GENEL - 17 Aralık 2011 Cumartesi 18:31

BURSA`DA LODOS ÇATILARI UÇURDU, AĞAÇLARI DEVİRDİ

A
A
A
BURSA`DA LODOS ÇATILARI UÇURDU, AĞAÇLARI DEVİRDİ

Bursa’da şiddetli lodos hayatı felç etti. Saatteki hızı 60 kilometreyi bulan fırtına, çatıları uçurdu, duvarları ve ağaçları devirdi.
Öğleden sonra başlayan ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan şiddetli lodos, şehirde hayatı olumsuz etkiledi. Lodosa dışarıda yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı. Vatandaşlar şiddetli rüzgarda savrulmamak için bir birlerine tutarak yürümeye çalıştı. Fomara’da bir marketin tentesi uçtu. Uçan tente vatandaşlara ve araçların üzerine düştü.
Uludağ eteklerinde olduğu için her lodosta çatıları uçan Kaplıkaya Mahallesi sakinleri, yine zor anlar yaşadı. Keklik Sokağı’nda bir evin çatısı uçtu. Uçan çatı, İdeal Sitesi’ndeki Kemal Karadağ’a ait dairenin duvarına çarptı. Yatak odasının duvarını yıkan çatı, daha sonra iki aracın üzerine düştü. İki otomobil büyük hasar görürken, vatandaşlar büyük heyecan yaşadı. Kimsenin yaralanmaması tek teselli kaynağı oldu.
Evi zarar gören kadın ağlarken, eşi Kemal Karadağ ise, "O esnada ben evde değildim. Uçan çatı tam yatak odamıza isabet etmiş. Allah korudu" dedi.
Bu arada, fırtınaya yakalanan çocukları korumak için polis ekipleri seferber oldu. Polisler, başlarına çatılardan bir şey düşmemesi için çocukları kollarının altına alarak korudu.
Sabaha kadar sürmesi ve şiddetinin zaman zaman 75 kilometreyi bulması tahmin edilen lodosun yarın sabah yerini yağmura bırakması bekleniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-