GENEL - 05 Ocak 2012 Perşembe 12:59

FIRINCILARDAN `EKMEĞE ZAM YOK` MÜJDESİ

A
A
A
FIRINCILARDAN `EKMEĞE ZAM YOK` MÜJDESİ

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmek üretiminde uygulanacak tebliği ile birlikte ekmek gramajının minumum 250 gram olacağını söyledi. Balcı, yeni düzenleme ile birlikte kepek oranının yükselip, tuz oranının düşürülmesi ile ekmeğin tadının daha güzel olacağını belirtti.
Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde 2012 yılında uygulanacak ekmek gramajı ve ekmek fiyatlarında artış olup olmayacağına yönelik bir basın toplantısı düzenledi. Balcı, ekmeğe fiziksel ve kimyasal değişiklikler yapıldığına dikkat çekerek, yapılan bu değişiklilerle birlikte ekmeğin damak tadının değişmeyeceğini söyledi. Balcı, ekmeğin 300 gram olması ile birlikte halkı kandırmaya yönelik ekmek gramlarının düşürüldüğünü anlatarak, "Bu tebliğle birlikte ekmek gramlarının
oranları artık düşük olmayacak. En az ekmek gramı 250 gram olarak belirlendi. Ekmekteki kül oranı yükseliyor. Kepek oranının yüksek olması iyidir. Kepek oranı yüksek olan ekmekte bağırsaklar daha iyi çalışır. Ekmekte kepek oranı daha önce 50-55 randımandı, şimdi 60 randımana çıkarılıyor. Daha önce 1.75 olan tuz oranı 1.50’ye düşürülecek. Yapılan tebliğ halkın sağlığına yönelik olacak" dedi.
Bu tebliğ ile birlikte ekmeklerin kaldırımdan kaldırılacağını hatırlatan Balcı, market içinde ekmeklerin dolapta olmayacağını, bu kanunun halkın sağlığı açısından önemli olduğunu kaydetti. Ekmek fiyatına zam yapılmayacağını ifade eden Balcı, şunları kaydetti:
"Ekmeğin fiyatında olumsuz bir şey olmayacak. Ekmeğin kilosu 2.85 kuruştu, bu rakam geçmeyecek. Türkiye’deki vilayetler halkın talep ettiği ekmeği üretecek. Bununla birlikte 250 gramın altında ekmek olmayacak. 250 gramın altında üretilen ekmekler ekmeğin kalitesini düşürüyordu. Hijyen konusunda bu tebliğ bizim için büyük önem taşıyor. Kepekli ekmekler üretilmeye devam edecek. Ekmekte gramın yürürlüğe girmesi 1 ay içinde uygulanacak. Kepek ve tuz oranlarının değişmesi temmuz ayına kadar uygulanacak.
Bundan sonra ekmek daha güzel olacak."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.