KÜLTÜR SANAT - 24 Mayıs 2008 Cumartesi 13:04

Başbakan Erdoğan müze açılışına katıldı

A
A
A
Başbakan Erdoğan müze açılışına katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin müze fakiri bir ülke olduğunu söyledi.

Gülhane Parkı'ndaki "İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi"nin açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Törende, gözündeki rahatsızlık devam eden Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da hazır bulundu. Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye de açılış törenine katıldı.

Konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin aslında müzeler zengini bir ülke olmadığını söyledi. Erdoğan, "Geçmişi anlamak ve geleceği anlamlı kılmak, çok önemli gördüğüm bu müzenin açılışında bulunmak bizler için gerçekten çok çok farklı.

Müzeler fakiri bir ülkeyiz. Bu müze sadece çatısı altında sergilenen eserler bakımından değil, medeniyetler tarihi yazımında düşülen çok temel bir yanılgıyı düzeltme imkanını verecek olmasıyla önemlidir.

Tarihi veriler, tartışmasız biçimde gösteriyor ki, İslam düşünürleri ve bilginleri 8. yüzyıldan itibaren bilimsel düşünceye kaynaklık edecek çok yönlü araştırmalar yapmışlar, çok başarılı sonuçlara ulaşmışlardır.

Müslüman düşünür ve bilginlerin bu çalışmalarının 12. yüzyıldan 16. yüzyıla uzanan bir süreçte Arapça'dan Latince'ye yoğun olarak çevrildiği, Avrupa'lı bilimadamlarının kaynaklarını belirtmekte çok özenli davranmasalar da, bu çalışmalardan yararlandığı biliniyor.

Bugün hala inkar etmeye devam ediyorlar. Tarih ve insanlığa karşı sorumluluğunun gereğini yerine getiren her tarihçi şunu kabul etmeli, İslam medeniyeti 8. yüzyıldan itibaren çok değerli kültürel çalışmalar gerçekleştirmiş" dedi.

Bu çalışmaların, 12. yüzyıldan itibaren Avrupa medeniyetini de önemli ölçüde beslediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bizim inanç değerlerimizde İslam'ın ilk emir 'oku'.

Kadına erkeğe, doğumundan ölümüne kadar bilimi emreden bir dinin mensuplarıyız. Sürekli olarak bir ikaz vardır ki, çok önemlidir. Bizim inanç değerlerimiz, kitabımızda hep akledenlere hitap eder.

Düşünenler için orada büyük hikmetler olduğu sürekli olarak hatırlatılır. Yani akıl, ilim, düşünce bunların üçü sürekli olarak bir arada zaten zikredilmiş.

Bizler Müslüman olarak bunu yerine getirmiyorsak, kimse kalkıp da bunun faturasını bu medeniyete, bu inanca kesemez.

İslam medeniyetinin bugünlere miras bıraktığı eser ve araçların şimdilik bir bölümünün sergilendiği İstanbul İslam bilim ve teknoloji tarihi müzesinin bu yanlışı düzeltmek noktasında çok önemli katkılar sağlayacağı umudunu taşıyoruz" diye konuştu.

Tarihin insanlığa sadece geçmişle ilgili değil, gelecekle ilgili olarak da çok aydınlatıcı imkanlar sunduğunun altını çizen Erdoğan, konuşmasının ardından açılış kurdalesini kesti.

Daha sonra müzeyi gezen Başbakan Erdoğan, yakından incelediği eserler hakkında bilgiler aldı.

RAMAZAN CİN
İSTANBUL (İHA)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir