GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 15:22

TÜRKİYE`DE YAZAR VE GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI

A
A
A
TÜRKİYE`DE YAZAR VE GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, bugün Türkiye’de yaklaşık 100 yazar, gazeteci, yayıncı ve bilim insanının cezaevinde tutuklu olduğuna dikkat çekti. Tutuklanmalara gerekçesi olarak öne çıkan; ’Terörle Mücadele Yasası’nın 6. ve 7. maddelerinin kaldırılmasını talep eden Celal, adil ve kısa süreli yargılamanın hayata geçirilmesini istedi.
Adana’da bu yıl 5.’si organize edilen; ’Çukurova Kitap Fuarı’ ve ’Çukurova Eğitim Fuarı’, düzenlenen ortak açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği’nce ortaklaşa TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışta konuşan Metin Celal, Türkiye’de yayın sayısı hakkında bilgiler verip, cezaevinde tutuklu bulunan yazar ve gazetecilerin durumlarıyla birlikte uzun yargılama sürelerine dikkat çekti.
"TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA 6.8 KİTAP DÜŞÜYOR"
2011 yılında Türkiye genelindeki 43 bin 200 çeşit kitap yayınlandığını, bunun yanında toplam 493 milyon 469 bin 590 adet üretildiği bilgisini veren Celal, Türkiye’nin toplam nüfusunun 72 milyon 561 bin 312 olduğu göz önüne alındığında; kişi başına düşen kitap sayısınınsa 6.8 olarak öne çıktığını, bu rakamınsa bir önceki 2010 yılında 5.6 olduğunu hatırlattı. Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’de yayımlanan kitap çeşidinde, bir önceki yıla göre yüzde 25.70’lik bir artış yaşanırken, üretilen kitap
sayısındaki artışınsa yüzde 20.84’lük bir artış yaşandığına işaret eden Celal, söz konusu artışta 7-14 yaş grubundaki çocukların kitapla tanışıp kaynaşmasının etkili olduğunu, bunun da dünyada nadir görünen bir durum olarak öne çıktığını ifade etti.
"TÜRKİYE’DE İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR YOĞUN KİTAP OKUYOR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin ’okuma kültürü haritası’nı çıkarttığını, bunun da son derece önemli bir çalışma olduğunu belirten Metin Celal, "Orada gördük ki, dünyada olmayan bir şekilde Türkiye’de ilköğretim çağındaki çocuklarımız, çok yoğun bir şekilde kitap okuyor. Nitekim, bunu düzenlenen kitap fuarlarında ve yaptığımız anketlerde de açık ve net bir şekilde görüyoruz" dedi. ’Korsan kitap’ ile mücadelede önemli mesafeler alındığını kaydeden Celal,
korsan kitap üretimindeki düşüşün; yasal kitap üretiminde artış anlamına geldiğini hatırlattı. "Hayat, hem neşe, hem de hüzün demektir" ifadesini kullanan Celal, yayıncılar olarak bazı durumların kendilerini hüzünlendirdiğini anlattı.
"TERÖRLE MÜCADELE YASASI’NIN 6. VE 7. MADDELERİ KALDIRILMALI"
Celal, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 100 yazar, gazeteci, yayıncı ve bilim insanı cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. Terör Mücadele Yasası’nın 6. ve 7. maddelerine göre şu anda hapishanede tutuluyor. Bizim buradaki temennimiz; Terörle Mücadele Yasası’nın ilgili maddelerinin kaldırılması, adil yargılanma, kısa sürede yargılanma, eğer kişi suçluysa suçunu kısa sürede öğrenmesi, eğer suçlu değilse de yine kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasıdır. Yargı sürecinin hızlanması,
yasalarla ilgili gerekli değişikliklerin yapılması ve şu anda hapiste olan yazar, gazeteci, yayıncı ve bilim insanı arkadaşlarımızın yeniden aramıza dönüp, bu tür fuar organizasyonlarında bir arada olmanın temennisi içindeyiz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.