YEREL HABERLER - 25 Aralık 2011 Pazar 09:51

SUNDERLİLER, SAİM ORHAN`I AĞIRLADI

A
A
A
SUNDERLİLER, SAİM ORHAN`I AĞIRLADI

Ayna programının sunucusu ve yapımcısı Saim Orhan, Sunderlilerin konuğu olarak Gaziantep’e geldi.
Şehitkamil Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Macaristan Gaziantep Fahri Konsolosu Bahaeddin Nakıboğlu, Sunder Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’nin dünya genelindeki tanıtımı yanında, yüzlerce ülkenin Türkiye’deki tanıtımını da gerçekleştiren Ayna programı yönetmen ve sunucusu Saim Orhan’a Sunder Yönetim Kurulu Başkanı Önder Öztütüncü, yılın en iyi belgesel ödülünü verdi. Söyleşide Türkiye’nin tanıtımının önemine değinen ve 1990 yılından bu yana dünyanın 180 ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının varlığının tanıtımdaki önemine dikkat çeken Saim Orhan, "Sizi bilenlerle, dilinizi bilenlerle ticaret yapar, siyaset yapar, kültürel etkinlikler yaparsınız. Ülkemizin yurt dışındaki tanıtımı çok önemlidir" dedi.
Osmanlı’dan sonra Anadolu insanlarının dünyaya açılmadığını, açılanlara da destek verilmediğini anlatan Orhan, Türkiye’nin sadece ecdadın gittiği Bosna Hersek gibi yerlerde bilindiğini ifade etti. Togo’da bir yetkilinin kendilerine, "Biz Türklerin tarih kitaplarında kaldığını sanıyorduk" dediğini anlatan Orhan, Gana’ya, Zambiya’ya gittiğinde Türkiye’nin tanınmadığını gördüğünü dile getirdi.
40 milyonluk İspanya’nın ise 21 ülkede dilini konuşturduğunu kaydeden Orhan, "Sizi bilmedikleri ve tanımadıkları için de uluslararası arenada destek veremiyorlar. Her ülkenin temsilcisinin bulunduğu BM’de sizin için parmaklar kalkmıyorsa, bunun altında bu sebepleri görebiliriz. İnsan bilmediği şeyi destekleyemez ve sevemez. Son 10-15 yılda açılan okullar sayesinde Türkiye yalnız bir ülke olmaktan çıkmaya başladı. Papua Yeni Gine’de, Tanzanya’da, Zambiya’da, Arjantin’de, Brezilya’da, Uganda’da, Yeni Zelenda’da Türk bayrağı dalgalanıyor. Afrika topraklarında bizim dilimiz konuşuluyor. Bunun faydalarını ileride ekonomide, siyasette, kültürde göreceğiz. Lehimize parmak kaldıracak insanlar hızla artıyor. Sonuçta Osmanlı’nın torunlarıyız. Ecdadımız gittiği her yere sevgi götürmüş, hoşgörü götürmüş. Biz neden yapmıyoruz? Yeter ki biraz gayret gösterelim" diye konuştu.
Söyleşinin ardından Sunder Yönetim Kurulu Başkanı Önder Öztütüncü dernek adına yılın en iyi belgesel programı ödülünü Saim Orhan’a vererek çalışmalarından dolayı tebrik etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir