istiyoruz ama bütçe imkanlarımız sınırlı olduğu için kendi imkanlarımızın ölçüsünde yardımlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Okullara desteğimiz 2012 yılında da devam edecek. Çünkü bu okullarda okuyan çocuklar bizim çocuklarımızdır" dedi.
RENKLİ ASFALT VE SAMBİS PROJESİ
Renkli asfalt uygulamasının Türkiye’de ilk defa İlkadım ilçesinin başlattığını söyleyen Demirtaş, şunları söyledi: "Bunu halkın çok kullandığı sokak ve caddelerde yapıyoruz. Burada farkındalık oluşturmak istiyoruz. İlkadım ilçesi ticaret merkezlerine aday olmuş bir ilçedir. Diğer ilçelerde bu durum yok ama bizde ise olduğu gibi ticaret var. Bütün ilçelerin hatta çevre illerden gelen ilçelerin ticaret merkezi Samsun olduğu için biz buraya yakışır ve ticaret merkezine uygun asfaltlar yapmaya çalışıyoruz. Renkli asfalt çalışmalarının yanı sıra cephe giydirme çalışmalarımız da olacak. Hatta bunları ara sokaklarda da yapmayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra 2012 yılında devreye girecek olan Sağlıklı Yaşam İçin Bisiklet (SAMBİS) projemiz var. SAMBİS projemiz Karadeniz’de ilk Türkiye’de de üçüncü sırada olan bir projedir. Buradaki projemizde Atatürk Kültür Merkezi ile Bandırma Vapuru arasında ilk etapta 4 istasyon merkezi ve 25 bisiklet ile gençler, çocuklar ve büyükler bisiklet kiralama yöntemiyle bu alanda bisiklet sürecekler. Kiralamanın çok küçükte olsa bir bedeli olacak. Fakat burada amacımız kendine bisiklet alamayan ama bu sporu yapmak isteyen 7 den 70’e herkesin bunu yapmalarını sağlamak. Bu proje dünyanın çeşitli ülkelerinde var. Ama Türkiye’mizde sadece Antalya ve Kayseri bu tarz proje yaptı. Hatta bizdeki proje diğer illerden daha güzel olacak. Çünkü bizde engellilerin kullanabileceği bisikletler de olacak. Büyükşehir Belediyesi bu projemizi gördüğünde bisiklet sürme alanını uzatmak istedi. Bizde kabul edip alanı Batıpark’a kadar uzattık."
Çocukların trafik eğitimlerini daha sağlıklı ve küçük yaşlarda öğrenmeleri için Mini Araç Pisti Projesi geliştirdiklerini ifade eden Demirtaş, "Burada da özellikle çocuklarımızın trafik eğitimini daha küçük yaşlarda almalarını istiyoruz. Trafik eğitimini Derebahçe semtimizde akülü arabalarla vereceğiz. Burada amacımız çocukların arabalarla kırmızı ışıkta durulmasını, yaya geçişlerinde araçlarını yavaş ve dikkatli kullanmaları gibi trafik eğitimlerini küçük yaşlarda öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu proje 2 defa ihaleye çıktı ama bir sonuç alınamadı. Bu seferde sonuç alınmazsa kendimiz yapacağız. Ayrıca 2011 yılında sözleşmesini yaptığımız 2012 ya da daha da ileri bir tarihe sarkabilecek Bin 250 araçlık Otopark ve AVM Projemiz var. Bunun anlaşmaları yapıldı. İhalesi devam ediyor. Burada bizden kaynaklanmayan bir sorun oluştu. Bu sorun çözüldüğü zaman da o semtin otopark sorunu çözülmüş olacak."
MHP seçim propagandasında gündeme getirilen Hilal Kart projesini İlkadım Belediyesi’nin de kullanacağını ifade eden Demirtaş, "Hatta bizimde belediye seçimlerinde de Hilal Kart’a benzer bir seçim vaadimiz vardı. Bizim fikirlerimizde Hilal Kart uygulaması ile örtüştüğü için bizde Hilal Kart uygulamasına geçtik. Bu karttaki amacımız ilçemizde gelir durumu düşük olan ihtiyaç sahibi ailelerimize Hilal Kart vermek. Elde ettikleri gelir grubuna göre ihtiyaç sahiplerine bir takım maddi destek vermek istiyoruz. Bu gelir durumlarını 4 kategoriye ayırdık. Bu kategorilerde 1. derece mağdurlara 200 TL, 2. derece mağdurlara 150 TL, 3. derece mağdurlara 100 ve 4. derece mağdurlara da 50 TL’lik Vakıflar Bankası’ndan anlaşmalı kredi kartı veriyoruz. Vatandaşlar bu kartlardaki paraların yarısını nakit çekebilme hakkına da sahip olacaklar. Bunun yanı sıra diğer projelerimizden biri olan kültür merkezi projesidir. İlkadım ilçesinin ciddi bir kültür merkezine ihtiyacı olduğunu gördük. Biz de bu ihtiyacı karşılamak ve 2012 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk adımını attığı İlkadım ilçesine yakışır bir kültür merkezi yapmayı planlıyoruz. Kültür merkezi ile ilgili olarak proje tamamladığında İlkadım ilçemize Kılıçdede Kültür ve Ticaret Merkezi’ni yapacağız. Ayrıca 2012 yılında önemli projelerimizden biri de İlkadım Belediyesi yeni hizmet binasıdır. Bu hizmet binasını da Çatalarmut Köprüsü civarına yapmayı hedefliyoruz. Fizibilite çalışmaları başladı. 2012 yılında da İlkadım Belediyesi yeni hizmet binasının ihale edilecek ve 2013 veya 2014 yılında da yeni hizmet binamıza kavuşacağız. Bu projede bizim için çok önemli. Çünkü birkaç noktadan ilçemize hizmet götürmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla işlerimizi kontrol etmede zorluk yaşıyoruz. Yeni hizmet binamız olduğunda da bunları bir araya toplayacağız" açıklamasında bulundu.
UYDUKENT KONUT PROJESİ
2012 yılında Ahullu köyü ve Toybelen mevkiinde Uydukent Konut projesi yapmayı hedeflediklerini söyleyen Demirtaş, "Bu projeyi çok önemsiyorum. Buradaki amacımız İlkadım ilçesini iç kısımlara taşımaktır. İçeriye taşımak içinde cazibeli bir merkez oluşturmamız lazım. Bizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Uydukent Konut projesinde inşallah bunu yapacağız. Ahulu köyü ve Toybelen mevkiinde Uydukent Konut projesini yapıp, insanlarımızın oralardan ev almalarını ve ilgilenmesini sağlayacağız. Bu anlamda da şehrimizi geri taşıyacağız. Ayrıca önümüzdeki dönem kentsel dönüşümü hayata geçirmeyi de amaçlıyoruz. Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Zeytinlik, Anadolu, Kadıköy, Reşadiye, Fatih Mahallerini içine alan kentsel dönüşüm projesi çabası içerisindeyiz. Buradaki amacımız insanlarımıza kendi gecekondularına karşı gelecek düzeyde konut sahibi yapmak. Müteahhitlere de bunlardan İlkadım Belediyesi’ne yük getirmeden karşılıklı iş yapabilecek bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Burada tamamını bir anda yapamayacağız ama ada ada gitmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
20 MİLYON LİRALIK YOL-KALDIRIM ÇALIŞMASI
2012 yılında yapılacak diğer faaliyetlerden de bahseden Demirtaş, "2012 yılı içersinde projelerimizde Yıldıray Çınar Kültür Merkezin yanına Kır Düğün Salonu yapmak, Anadolu Mahallesi ve diğer mahallelerde kültür merkezleri yapmak istiyoruz. Özellikle kenar mahallelere bu tür kültür merkezleri yapıldığında sahipsiz kalan çocuklarımızı hem spor hem de kültür evleri anlamında sokaklardan kurtarıp, ailelerine faydalı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca 2012 yılında Kent Konseyi binası da yapacağız. Buradaki amacımız dernekleri bir çatı altında toplayıp bir kültür merkezi oluşturmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
2012 yılında özellikle yol ve kaldırım çalışmalarına ivme kazandıracaklarını kaydeden Başkan Necattin Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Göreve başladığım 2009 yılında belediyemizin bütçesi 40 milyon liraydı. 2012 yılı bütçesinde sadece Fen İşleri Müdürlüğü’nün yatırım bütçemiz 37 milyon liradır. Yani 2012 yılında 20 milyon liranın üzerinde asfalt ve yol çalışması yapacağız. Yol ve asfalt çalışmalarında 350 sokak ihaleye çıktı. Bunlardan 89’unun ihalesi yapıldı. Geri kalanların da ihale süreçleri devam ediyor. Türkiye’ye bir model olacağını düşünüyorum. Mart ayında yol ve asfalt çalışmalarında 120 sokağa biranda girip çalışmalara başlamak istiyoruz. Biz, İlkadım ilçesini geleceğe taşıyacağız. Güzel, yaşanabilir, ticareti elinde bulunduran bir İlkadım ilçesi oluşturmaya çalışıyoruz. 2012 yılı ciddi anlamda yatırım yapacağımız bir yıl olacak."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin 4’üncüsü düzenlenecek Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar ve Bahçeli beldelerinde Uluslararası Sanat Festivali gerçekleştirilecek. Niğde’yi tanıtmak için Halibas Art tarafından geleneksel hale getirilen Uluslararası Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin bu yıl 4.’sü gerçekleştirilecek. Niğde Valiliği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kemerhisar ve Bahçeli Beldesi katkılarıyla 22 -28 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan festivale 15 ülkeden 50’yi aşkın sanatçı katılacak. Amaçlarının sanatın, tüm engelleri yıkacağını ve insanların hayatının bir parçası olduğunu göstermek olduğunu söyleyen etkinliğin organizatörü Serkan Haliloğulları , hayatın bir parçası olan sanatı kitlelere ulaştırmak, toplumdaki sanat bilincini yükseltmek ve kentimizi tanıtmak istediklerini ifade etti. Haliloğulları, "Bor Rum Kilisesi’nde 22 Nisan’da bir açılışımız olacak. O açılışımızdan sonra 23 Nisan’da Kemerhisar’da çocuklarla ve sanatçılarımızla beraber 23 Nisan kutlamaları gerçekleşecek. Aynı gün Roma Havuzu’nda bir etkinliğimiz olacak. 24 Nisan’da engelli çocuklarla beraber engelsiz sanatı tanıtma amaçlı programımız olacak. 25 Nisan günü ise Perşembe Güzel Sanatlar Lisesi ile etkinliğimiz olacak. 26-27 Nisan’da Kemerhisar’da ve Bahçeli’de etkinliğimize edeceğiz, 28 Nisan günü ise Niğde İl Kültür Merkezi’nde kapanış programı yapacağız. Amacımız burada farklı kültürleri bir araya getirmek, kaynaşmayı sağlamak. 15 ülkeden yaklaşık yüz civarı bir sanatçı topluluğuyla beraber sanatın her dalında etkinlikler yapacağız" şeklinde konuştu.
Kayseri Tokat depreminde Kayseri’deki evde hasar iddiası Kayseri’de yaşayan 5 çocuk babası Ferdi Yakupoğlu, Tokat’ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası evinin hasar gördüğünü iddia ederek, yetkililerden yardım istedi. AFAD’dan alınan bilgiye göre, saat 18.11’de merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 5.9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Kayseri’den de hissedildi. İddiaya göre, Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Mevlana Mahallesi Havuzbaşı Sokak’ta bulunan 3 katlı bir ikamette de hasra meydana geldi. Tokat Sulusaray merkezli depremde evinin duvarlarında ve kolonlarında çatlak meydana geldiğini söyleyen Yakupoğlu, “Bugünkü depremde benim evim bu hale geldi. Yetkililerden gelip, evimize bakmalarını istiyoruz. En azından riskli olup, olmadığımızı bilmek istiyoruz. Çocuklarımla birlikte korku içerisindeyiz. Ben maddi olarak bir yardım da talep etmiyorum. Sadece risk altında olup, olmadığımızın cevabını bize versinler. Rahatlık içerisinde evimizde oturalım. Ben marketteydim. Eşim ve çocuklarım beni aradılar. ‘Baba deprem oldu’ dediler. Benim büyük kızım, telefonunu almak için eve girdiğinde evin bu hale geldiğini söyleyerek, fotoğraf attılar. Biz evimizde korku içerisinde oturuyoruz. Yetkililerden biz herhangi bir maddi yardım talep etmiyoruz. Sadece gelip, evimize bakarak riskli olup, olmadığına bakmalarını istiyoruz. Başka herhangi bir isteğimiz yok” ifadelerini kullandı.
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.