YEREL HABERLER - 27 Aralık 2011 Salı 22:15

BTSO’NUN 2012 YILI BÜTÇESİ 27 MİLYON LİRA

A
A
A
BTSO’NUN 2012 YILI BÜTÇESİ 27 MİLYON LİRA

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) 2012 yılı bütçesi 27 milyon TL olarak belirlendi. BTSO Başkanı Celal Sönmez, hükümetin aldığı önlemler ile birlikte yüksek cari açık meselesinin 2012 yılında daha az gündeme geleceğini söyledi.
BTSO’nun Aralık Ayı Meclis Toplantısı, İlhan Parseker başkanlığında yapıldı. BTSO Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda 2011 yılı giderleri değerlendirilirken, 2012 yılı gelir ve gider bütçesi de belirlendi. Bazı üyeleri, 2011 yılındaki giderleri hakkında itirazları oldu. BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır ise itirazlara cevap vererek, “Bu odayı ayakta tutmak zorundayız. Harcadığımız her şeyin raporları mevcuttur. Bu meclis her yıl olduğu gibi bu yıl da denetlemeye tabi tutuldu” dedi.
ÖZDİLEK MAHKEME KARARIYLA MECLİSE DÖNDÜ
6 ay içinde 4 defa devamsızlık yaptığı için meclis üyeliğinden çıkartılan İşadamı Hüseyin Özdilek’in Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz başvurusu sonucu karar durduruldu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından meclise tekrar geri dönen Özdilek, “16 yıldan beri bu meclisteyim. 6 ay boyunca 4 defa devamsızlığım oldu. Bizler üyelerin mazeretini kabul etmek için oy kullanırdık. Sayın başkana sormak istiyorum. Böyle bir ayrımcılık kimseye tanındı mı? Buraya gelen hiç kimse para için gelmiyor. Ben buraya sırçalı köşk ve koltuk için de gelmedim. Ülkeye hayırlı işler yapmak için buradayım” dedi.
BTSO Başkanı Celal Sönmez, hükümetin aldığı önlemler ile birlikte yüksek cari açık probleminin 2012 yılında daha az gündeme gelebileceğini söyledi. Sönmez, “Tüm parametreler, 2012 yılında herkesin daha bir ihtiyatlı olmasını zorunlu kılıyor. Ali Babacan’ın dediği gibi ‘deve adımlarıyla yürümek zorunda kalabileceğimiz bir yıl bizi bekliyor’. Kasım sonu itibariyle Bursa’nın 11 aylık toplam ihracatı yüzde 14 artış ile 11,5 milyar doları buldu. Aynı dönemde Türkiye’nin toplam ihracat artışı yüzde 19,7 oldu. Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen bu yıl ihracatta tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız. Otomotiv dışındaki tüm sektörlerde görkemli bir ihracat artışımız var. Dış ticaretteki tek üzüntümüz, bugüne kadar kentimizin ihracatıyla ithalatı arasında lehimize olan dengenin bu yıl başa baş noktaya gelmesi oldu” şeklinde konuştu.
2012 yılının tüm özel sektör için çok önemli iki gelişmeyle geldiğini ifade eden Sönmez, “İlk olarak yeni teşvik sistemi yeni yılın başında açıklanacak. Biz ekonomi yönetiminde Türkiye’nin üretim teknolojisini ve katma değerini hızla yükseltecek dengeli ve adil bir teşvik sistemi bekliyoruz. 2. olarak Yeni Türk Ticaret Kanunu, 2012 yılının temmuz ayında yürürlüğe giriyor. İyi niyetli bilgilendirme çabalarına rağmen henüz pek çok şirketimizin yeni kanunun getirdikleri konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını biliyoruz. Öte yandan yasaya uyum maliyetinin ve getirilen sorumlulukların yüksekliği konusunda şikayetler yükselmeye başladı” ifadelerini kullandı.
“BTSO OSB İÇİN AYRI BİR BİNA PLANI BAŞKA BİR ZAMANA ERTELENMELİ”
BTSO OSB için ayrı bir bina yapılması ile ilgili kamuoyunda bazı açıklamaların yapıldığını ifade eden Sönmez, “Bir defa daha düşünülmeli. Finansal sıkıntı içindeyken, OSB için ayrı bir fiziki yapıya ihtiyaç yok. Yıllardır burada hep birlikteyiz. Bazı arkadaşlar OSB’nin ayrılması ile ilgili çalışmaları var. Burası sadece odanın binası değil. Ben kaynakların sıkışık olduğu bir dönemde böyle bir tutumu tavsiye etmiyorum. Bu kaynakları OSB’nin doğalgaz, elektrik ve diğer işleri için ayırılmalı. Bu planı birkaç yıl daha öteleyebiliriz” dedi.
Toplantının sonunda 2012 yılı bütçesinin 27 milyon 418 bin 634 TL olduğu açıklandı. BTSO OSB’nin 2012 yılı bütçesi ise 56 milyon 466 bin 987 TL olarak belirlendi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir