YEREL HABERLER - 28 Aralık 2011 Çarşamba 17:16

SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI KONUKOĞLU: "KAVGAMIZ İTHALATÇIYLA"

A
A
A
SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI KONUKOĞLU: "KAVGAMIZ İTHALATÇIYLA"

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, anti damping vergisinde yaygarayı koparanların ithalatçılar olduğunu belirterek, "Kavgamız ithalatçıyla" dedi.
15 Eylül 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararı uyarınca belirli tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında ek vergi yükümlülüğü getirildi. Türkiye’nin Üretimi Türkiye’nin İhracatı Platformu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nda sektör katılımcılarının mutabakatı ve Ekonomi Bakanlığı’nın araştırmalarının ardından alınan kararı değerlendirdi. Bu çerçevede Wow Otel’de yapılan toplantıya Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Başer ve İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle katıldı.
Platform adına söz alan Abdülkadir Konukoğlu, anti damping vergisinde yaygarayı koparanların ithalat bölümüyle ilgilenenler olduğunu belirtti.
Gayelerinin Türkiye’de üretime, istihdamı artırma ve dış ticaret açığını minimuma indirmek olduğunu vurgulayan Konukoğlu, "Sanayiciler olarak gelir elde etme, karları katlama son hedeflerimiz. Tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında ek vergi enine boyuna yapılan araştırmaların ardından kondu. Bakın yerli malı bir gömleği 50 liraya, 20 liraya alabilirsiniz Buna mukabil Uzak Doğu malını da 10 liraya, 20 liraya alabilirsiniz. Ama şu malum, 10 liraya alınacak Uzak Doğu malı havuzdan su götürüyor. Bakın
bizler, havuzun içinden pahalıya alsak dahi arada olan marj yüzde 15’i aşmıyor" dedi.
"Bu kadar yaygara koparmanın manası üç ithalatçının gelir elde edememesinden mi kaynaklanıyor?" diye soran Konukoğlu, şunları söyledi;
"Bir yandan ithal eden diğer yandan ihracat yapıyor. Bunların sesi çıkmıyor. Bizler Dahilde İşleme Rejimi (DİR) belgesini teşvik ediyoruz. Üretmeyi ve ihracat yapmayı öneriyoruz; ithal edip iç piyasada satmayı değil."
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Başer ise ek vergilerin tekstil ve hazır giyim sektörüne getirilerini sunumla anlattı. Mütekabiliyet esaslı ek vergilerle yatırımların yüzde 100 arttığını belirten Başer, "Malum bu, daha fazla ihracat, daha fazla ithalat demektir. Türkiye’de yeterli üretim kapasitesi yok diyenlere bu iyi bir cevaptır" diye konuştu.
Ek vergi ile örme ve dokumada ithalatın gerilediğine işaret eden Başer, buna mukabil ihracatta miktar olarak daralma olmadığını söyledi. Başer, tekstil, örme ve dokuma ürünlerinde Çin’in, Avrupa Birliği (AB) içinde piyasa paylarının indiğini, Türkiye’nin payını ve satımlarını artırdığını söyledi. Bülent Başer," İhracatımız daralan Avrupa piyasasında, ek vergi gelen ürün gruplarında artmıştır. Tekstilde dış ticaret fazlası vermemiz bunu ortaya koyuyor. Gelinen aşamada Ekonomi Bakanlığı’nın aldığı karar
hem istihdamı hem yatırımları ve üretimi artırıyor. Dış ticaret fazlası yaratmaya imkan tanıyor. O zaman bu yaygara niye?" dedi.
Başer, dış ticaret fazlası veren sektörün ek vergilerle 15 milyar doları bulacağını ifade etti. Ek vergilerin tüketici fiyatlarına da menfi etkisi olmadığını belirten Başer, "Bir mal alınırken Uzak Doğu mallarında çocuk terini, yasaklanmış kanserojen maddeleri bulunacak. Bunlara karşı daha hassas olunmalı" şeklinde konuştu.
Konukoğlu bir basın mensubunun sorusu üzerine de, "Çiftçiyi sıkıştırdık. ’Fiyatlar geriledi, fiyatlar pahalandı, nasıl ihracat yapamıyoruz’ diyorlar anlamıyoruz. Biz de ev tekstili ihracatı yapıyoruz ama geçen seneye göre fiyatlar artmıştı. Şu an mağazada öyle fiyatlar inmedi. Kumaş ve iplik fiyatları aşağı düştü ama mağazadaki fiyatlar düşmedi. Niye bağırıyoruz ben anlamadım" dedi.
En büyük yatırımların kriz zamanı olduğunu anlatan Konukoğlu, "Bunun yanında biz, ihracatçı ithalatçıya karşı değiliz. Tezat burada. DİR ile herkes ihraç malı diye getiriyor. Kavgamız iç piyasaya satılan mallarda. Kavgamızda Türkiye ye gelen konfeksiyonda ihraç kaydıyla getirilen kumaşta. Kavgamız ya da iddiamız yok. Yanlış bilgilendirme var. Biz bunun gayreti içindeyiz. İhraç kaydıyla mal getirilir, üzerine katma değer getiriliyor. Çok yerde işçi bulamıyoruz. Çok kolda hepsi tamamı iç piyasaya
satanlarda" ifadelerini kullandı.
Bülent Başer ise bir soru üzerine, "Biz 1 sene içinde konuşmama kararı aldık ama ithalat lobisi anlamadığımız şekilde ek vergilere karşı yanıltıcı beyanlara karşı cevap verme gereği hissettik" dedi.
Konukoğlu ise son olarak bir basın mensubunun sorusu üzerine, "Kavgamız ithalatçı ile" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da çocuklar için kütüphane kurdular Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencileri, Dumlu İlkokulu’nda kütüphane kurarak çocukların eğitimine katkı sağladılar. Erzurum Teknik Üniversitesi’nde “Gönüllülük Çalışmalar”ı dersi kapsamında harekete geçen öğrenciler, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda çocuklarla bir araya gelerek coşkulu bir etkinlik düzenledi. Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencileri, 23 Nisan öncesinde binlerce kitap toplayarak şehir merkezine 20 km uzaklıktaki Dumlu İlkokulu’na kütüphane kurdu. Ardından, çocuklara hediyeler dağıttılar ve müzik eşliğinde eğlenceli oyunlar oynadılar. Mini bir bayram havasında geçen etkinliğe çocuklar da yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğin koordinatörü ve Gönüllülük Çalışmaları dersi Eğitmeni Doç. Dr. Sevinç Namlı, öğrencilerini bu gurur verici iş için tebrik ederek, gönüllülük ruhunu yaşatmanın önemine vurgu yaptı. Ramazan Bayramı’nda 300 çocuğu giydirmenin yanı sıra, 23 Nisan’da da böylesine anlamlı bir etkinlik düzenlemenin mutluluğunu paylaştıklarını belirten Doç. Dr. Sevinç Namlı , "Gönüllülük dersini teorik olarak ben ne kadar anlatsam da, gençler bir çocuğun kalbine dokundukları zaman gönüllülüğün gerçek anlamını anlayabiliyorlar. Bu anlamda yaptığımız etkinliklerin ne kadar başarılı olduğunu çocukların ve gençlerin gözlerinden anlayabiliyoruz. Günlerce uğraştığımız etkinliklerin yorgunluğunu o gözlerdeki mutlulukla unutuveriyoruz" şeklinde ifade etti. Etkinliğe katılan Gençlik Lideri Ahmet Efe ise şimdiye kadar binlerce çocuğun yüzünde tebessüm oluşturdukları için öncelikle üniversite öğrencisi gönüllülere, ardından Erzurum Teknik Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne teşekkür ederken, “Gençlerin gönüllü olduktan sonra kişisel gelişimlerinde kayda değer ilerlemeler sağladığını gördüklerini belirterek, insan olmak demek gönüllü olmak demektir. Kalp herkeste var ama gönül herkeste yok. O yüzden gönlü güzel gençlerimizle ulaşabildiğimiz kadar yüzlerde tebessüm olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Tokat Tokat’ta depremden etkilenen çocuklar sandallarla gezdirildi Tokat Belediyesi, Sulusaray depreminin izlerini silmek ve çocukların moralini yükseltmek amacıyla harekete geçti. Bu kapsamda, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde eğitim gören öğrenciler, kent merkezinde özel bir etkinlikle karşılandı. Tokat Belediyesi, Sulusaray depreminin etkilediği çocukların moral ve motivasyonunu artırmak amacıyla Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde eğitim gören öğrencileri kent merkezinde ağırladı. Öğrencileri bayraklarla karşılayan Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından öğrenciler sandallarla Yeşilırmak gezisi yaptı. "Herkes çok neşeli" Başkan Yazıcıoğlu, herkesin 23 Nisan dolayısıyla neşeli olduğunu ifade ederek, "Bu depremden dolayı biraz tedirgin olduk. Özellikle Sulusaray, Yeşilyurt ve birçok ilçe ile beldede bu depremi yaşadık. Bugün 23 Nisan, herkes çok neşeli. Biz de Tokat Belediyesi olarak bu genç arkadaşlarımızı burada ağırlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Hem bu depremin psikolojisinden kurtulmak hem de bayramı coşkuyla yaşamak adına böyle bir organizasyon yaptık. Onlar da bizi kırmadılar, teşrif ettiler. Çok teşekkür ediyorum arkadaşlara. Bugün ulu önderimizin aslında en anlamlı kıldığı bayramlardan biri. Gençlere bu ülkeyi emanet etti. Yarın bir gün sizler de belki Tokat’ta idareci olacaksınız. Türkiye’nin birçok yerinde görev yapacaksınız. Hepiniz başarılı olacaksınız. Bu bir başlangıç. Öncelikle geldiğiniz için tekrardan çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız arkadaşlar. Bayramınız mübarek olsun. Kutlu olsun. Teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Muğla Başkan Aras 23 Nisan’da koltuğu çocuklara devretti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Muğla’da büyük bir coşku ile kutlandı. 23 Nisan kutlamaları Muğla Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın konseri “Maestro Show” ile 22 Nisan Pazartesi günü başladı. Kutlamalar 23 Nisan Salı günü Kışla Parkı’nda Çocuk Şenliği ile devam etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları 25 Nisan’da Masal Sandığı Çocuk Tiyatro Oyunu, Çocuk Kütüphanesi’nde “23 Nisan’da Atatürk ve Çocuklar” etkinliği, 26 Nisan’da yazar Özge Altınok Lokmanhekim söyleşi ve imza günü ile sona erecek. 23 Nisan’da Başkanlık makamı çocuklara açıldı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras çocukları Başkanlık makamında ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı 23 Nisan’da çocukların oldu. Yenice İlköğretim Okulu 2.sınıf öğrencisi Ziya Alabaz bu anlamlı günde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan başkanlık makamını devraldı ve Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan’ı Muğla’da büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi ve bugünü çocuklara armağan eden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü saygı ve özlemle andı. Başkan Aras; “23 Nisan’ı bayramın sahibi çocuklarımızla doyasıya kutladık” Ahmet Aras; “Bundan 104 yıl önce Türk Milleti Atatürk önderliğinde cephede kazandığı zaferi demokrasi ile taçlandırarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. Türk Milleti’nin tam bağımsızlığını kazandığı, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu bugünü Atatürk tüm dünya çocuklarına bayram olarak armağan etti. Bu özel günü Muğlamızda bayramın sahibi çocuklarımızla birlikte doyasıya kutladık. Ata’mızın yolunda aydınlık yarınlara fikri, irfanı ve vicdanı hür çocuklarımızla birlikte yürüyecek, ulusal bayramlarımızı hep birlikte doyasıya kutlamaya devam edeceğiz”