GENEL - 13 Aralık 2011 Salı 17:08

ŞOKLANMIŞ EMBRİYOLARDAN KARDEŞLER GELİYOR

A
A
A
ŞOKLANMIŞ EMBRİYOLARDAN KARDEŞLER GELİYOR

Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin dondurulan embriyoları yeni bir dönemi başlatıyor. Eskiden yavaş yavaş dondurulan embriyoların yaklaşık üç yıl şoklanarak saklandığını belirten Opr.Dr. İsrael Aruh, vitrifikasyon-canlaştırma denilen bu yöntemin taze embriyo transferinden bir farkı olmadığını söyledi. Aruh, "Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olan çiftler, şoklanmış embriyolarından kardeş istiyorlar. Artık şoklanmış embriyolardan kardeşler dünyaya gelecek" dedi.
İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Aruh, eskiden uygulanan yavaş dondurma yöntemi embriyoların kısmen canlılığını etkilediğini ancak 3 yıldır uygulanan vitrifikasyon sisteminde dondurulmaktan farksız şekilde yaşamlarını devam ettirdiğini söyledi.
Embriyoların saklanmasının tedavilerin tekrarlanmaması, yumurtlamayı uyarıcı yüksek dozda iğnelerin, anestezi gerektiren ufak da olsa riskleri olan işlemlerin tekrar yapılmaması demek olduğunu belirten Dr. Aruh, şöyle konuştu: "Sonuçta dondurmanın amacı ikinci kez aynı tedaviden geçmeden bebek sahibi olma ihtimalini artırmaktır. Gerek ilk gebeliğinde hamile kalmamış kümülatif olarak ikinci kez embriyo transferine sahip oluyorsunuz ya da dondurulmuş embriyolar ile ileride doğan bebeklere kardeş şansı
oluşturmuş oluyorsunuz."
Hastalara ait üç yıldır şoklanıp saklanan embriyo sayısının 600 civarında olduğunu anlatan Aruh, şunları söyledi: "Tüp bebek yöntemiyle anne olan hastalarımızın ikinci kez anne olma şansları var. Nitekim bu istekler gelmeye başladı. Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olan çiftler, şoklanmış embriyolarından kardeş istiyor. Artık şoklanmış embriyolardan kardeşler dünyaya gelecek. Ancak, bu istekte bulunan hastalarımızın ismini açıklayamıyoruz. Çünkü hâla bu yöntemle bebek sahibi olduklarının bile
bilinmesini istemeyen çiftler çok, onlara saygı duyuyoruz."
ESKİ YÖNTEMDE FİRE FAZLAYDI
Önceki uygulama ve vitrifikasyon sistemini kıyaslayan Dr. Aruh; sözlerini şöyle sürdürdü: "Eski yöntemde fire çok fazlaydı. 10 embriyo dondurduğunuzda birkaç fire verme şansınız vardı ancak bu yeni sistemde daha düşük. Yönetmeliğe göre embriyoları 5 yıl saklama süremiz var. Beş yıl boyunca çiftler arayıp sormaz ise bunu Sağlık Bakanlığı’na ileterek imha edebiliyorsunuz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir