YEREL HABERLER - 06 Aralık 2011 Salı 13:45

KABALAR İLKÖĞRETİM OKULU`NDAN DYNED`DE BÜYÜK BAŞARI

A
A
A
KABALAR İLKÖĞRETİM OKULU`NDAN DYNED`DE BÜYÜK BAŞARI

Kastamonu Valiliği tarafından organize edilen DynEd İngilizce dil öğretim projesinde İnebolu ilçesinde bulunan Kabalar İlköğretim Okulu, Kastamonu’da okullar sıralamasında 16’ıncı sıraya kadar yükseldi.
Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her cuma günü web sayfasında açıklanan okulların ve ilçelerin başarı sıralamasına göre İnebolu ilçesinde bulunan Kabalar İlköğretim Okulu, WSS puanını 5.5 yaparak 16’ıncı sıraya kadar yükseldi. İlk öncelikli hedeflerinin 20 okul arasına girmek olduğunu belirten Kabalar İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Safiye Kuruoğlu, “Bunu başardık. Şimdi daha da yukarılara çıkmayı umut ediyoruz” dedi.
Kastamonu genelinde bulunan 121 ilköğretim okul arasında 16’ıncı sıraya kadar yükselmenin kendileri için bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade eden Kabalar İlköğretim Okul Müdürü Şerafettin Özaydın, “DynEd İngilizce eğitimine tabi 147 öğrencimiz var. Bunlardan sadece ikisinin evinde bilgisayar bulunuyor. Bölgemizde maalesef sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Gerek öğrenci sayımızın fazlalığı, gerek çocuklarımızın evinde bilgisayar olmayışı gerekse elektrik kesintileri çalışmalarımızı sekteye uğratıyor. Tüm bu dezavantajlarımıza rağmen il bazında sıralamaya girmek bizleri çok sevindirdi. Bundan sonraki amacımız Okul WSS puanımızı yükselterek hem ilçemizin hem de okulumuzun adını il genelinde duyurmaktır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.