YEREL HABERLER - 21 Aralık 2011 Çarşamba 10:01

GÜMÜŞHANE PARALARI, GÜMÜŞHANE`YE GELECEK

A
A
A
GÜMÜŞHANE PARALARI, GÜMÜŞHANE`YE GELECEK

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Osmanlı döneminde Gümüşhane Darphanesi’nde basılan paralardan elinden bulunanlara çağrı yaparak, kendilerine getirmeleri halinde ücretini ödeyerek alacaklarını söyledi.
Yaptığı açıklamada, Osmanlı bütçesinin 6’da birinin karşılayan Gümüşhane Darphanesi’nde basılan paraların Gümüşhane İkizevler Kent Müzesi’ne kazandırmak için Vali Dr. Yusuf Mayda’nın talimatı ile çalışma başlattıklarını kaydeden Yalçın, böylelikle Gümüşhane’de basılan paraların yerinde teşhir edileceğini ve ziyaretçileriyle buluşturulacağını söyledi. Yalçın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Gümüşhane’de basılan paraların tespiti ve Gümüşhane’ye getirilmesi amacıyla yurt genelindeki Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müzelerde ve bu müzelere bağlı olarak faaliyet gösteren tüm koleksiyonculara ulaşmak amacıyla çalışma başlatıldığını ifade etti.
Gümüş ve altın madenlerinin bolluğu ve verimliliği nedeniyle Osmanlı Dönemi’nde Gümüşhane’de darphane kurulduğunu ve imparatorluk bütçesinin 6’da birini karşılayan paraların bu darphanede basıldığını hatırlatan Yalçın, “Gümüşhane’ye ait taşınır kültür varlıklarının evlerine geri dönmesi için atılan adımlardan ilki olarak düşünebileceğimiz bu projeyle müzemizde bulunan Osmanlı Dönemi’ne ait madeni para koleksiyonumuzu daha da zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle yürüttüğümüz bu projenin dışında elinde Gümüşhane’de basılan Osmanlı parası bulunabilecek, il içinde ve il dışındaki vatandaşlarımız bu taşınır kültür varlıklarını Gümüşhane İkizevler Kent Müzesine bağış yoluyla ya da oluşturulan değer takdir komisyonunca bedeli mukabilinde teslim edebilecektir. Tarihi değerlerimize sahip çıkmak vatandaşlık görevimizdir. Ben bu konuda tüm kamuoyunun ve vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir