GENEL - 29 Aralık 2011 Perşembe 13:00

S.AHMET ARVASİ ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE YURT ÇAPINDA ANILIYOR

A
A
A
S.AHMET ARVASİ ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE YURT ÇAPINDA ANILIYOR

Türk fikir hayatının öncü isimlerinden S.Ahmet Arvasi, ölüm yıldönümünde panel, konferans, mevlit ve kabir ziyaretiyle anılıyor.
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi kimya bölümünden Prof.Dr. Hasan Seçen, Arvasi hakkında yaptığı açıklamada, Türk Milliyetçiliğini sosyal bilim metodolojisiyle inceleyen ve "Türk-İslam Ülküsü" kavramıyla yeniden temellendiren bir fikir adamı olan Ahmet Arvasi’nin çağdaş Türk düşüncesinin öncü isimlerinden biri olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Hasan Seçen, Arvasi’nin, bir sosyolog ve eğitim-bilimci yaklaşımıyla Türk-İslam düşüncesini yeniden yorumladığını belirterek şöyle konuştu: "Binlerce sayfa tutan kitaplarında, Türk milletinin sorunlarını dil, tarih, sanat, kültür, eğitim, iktisat, ahlâk gibi her açıdan ele almış ve çözüm yolları önermiştir. Bu yönüyle Arvasi, Ziya Gökalp’la başlayıp, Mümtaz Turhan ve Erol Güngör gibi isimlerle devam eden Türk milliyetçiliğine yeni bir soluk kazandıran bir isim olmuştur. Eşine az rastlanır bir
mütefekkir, bir ahlâk ve dâva adamı olan Arvasi, entelektüel kişiliğiyle de dikkati çekmiştir."
YAZILARINDA ’ÖLÇÜ’YÜ MUHAFAZA ETTİ
"Hikmet kişinin yitiğidir, nerede bulursa almalı" ölçüsü içinde Arvasi’nin batı medeniyetine öncülük eden ve geliştiren batının büyük düşünür ve ilim adamlarını okuduğunu anlatan Seçen, sözlerine şöyle devam etti: "Yazılarında onların değerli bulduğu fikirlerini ilim metoduyla tahlil süzgecinden geçirmiş, gerektiğinde bu fikirlerden yararlanmış; fakat hiçbir yabancı fikrin ve ideolojinin sözcüsü olmamıştır."
Yazılarındaki coşkulu üsluba, edebiyatlı ve sanatlı anlatıma rağmen Arvasi’nin sözün büyüsüne kapılmadığını anlatan Hasan Seçen, şunları söyledi: "Yazdığı her yazı, her cümle, her kelimede ’ölçü’yü muhafaza eden bir ’ilim adamı’ hüviyetini korumuştur. "İnsan, objektif ve subjektif bütün sahte mabutları kırarak Allah’a yol bulabilir" diyen ve yazdığı her yazı ile okuyucusunu etkileyen Arvasi, sadece bugün değil gelecekte de, hem insan haysiyetini yok eden hürriyet düşmanı rejimlerle; hem de para,
makam, şöhret, kibir, riya, haset gibi insani zaaflarıyla insanın kendi içindeki putlara karşı savaşında insanlık için yol gösterici bir mürşit olarak anılacaktır."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir