YEREL HABERLER - 21 Aralık 2011 Çarşamba 10:51

YÜKSEL, "REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRMALIYIZ"

A
A
A
YÜKSEL, "REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRMALIYIZ"

AK Parti Denizli Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, cari açığın riskli seviyeden uzaklaştırılması ve kapatılması için ihracatın artırılmasına yönelik adımlar atılmasının önemli olduğunu bildirdi.Yüksel, ihracatçının yeni pazarlar bulması gerektiğini, hükümet olarak da dış ticarette rekabet gücümüzü artıracak yeni düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirtti.
AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel yaşanan ekonomik gelişmelere yazılı bir açıklama yaptı. Dünyanın şu anda en önemli konusunun yaşanan küresel kriz süreci olduğunu ve bu sürecin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, ithalat ve ihracatın dengelenmesi konularının önem taşıdığını belirten Mehmet Yüksel açıklamasında, "Dünyanın en büyük ve en önemli konularından biri, yaşanmakta olan global kriz sürecidir. Bu süreç, tüm dünya ülkeleri gibi ülkemizi de çok yakından ilgilendirmektedir. Buna paralel olarak ihracat, ithalat ve ihracatın dengelenmesi de ülkemizin temel konularını oluşturmaktadır. Bu hususlarla ilgili çok dinamik bir yapısı olan Ekonomi Bakanlığımız başta olmak üzere, ilgili bakanlıklarımız, atılması gereken adımları kararlı bir şekilde atmaktadır. 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da ülkemiz, ihracat anlamında önemli kazanımlar elde edecek, yeni yeni alanlar tespit edilerek, ihracat yapacağımız yeni ülkeler kazanacağımızı düşünmekteyim. Dünyadaki bütün ülkeler ekonomik performanslarını ve geleceklerini rekabet güçlerine bağlamışlardır. Uluslararası piyasalarda rekabet güçlerini artırmaya ve dolayısıyla ihracatlarını artırmaya odaklanmışlardır" ifadelerine yer verdi.
İhracat ve döviz tasarrufu sağlayan yatırımlara ek teşvikler getirilmesinin önemine değinen AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"İhracat ve döviz tasarrufu sağlayan yatırımlara ek teşvikler getirilmelidir. Kırsal kalkınmamız için ve kırsal alanda istihdam sağlamak için, karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğumuz tarım ürünleri ihracatını, örnek olarak yaş meyve ve sebze başta olmak üzere teşvik etmemiz gerekiyor. Bu sektöre yapılacak ihracata dönük teşvikler konusunda uluslararası kısıtlamaların az olması uygulanabilirliğini artırmaktadır."
Yapılmasında yarar sağlanacak olan navlun, ambalaj, uzman veteriner, gıda ve ziraat mühendisi desteklerinin Anadolu’nun çehresini değiştireceğini söyleyen Yüksel, hayvan yetiştirme ve hayvan ürünlerine yapılacak destek de bu alanda yeniden ihracatın başlanmasını sağlayacağını, Çin, Hindistan, Endonezya gibi büyük tüketici kitlesi olan ve dünyanın üretim üssü olma yolundaki bu ülkelere ihracat yapmakta hızlı davranılmasının önem taşıdığını kaydetti.
Cari açığa 2007 yılından itibaren bakıldığında 2009 yılı sonunda düşmüş, fakat 2010 yılı başından itibaren artarak bugünkü düzeye geldiğini ifade eden Mehmet Yüksel açıklamasında, "Döviz kurlarındaki yükseliş cari açığı azaltamamıştır. Döviz kurları, cari açık ve ihracat artışı ilişkisini sorgulamalıyız. Öte yandan cari açık büyüme oranı ilişkisi incelendiğinde 1990-2011 arasında ekonomik büyüme ile cari açık arasındaki ilişki daha güçlü görülmektedir" ifadelerine yer verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir