YEREL HABERLER - 31 Aralık 2011 Cumartesi 15:50

CBS UYGULAMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

A
A
A
CBS UYGULAMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Niğde İl Özel İdare Genel Sekreterliği sayısal harita yapım çalışmalarına başladı.
Bu kapsamda oluşturulan teknik ekip Niğde’yi gezerek sayısal harita altlıklarını oluşturacaklar
Yapılacak çalışmalarla ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Âlim Barut, gelişen teknolojik şartlar düşünüldüğünde çağın gerisinde kalınmaması gerektiğini hatırlatarak, verilere doğru ve hızlı bir biçimde ulaşmanın son derece önemli olduğunun altını çizdi. Sayısal haritaların tamamlanmasının ardından kullanıcıların bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile ilimize ait tüm istatistiki fiziki verilere ulaşabileceğini söyleyen Barut, bu veriler ışığında gelecek planlamasının da son derece rahat bir biçimde yapılabileceğini dile getirdi.
Barut "Sayısal haritaların bütünlenmesiyle oluşacak bilgi sistemi sayesinde ilimize ait verileri dijital ortamda takip edecek ve bu verilere bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile anında ulaşacağız. Bilgiye ulaşmak için onlarca klasörü araştırmayacağız. Zamandan kazanacağız. Bu bilgi siteminden alacağımız doğru veriler bize gelecek için yapacağımız projeksiyonlarda ışık tutacak. İlimizde olabilecek bir afet anında elimizde neler var, kaç sağlık ocağımız var, hangi alternatif yollarımız var bunları anında göreceğiz. Afet yönetimini başarıyla yapabileceğiz. Bu çalışma için Özel İdaremiz düğmeye basmıştır. Dört kişiden oluşan teknik ekip çalışmalarına başlamıştır." dedi.
İl Özel İdaresi’nce temin edilen 74 adet topografik harita alınarak başlatılan çalışmaların bugün arazi ölçümleri ve sayısallaştırma çalışmalarıyla olgunluk kazanmaya başladığını aktaran Barut, "Çalışmalar tamamlandığında oluşacak dijital harita Coğrafi Bilgi Sistemine altlık teşkil edecek ve ilimizin bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı teknik haritası olmla özelliğini taşıyacaktır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür. CBS, genel bir kavram olup; çeşitli kullanım alanlarına ve tematik konulara yönelik olarak geliştirilen CBS uygulamaları vardır. Bu CBS uygulamaları, Kent Bilgi Sistemi, Orman Bilgi Sistemi, Karayolları Bilgi Sistemi, Arazi Bilgi Sistemi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, Lojistik Bilgi Sistemi, İç Güvenlik Bilgi Sistemi, Araç İzleme Bilgi Sistemi, Trafik Bilgi Sistemi, Kampüs Bilgi Sistemi, Deprem Bilgi Sistemi, Harita Bilgi Sistemi, vb. şekilde adlandırılırlar."diye konuştu.
Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanım alanlarını anlatan Barut "CBS teknolojisi bilimsel araştırmalar, kaynak yönetimi, varlık yönetimi, alt yapılar (doğalgaz, elektrik, su), arkeoloji , çevresel etki değerlendirmesi, kentsel planlama, kartografya , kriminoloji , coğrafi tarih, pazarlama , lojistik , maden haritalama, haritacılık , tarım ekili tarım alanlarının tespiti ve toplam mahsulün hesaplanması, askeri uygulamalar, hava, deniz ve kara trafiği izleme araç takip sistemleri, meteoroloji, arama kurtarma ve diğer amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, CBS doğal afetlerde acil müdahaleleri kolaylaştırmak için hesaplamalar yapmaya olanak tanır. CBS yeni sulak alanların bulunmasında ve bu alanların korunmasında kullanılabilir. CBS bazı şirketler tarafından avantaj sağlaması amacıyla yeni pazar alanları bulmak için kullanılabilir." şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir