YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 18:15

TÜRK-İSLAM DÜNYASI MÜHENDİSLİK-MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK PROJE OLİMPİYATLARI TOPLANTISI

A
A
A
TÜRK-İSLAM DÜNYASI MÜHENDİSLİK-MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK PROJE OLİMPİYATLARI TOPLANTISI

Trabzon’da 15-18 Ekim 2012 tarihinde yapılacak olan ‘’Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları’na ilişkin toplantı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla bir otelde yapıldı.
Vali Dr. Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile TMMOB’a bağlı mühendis-mimar odalarının başkanları ile temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 28 Dünya ülkesinin, üye oldukları bu sempozyum ve kurultay nedeniyle Trabzon’a geleceklerini belirterek, “Devlet başkanları, bakanlar ve o ülkelerin öğretim üyeleri nezdinde bir temsilleri söz konusu. Aslında bu olimpiyatlar ve sempozyum ve kurultay Trabzon’umuz için çok önemli. Uluslar arası sempozyum ve kongrelerin bilgi birikim ve tecrübelerin taşıyan şehrimizin bu tecrübesi ve iyi hazırlığı ile 28 dünya ülkesinin katılacağı, projelerin yarıştırılacağı bu güzel kurultayı gerçekleştireceğine inanıyor ve hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu kurultay aslında önce Kazakistan başkentinde Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbeyev’in katılımı ve kurması ile gerçekleştirilmiş idi. kurulmuş idi. Sonra diğer ülkelerin alması söz konusu olduğu halde Türkiye’nin girişimi ile alınmıştır. İstanbul’da yapılması düşünülen bu yilki kurultayın ise bizzat çevre ve şehircilik bakanımızın ve yine onursal başkanlık yürüten şehrimizin evladı karayolları genel müdürümüz sayın Cahit turanın milletvekillerimizin girişimi ile birlikte Trabzon’da yapılabilmesi gerçekleştirilmiş. 15-18 2012 şehrimizde öylesine teknik bir kurultayın yapılacağı üç gün itibariyle çevre ve şehircilik bakanımız sayın Erdoğan Bayraktar’ın himayelerinde Trabzon Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde KTÜ’nün çok kıymetli dekan ve öğretim üyelerinin bilim heyeti başkanlığında, mühendis odaları birliğimizin ortaklığında uluslar arası Türk Kültür Teşkilatı Türksoy’un genel sekreterliğinin koordinatörlüğünde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin organizasyonu ile ve Türk İslam dünyasından üniversiteler ile sivil toplum örgütlerinin katılımı ile yapılacaktır” dedi.
Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise geçen yıl Trabzon’da önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını belirterek, bunların ülkenin tanımı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Bu yıl da Trabzon’da önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını belirten Vali Kızılcık, ’’Londra 2012 Olimpiyatları’na katılacak 40 ülkeden 400 boksör Trabzon’daki Hayri Gür Spor Salonu’nda müsabaka yapacak, böylece hem şehrimizin hem de ülkemizin tanımı yapılacak. Böylece ülkemize ve şehrimize maddi ve sportif anlamda katkı sağlanacak’’ dedi. Vali Kızılcık, Avrupa Okullararası Hentbol Şampiyonası’nın da ağustos ayında Trabzon’da yapılacağını ifade ederek, ’’Ekim ayında Trabzon’da yapılacak Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları’nın da kentimiz ve ülkemiz için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Olimpiyat kenti Trabzon’umuzun bu güzel organizasyona da en iyi şekilde ev sahipliği yapacağına yürekten inanıyorum’’ diye konuştu.
Bakan Erdoğan Bayraktar ise toplantıda yaptığı konuşmada, Olimpiyatlar’ın Trabzon’a, Türkiye’ye ve Türk-İslam dünyasının mimarisine fayda sağlamasını diledi. Bayraktar, Olimpiyatların mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanında mesleğin gelişmesine ve ilerlemesine öncülük edeceğini belirterek, kimlikli, kişilikli, çevreye, insana saygılı, daha medeni şehirler oluşturmak, çeşitli sebeplerle tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimari eserlerin durum tespitlerini yapmak ve yok olmalarının önüne geçmek için bu tür çalışmalar yapıldığını kaydederek, ’’Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir devletiz, büyük bir ulusuz. Taşkent’te, Buhara’da, Almatı’da, Bişkek’te, Bakü’de, Konya’da, Erzurum’da, Anadolu’nun birçok yerinde, tarihin derinliklerinden gelen, Türk-İslam mimarisini o günden bugüne taşıyan kıymetli eserlerimiz var’’ şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.