GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 17:49

BADEMCİKLER VE GENİZ ETİ ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

A
A
A
BADEMCİKLER VE GENİZ ETİ ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

"Bademcikler vücudun bekçisidir" diye bilinir ancak bu söz yanıltıcı olabilir. Horlama sorununuz varsa ve sık hastalık yaşıyorsanız, bademcikler size faydadan çok zarar getirebilir. Bu gibi durumlarda bademciklerin alınması tercih edilmelidir.
Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Aydın, özellikle çocuklarda bademcik ve geniz eti rahatsızlıklarının hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Aydın, "Çocuklarda boğaz yolunun darlığı ve bademciklerin büyümesi horlama, huzursuz uyku ve anjin gibi problemlere neden olmaktadır. Bu durum, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, saldırganlık, huysuzluk gibi değişikliklere, öğrenme güçlüklerine sebep oluyor" dedi.
ÇEŞİTLİ PROBLEMLER ORTAYA ÇIKIYOR
Çocukların gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için en önemli etmenlerden birinin uyku olduğunu söyleyen Aydın, "Bademcik ve geniz etinin aşırı büyümesi, uykuda düzensizlere neden olarak büyüme ve gelişmeyi olumsuz anlamda etkilemektedir. Bununla birlikte orta kulakta rahatsızlıklar, işitme bozukluğu, çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu, öksürük, alt solunum yolu problemleri, baş ağrısı, sinüzit gibi problemlere de neden olmaktadır" diye konuştu.
AMELİYAT NE ZAMAN OLMALIDIR?
Bademcik ameliyatları ile ilgili bilgi de veren Aydın, şunları söyledi:
"Bademcik ve geniz eti, solunumda problemlere, uykuda nefes alamama nöbetlerine, yutma güçlüğüne neden oluyorsa ameliyatla alınması tavsiye edilir. Eğer sık anjin geçiriliyorsa, anjin sonrası apse oluşmuşsa, tedaviye rağmen geçmeyen bir enfeksiyon varsa yine bademcik ameliyatı düşünülmelidir. Bademcik ve geniz eti ameliyatlarında risk oranı oldukça düşüktür. Verilen diyete uyan ve ilaçlarını düzenli kullanan hastalar sorun yaşamaz. Ameliyat sonrasında hemen bir rahatlama, kişiliklerinde gelişme ve
büyümelerinde olumlu değişiklikler hemen gözlemlenmektedir."
Okulların ara tatile girmesiyle çocukların okul ve ev dışında geçireceği vaktin daha da artacağını söyleyen Opr. Dr. Hüseyin Aydın, çocuklarının uzun süre soğukta kalmamaları konusunda ebeveynleri uyardı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir