POLİTİKA - 10 Ocak 2012 Salı 15:43

AK PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI

A
A
A
AK PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak, "Irak’ta gerilimi tırmandıranlar, mezhep temelli ayrışmayı körükleyenler, Irak’ta bir mezhep çatışmasına zemin hazırlayanlar ister Sünni, ister Şii olsunlar gelecekte her zaman Yezid sıfatıyla anılmaya mahkum olacaklardır" dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında dış politika ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin yakın coğrafyasında, 2012 yılının ilk haftasında da herkese üzüntü veren acı hadiseler yaşandığını belirterek, "Suriye’de gerek bizzat Esat yönetimi ile gerek tahrikler yoluyla şiddetin tırmandırıldığını, toplu katliamların yaşandığını müşahede ediyoruz" dedi.
Hafta içi yapılan bir intihar saldırısında, 25 Suriye vatandaşının daha hayatını kaybettiğini hatırlatan Erdoğan, Suriye’de olayların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bini aştığını yineledi.
Irak’ta da gerilimin yeniden hat safhaya çıktığını, siyasi krizin, kitlesel ölümleri de beraberinde getirerek, sokağa yansıdığını belirten Erdoğan, 2003’ten bugüne kadar yüz binlerce ıraklının hayatını kaybettiğini söyledi. Erdoğan, son bir hafta içinde de Irak’ın çeşitli yerlerinde gerçekleşen saldırılarda yüzden fazla Iraklı’nın hayatını kaybettiğini belirtti.
Irak’ta mezhep temelli bir çatışma sürecinin başlatılmasını amaçlayan son derece kanlı provokasyonların yapıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Ne yazık ki siyasi irade, bu kanlı çatışmaların önünü kesecek adımlar atmak yerine, gerilimi tırmandıracak, etnik ve mezhebi ayrımcılığı körükleyecek bir tutum izlemeye devam ediyor. Düşünün ki kendi koalisyonu içerisinde olan ortaklarının, kendi hükümetinin içerisinde yer alan bakanlarının evlerini, tanklarla, zırhlı araçlara kuşatan bir anlayışla biz olumlu bir
gelişmeyi bekleyemeyiz. Bunu da gerçekten barış istiyor, gerçekten Irak’ın aydınlık geleceğini hazırlıyor diye değerlendiremeyiz" dedi.
Nijerya’nın başkenti Abuja ve diğer kentlerde yapılan saldırılarda da, bir gün içinde 39 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, "Tüm bu kanlı saldırıları, şiddetle kınadığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Masum insanlara, kadınlara, çocuklara, ekmek kavgası içindeki yoksullara, camisinde, kilisesinde ibadet eden savunmasızlara saldırmanın, hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"İbadet edenlere, namazdan çıkanlara, ekmek parası kazanmak için kuyrukta iş bekleyenlere saldıranlar, bırakınız İslam’dan nasibini almayı, insanlıktan bile nasibini almış olamazlar. Irak’ta, Nasiriye’de, Kerbela’ya dua için giden insanlara saldırmak, kadın, erkek, çoluk, çocuk 44 kişiyi öldürmek, 70’den fazla kişiyi yaralamak, İslamla, Müslümanlıkla, insanlıkla nasıl bağdaşabilir, nasıl yan yana gelebilir? Böyle bir saldırıyı yapanlar çıkıp da ’ben Müslümanım’ nasıl diyebilir? Hz. Peygamber’in amcasının
oğlu, Allah’ın Arslanı Hz. Ali bu topraklarda şehit edildi; yetmedi mi? Hz. Peygamber’in torunu, Hz. Hüseyin ve ailesi bu topraklarda şehit edildi; yetmedi mi? Moğol saldırılarıyla Dicle nehri günlerce kan ve mürekkep aktı, dünyanın en mamur şehirlerinden Basra, Bağdat harap edildi; yetmedi mi? Bugün Irak’ta, Suriye’de, kendi kardeşine kast edenler, kendi kardeşlerini katledenler nasıl bir fitnenin, aymazlığın, gafletin ve sapkınlığın içinde olduklarını görmüyorlar mı göremiyorlar mı?"
"YEZİD SIFATIYLA ANILACAKLAR"
Irak yönetiminin, çok büyük ve tarihi bir mesuliyetin altında olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Irak’ta gerilimi tırmandıranlar, mezhep temelli ayrışmayı körükleyenler, Irak’ta bir mezhep çatışmasına zemin hazırlayanlar ister Sünni, ister Şii olsunlar gelecekte her zaman Yezid sıfatıyla anılmaya mahkum olacaklardır" dedi.
Irak’ta mezhep temelli ayrışmayı, çatışmayı körükleyen ülkelerin dökülen her damla kandan mesul olacaklarını kaydeden Erdoğan, o ülkelerin, tıpkı Kerbela’daki katiller gibi tarih boyunca bu lekeyi alınlarında taşıyacaklarını dile getirdi.
Şimdi Irak’ta yeni bir bölünme, kırılma ve çatışmaların sadece Irak’ta değil, tüm İslam coğrafyasında hayal kırıklığına neden olacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Irak’taki tüm tarafları bir kez daha aklıselime, sağduyuya davet ediyorum. Iraklı tüm kardeşlerimizin, mezhepleri, etnik kökenler ne olursa olsun, akla, vicdana, kalplerine kulak vermeye çağırıyorum. Irak yönetimini, Irak’taki dini liderleri, kanat önderlerini, Irak üzerinde nüfuz kurmaya çalışan ülkeleri de aynı şekilde sağduyulu ve sorumlu
davranmaya davet ediyorum. Irak’ta görmek istemediğimiz tek şey; yeni bir kardeş kavgasıdır. Bunun olmaması, Irak’ta fitnenin galip gelmemesi için Türkiye olarak, girişimlerimizi sürdürmeye, Irak’ta barış ve istikrarın sağlanması için samimi şekilde gayret sarf etmeye devam edeceğiz" dedi.
"CEZAYİR KONUSUNDA POLEMİĞİ GEREKSİZ GÖRÜYORUM"
Fransa Ulusal Meclisi’nin, Fransa’nın soykırımlarla özdeş tarihini bir kenara bırakıp, Türkiye’deki 1915 olaylarını istismar etmesi karşısında Ruanda ve Cezayir’deki soykırımı anlattıklarını hatırlatan Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmet Uyahya’nın ise, bundan rahatsızlığını dile getirdiğini söyledi. Erdoğan, "Kardeş Cezayir halkı, bizim ne demek istediğimizi gayet iyi anladı, anlıyor. Anamuhalefet lideri de gereken cevdrten Erdoğan, "Tüm bu kanlabı anında verdi. Diğer muhalefet ve koalisyonda bulunanlar da
gerekli değerlendirmeyi, cevabı verdiler" dedi.
Yönetimlerin öncelikli görevinin, halkının hissiyatını yansıtmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu noktada polemiği tamamen gereksiz gördüğünü söyledi. Erdoğan, "Kardeş Cezayir halkına, Türkiye’nin en kalbi selamlarını, dostluk, kardeşlik ve dayanışma mesajlarını iletiyorum" diye konuştu.
"TERÖR MAĞDURLARINA ÖDEMEYİ EN KISA ZAMANDA YAPCAĞIZ"
Uludere olayı ile ilgili şu anda Uludere ve Diyarbakır savcılıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve Şırnak Valiliği olmak üzere 3 koldan inceleme yürütüldüğünü anlatan Erdoğan, hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına tazminat ödenmesi için çalışmaların belli bir noktaya geldiğini bildirdi. Erdoğan, "Bunu da en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız. O bölgede terörden doğan zararları olan, başvuruda bulunan vatandaşlarımızın dosyalarını öne aldık, bu dosyaları inceleyip, hak sahiplerine de ödemelerini en
kısa zamanda yapacağız. Mağdur köylerin ve köylülerin sosyo ekonomik durumlarını iyileştirme yönünde çalışmalar başlatıldı, kendi mecrasında ilerliyor" dedi.
GÜLYAZI’YA GÜMRÜK NOKTASI
Gülyazı Köyü’ne bir gümrük noktası açılması konusunu geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda görüştüklerini bildiren Erdoğan, "Yeni bir gümrük noktası açılması için incelemeler de devam ediyor. Gülyazı’nın yanında da iki ayrı gümrük noktasını açarak, buradaki geçişleri yasal noktaya çekmenin gayreti içindeyiz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Belediyesi ilaçlama çalışmalarına devam ediyor Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ilaçlama servisi ekipleri, ilçe genelinde 6 araç ve 16 personelle ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Nazilli halkının rahat bir yaz geçirmesi ve hastalıkların önüne geçebilmek için periyodik aralıklarla gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları son dönemde yaz sıcaklıklarının erken başlamasıyla hız kazandı. Pazaryerleri, çöp konteynerleri, logar alanları, kurutma kanalları gibi yerler başta olmak üzere tüm sulak alanlar ve bataklıklarda çalışma yapan ekipler, insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlarla sivsisinek ve karasinek mücadelesini sürdürüyor. İlaçlama faaliyetlerini yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; “Sıcakların erken başlamasıyla ULV çalışmalarına bu yıl erken başladık. Tüm ekiplerimizle sahada çalışıyoruz. 12 ay boyunca ilaçlama çalışmalarımız devam edecek. Vatandaşlarımızın özellikle yaz aylarında rahat etmesi için kapsamlı bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi sivrisinek insan sağlığına da zarar verir. Bu durumu yaşamamak için biz bu tarihlerden itibaren başlatıyoruz. Ben de çalışmalarımızı yerinde incelemek için sahadayım. Belediye ekiplerimiz tüm ekipleriyle birlikte 24 saat ve 12 ay boyunca hizmet vermeye devam edecektir. Hemşehrilerimizin rahatı için bizler her şeyi yapmaya hazırız” dedi.
Muğla Fideler üreticiyle buluştu Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı. Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü koordinasyonunda, Bahçeyaka Mahallesi’nde bulunan Yerel Tohum Merkezi ve Üretim Serasında atalık yerli tohumlardan üretilen fidelerin dağıtımı yapıldı. Yerli atalık tohumları geleceğe taşımak üzere yapılan fide dağıtım etkinliğinde 140 binin üzerinde atalık tohumdan üretilen fideler üreticiyle buluştu. Dağıtım etkinliğine Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, ilçe kurum amirleri, muhtarlar, ilgili birim müdürleri, üreticiler, basın mensupları katıldı. Geniş bir katılımın gerçekleştiği etkinlikte domates, biber, patlıcan gibi yazlık fideler üreticilere verildi. Her yıl gerçekleştirilen fide hibe programından farklı olarak bu sene satın alma yapılmadan tamamen yerli atalık tohumlardan üretilen fideler dağıtılarak 1,5 Milyonluk tasarruf sağlanmış oldu. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünden sorumlu Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, “Bodrum özüne dönüyor” sloganıyla başlanan bu süreçte bugünleri hayal ettiklerini belirtirken, “Bugün burada yüz elli bine yakın ata tohumdan elde edilmiş fideyi, yine vatandaştan aldığımızı vatandaşa vererek, normalde ticari olarak alındığında 1,5-2 milyon ticari değeri olan ürünü, vatandaşa ücretsiz olarak temin etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bodrum Belediyesi her zaman üreticinin yanında ziyadesiyle bulunmuştur. Bundan sonra da bulunmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz öncülüğünde Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünü kurduklarını söylerken şunlara değindi: “Çiftçimizden, üreticimizden bir seferberlikle belediyemize bağışlamış olduğunuz ata tohumlarına sahip çıkarak burada bu kampüsü kurup, bu kampüsü büyüttük. Karaova Yörük Türkmen çadırında her dönem eğitim verdiğimiz Türkiye’nin dört bir tarafından tarım için Bodrum’a gelen öğrencilerimize ve hemşerilerimize verdiğimiz eğitimle taçlandırdık. Ve o eğitimlerin akabinde sizlerden almış olduğumuz ata tohumuna sahip çıktık, geliştirdik, ARGE Merkezini kurduk. Ve bu merkezde geliştirdiğimiz tohumları işte bugün burada yaklaşık 145 bin tohumu sizlere ücretsiz olarak dağıtmanın sevinci, heyecanı ve gururu içerisindeyiz” “Üreticiye verdiğimiz destek devam edecek” Kendi başkanlık döneminde de Bodrum Belediyesi’nin üreten ve üretici çiftçiye verdiği değerin artarak devam edeceğini sözlerine ekleyen Başkan Mandalinci, “Karaova bölgemizi özellikle önemsiyoruz. Karaova bölgemizi hem gastronomisi ile hem üretimiyle hem de ürettiğini turizmle yani tüketiciyle buluşturma açısında en önemli nokta olarak belirledik. Önümüzdeki 5 yılda üretimle, gastronomiyle, sürdürülebilir bir turizm anlamında Karaova bölgemizi ön planda tutacağız. Üretimi Bodrum’umuzun her yerine yayacak üretici, belediyesinden ne zaman destek istiyorsa belediye olarak üreticimizin orada yanında olacağız. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü çalışanlarımıza, müdürümüze, Tayfun Başkanımıza ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Başkanımıza, bize açmış oldukları yol için çok teşekkür ediyoruz. Ve onların açmış olduğu yolda da tarıma ve üreticiye vermiş olduğumuz desteği kat be kat artırarak yolumuza devam edeceğiz” dedi. Bugünün önemli bir gün olduğunu belirterek sözlerine başlayan Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, “Ata tohumumuzu tekrar güncelledik, fidelerimizi yetiştirdik. Belediyemize, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğündeki bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu sene Bodrum daha lezzetli ürünler tüketecek. Turizmin başkentinde turizme yakışır doğal organik ürünler üreteceğiz” diye konuştu.