YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 13:40

FİLYOS BELEDİYESİNDEN ÇEVRECİ ADIM

A
A
A
FİLYOS BELEDİYESİNDEN ÇEVRECİ ADIM

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Belediye Meclisi’nin aldığı bir karar ile naylon poşet kullanılmasına yasak getirildi. File ve bez torbası kullanımı için kampanyalar başlatacak olan belediye, 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren poşet kullananlara ise idari yaptırım cezası uygulayacak.
Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, doğada dönüşümü uzun yıllar alan ve çevre kirliliğine neden olan poşet kullanımına, alınan meclis kararı ile yasak getirildiğini açıkladı. Şubat ayından itibaren poşet kullanımı için kampanyalara start verileceğini açıklayan Başkan Ünal, 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren poşet kullananlara yönelik idari yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. Filyos’un tarihi açıdan olduğu kadar doğa güzellikleri açısından da ülke genelinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Ünal, yasağın amacı ise doğayı korumak olduğunu ifad eetti. Doğaya ve çevreye samimi olarak değer verdiklerini anlatan Ünal, “Filyos beldesi çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan ve doğada dönüşümü uzun yıllar alan, naylon poşetlerin nesli tehlike altında olan canlıların yok olmasına, besin zincirinin kirlenmesine ve katı atık depolama sahalarının verimliliğin azalmasına, hatta kullanım sürelerinin kısalmasına neden olduğu herkesce biliniyordu.Petrol kaynaklarından yapıldığı için, küresel ısınma en büyük nedenler arasında yer alan naylon poşetlerin, karbondioksit salımının güvenli seviyeye çekilebilmesi, yenilemeyen enerji kaynaklarında tasarruf sağlanabilmesi için, belde sınırları dahilinde kullanılmasına sınırlama getirilmesine karar verdik. Naylon poşet kullanımı sınırlandırılması sonucu üreticilerin, tüketicilerle alternatif ürünlere yönlendirilmesi yeniden kullanılabilir nitelikte file, bez, torba, kese kağıdı ile çevre dostu oksobio doğada yüzde yüz yok olma niteliğine sahip poşetlerin kullanılmasının yaygınlaştırılması, alış verişlerde taşıma amacıyla kullanılan naylon poşet yerine toplumun geri dönüşümü mümkün olan yada yeniden kullanılabilir. alternatif ürünlere yönlendirilmesi hususlarında, gerekli kampanyaların başlatılmasına karar verdik. Bunun için Belediye olarak bizde doğada yok olabilen ürünleri yaptıracağız. Ve bunları halkımıza dağıtacağız. Halkımızın poşet kullanımını Belediye olarak kampanyayı başlatacağız. 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren Filyos’ta poşet kullanmak yasaklanıyor. Bu tarihten sonra poşet kullananlar, Belediye idari yaptırım yönetmeliği gereğince Belediye zabıtasınca cezalandırılacak“ dedi.
Öte yandan günlük hayatın her noktasında sıkça rastlanılan poşetler, beldede ki çöplükleri de doldurmuştu. Belde halkı da poşet kullanımının yasaklanmasını memnuniyetle karşılarken, bazı insanlar ise yasağın uygulanabilirliğin zor olacağını savundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir