Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, Avrupa Birliği Kadın İstihdamı Destekleme Hibe Destek Programı çerçevesinde "Bahadın’da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar" projesi kapsamında 110 kadın şarap üretecek.
Bahadın Belediyesi, Ankara Bahadınlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile Ankara Ziraat Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği "Bahadın’da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar" Projesi kapsamında organik bağcılık ve şarapçılığı konusunda 6 ay eğitim alan Bahadınlı 110 kadın deneme amaçlı ilk şarap üretimini gerçekleştirdi.
27 Temmuz 2010 tarihinde Avrupa Birliği Kadın İstihdamı Destekleme Hibe Programı tarafından "Bahadın’da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar" Projesinin kabul gördüğünü belirten Bahadın CHP’li Belediye Başkanı Dilaver Özcan, "Bu proje organik bağcılık ve şarap yapılması yönünde bir projeydi. 148 bin Euroluk bütçeye sahip projenin yüzde 90’ı belediyemize çıktı. Ankara Bahadınlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile Ankara Ziraat Fakültesi projemize ortak olarak destek verip bir yıl boyunca bu projeyi
uyguladık. 6 Ay boyunca 110 kadınımız organik bağcılık ve şarapçılığı konusunda sürekli eğitim aldılar. Avrupa Birliği bütçesinden Bahadın Kasabamıza bir şarap üretim atölyesi kurduk. Kadınlarımız ürettikleri üzümleri burada şaraba dönüştürebiliyorlar. Şimdilik ticari bir kuruluş değil. Şuanda ilk üretimimizi yaptık" dedi.
Ürettikleri şarabı şimdilik sadece hediyelik olarak değerlendirdiklerini dile getiren Belediye Başkanı Özcan, "Önümüzdeki yıl şirketleşerek ihracata dönük bir üretim yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla bu yılki yaptığımız üretim hem üzümleri değerlendirme açısından, hem de şarabın kalitesi bakımından bize ayrı tecrübe kazandırdı. Önümüzdeki yıllarda birkaç aparat daha ekleyerek şarabın yanı sıra ekşi ve pekmez üretimine de yönelmeyi düşünüyoruz. Yaptığımız üretimlerin tamamını ’Bahadın’ markası adı
altında toplamak istiyoruz" dedi.
Önceki yıllarda olduğu gibi bağcılığın yeniden gelişmesi açısından şarap üretiminin önemli olduğuna değinen Özcan, "Önümüzdeki yılda kadınlarımızın burada şarap üretimi devam edecek. Şuanda toplam 5 bin 200 şişe şarap üretimi gerçekleştirdik. Buda yaklaşık olarak 4,5 ton civarına denk geliyor. Bu deneme üretimiydi, tesisimiz nasıl çalışıyor, kursiyerlerimiz eğitimlerini iyi almışlar mı? Bunu görmek istedik. Kadınlarımızın bu eğitim iyi aldıklarını gördük, önümüzdeki yıl gerçek üretimimiz başlayacak"
diye konuştu.