POLİTİKA - 07 Ocak 2012 Cumartesi 11:54

"DARBEYE TEŞEBBÜS ETTİYSEN KİM OLURSAN OL YARGILANIRSIN VE CEZA ALIRSIN"

A
A
A
"DARBEYE TEŞEBBÜS ETTİYSEN KİM OLURSAN OL YARGILANIRSIN VE CEZA ALIRSIN"

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanmasını değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, "Şu an birçoklarının şaşkınlıkla izlediği gelişmeler normal ve demokratik ülkelerde çoktan olması gereken olaylardı. Hükümete karşı darbe yaptıysanız ya da darbeye teşebbüs ettiyseniz kim olursanız olun yargılanırsınız ve ceza alırsınız. Türkiye’de olan budur" dedi.
AK Parti Bursa İl Başkanlığının Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Başkanlık Salonu’nda düzenlediği 7. Dönem Siyaset Akademisi’nde bu haftanın konuğu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç oldu. "Deneyim-Paylaşım" dersine giren Denemeç, hem gündemi değerlendirdi hem de siyasi deneyimlerini öğrencileriyle paylaştı.
Denemeç’in dersine AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ile birlikte çok sayıda akademi öğrencisi de katıldı.
Konuşmasına siyasetin hayatın her alanında var olduğunu vurgulayarak başlayan Reha Denemeç, siyaseti anlayabilmek için farklı bilim dalları olduğunu hatırlattı. Denemeç, doğal hayatta yaşanan birçok olayın siyaseti doğrudan etkilediğini söyledi.
Öğrencilere dünya siyasi tarihinden ve Türkiye’nin yakın tarihinden örnekler vererek sözlerini sürdüren Reha Denemeç, olayları kendi dönemleri içinde değerlendirmek gerektiğine dikkat çekerek bugünün şartlarına bakarak yüzyıllar öncesinin yargılanamayacağını dile getirdi.
"ERMENİ TASARISI SİYASİ BİR OLAY"
Güncel siyasete ilişkin değerlendirmelerde de bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni Tasarısı’nı İnkar Yasası’nı eleştirirken, "95 yıl önce olan olayların yansımasını bugün Fransa’da görüyoruz. O günlerde ölen insanlar Sarkozy’nin umurunda mı? Hiç zannetmiyorum. Tamamen siyasi bir karar. 4-5 ay sonra Fransa’da bir seçim var. Bu seçimlerde 500 bin Ermeni oyunu alabilmek için bu olayları gündeme getiriyor" dedi.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un "darbeye teşebbüs" suçlamasıyla tutuklanmasını da değerlendiren Reha Denemeç, şöyle konuştu:
"Şu an birçoklarının şaşkınlıkla izlediği gelişmeler, normal ve demokratik ülkelerde çoktan olması gereken olaylardır. Bu olaylar bizde olduğu zaman şaşırıyoruz çünkü öyle alışmışız ki olmayacak şeylerin olmasına, şimdi demokratik ülkelerdeki gibi olması gerekenler yapılınca bazı insanlar şaşırıyor. Bunlar çok doğal şeyler. Hükümete karşı darbe yaptıysanız, darbeye teşebbüs ettiyseniz kim olursanız olun yargılanırsınız ve ceza alırsınız. Türkiye’de olan budur. Bu kadar basit. Ama bunu algılayamayanlar
var."
"TÜRKİYE’DE İKİ DÖNÜM NOKTASI YAŞANDI"
2010 ve 2011 yıllarında Türkiye’de iki dönüm noktasının yaşandığına işaret eden Denemeç, şöyle devam etti:
"Bu dönüm noktalarından birincisi 12 Eylül Referandumu’nda Anayasa’nın 26 maddesinin değişmesidir. Diğeri ise 12 Haziran Genel Seçimlerinde vesayet sisteminin son kalesi yargı kabuk değiştirdi. Şimdi diyorlar ya, ’Yargı AK Parti’nin arka bahçesi’ oldu diye. Aslında kendi arka bahçeleri elden çıkıyor. Yargı normal haline geldi. Sonra 12 Haziran seçimlerinde bu tescillendi. AK Parti iki dönemde iktidardı ama değişimi getirmek için muktedir değildi. Halk 12 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye, ’Sen artık
muktedirsin’ dedi."
Dünyadaki ekonomik krize de değinen Reha Denemeç, Avrupa’daki krizin öyle veya böyle Türkiye’yi etkileyeceğini ifade ederek, "Avrupa ekonomisinin artık yukarıya doğru gitme gibi bir şansı yok. Aşağıya doğru gitme eğiliminde. Ama bu konuda Türkiye’nin şansı var çünkü dinamik bir ekonomisi ve genç nüfusu var. Avrupa nüfusunun yaşlı olması da onlar için bir handikap. Avrupa’da yaş ortalaması 40’ın üzerinde AK Parti göreve geldiğinde Türkiye’nin yaş ortalaması 26 iken şimdi 29 oldu. Başbakan bunun için ’3
çocuk yapın’ diyor. Eğer biz bu nüfusu muhafaza edemezsek Avrupa’nın düştüğü duruma düşeriz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.