YEREL HABERLER - 05 Ocak 2012 Perşembe 15:09

AYVALIK’TAKİ MECLİSTE KUDEP TARTIŞMASI

A
A
A
AYVALIK’TAKİ MECLİSTE KUDEP TARTIŞMASI

Balıkesir’in Ayvalık Belediye Meclisi’nin yılın ilk toplantısına KUDEP’in, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen tarafından kapatılması nedeniyle başlayan tartışma damgasını vurdu.
Önceki gün Ayvalık Belediyesi’ne ait Fuaye Salonu’nda, Ayvalık Belediye Meclisi’nin saat 14.00’de yapılan 2012 yılının ilk toplantısına, CHP’li ve MHP’li belediye meclis üyelerinin eksiksiz katıldığı gözlendi. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen başkanlığında yapılan toplantıda; 2012 yılında yapılacak meclis toplantılarının tespiti, yıl içerisinde yapılacak meclis toplantılarında tatil edilecek ayın tespiti, meclis toplantılarının sesli ve görüntülü cihazlarla kaydedilmesi, meclis üyelerinin huzur haklarının tespiti, Denetim Komisyonu’na katılacak uzman kişilere verilecek ücretin tespiti, Denetim Komisyonu Seçimi, Zabıta ve İtfaiye personelinin fazla mesai çalışma ücretlerin tespit edilmesi, yıl içinde sözleşmeli personel çalıştırılması, Norm kadro cetvellerinin belirlenmesi, içme suyu ek boru ve ek parçalarının alımı ile ilgili İller Bankası’ndan malzeme kredisi talep edilmesi, Kanalizasyon Logar kapağı ve filtrelerinin alımı ile ilgili İller Bankası’ndan malzeme kredisi talep edilmesi, Suyun otomatik olarak sisteme geçiş ve modernizasyonu ile ilgili İller Bankası’ndan kredi talep edilmesi, Meclis İmar Komisyonu’ndan gelen konular ve İmar Dairesi ile diğer birimlerden gelen konuların değerlendirilerek karara bağlanmasıyla gerçekleşti.
Yapılan ilk meclis toplantısında, gündem maddelerinin çoğu oy birliği ile kabul edildiği gözlenirken, toplantıya 11 Haziran 2005 tarihinden çıkarılan yönetmelik doğrultusunda Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in de öncülüğüyle kurulan, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında yapılacak olan tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onarıma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgelerini düzenleyen KUDEP’in geçtiğimiz hafta yine Başkan Türközen’in talimatıyla faaliyetlerini durdurması konusu damgasını vurdu.
Yılın ilk meclis toplantısında gündem maddelerinin oylanmasının ardından söz alan MHP’li Belediye Meclis Üyesi Sema Ünver, bir süre önce Belediye Başkanı Türközen’in talimatıyla faaliyetlerine son verilen KUDEP’in neden kapatıldığını sormasıyla birlikte, o an izleyici olarak Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Başkanı Havva Taylan öncülüğünde katılan çevreciler ile Türközen arasında karşılıklı tartışma yaşandı.
KUDEP’in bina guruplarının belli olmaması nedeniyle ilçedeki kültürel nitelikteki bina guruplarının basit onarım iznini veremediğini ve bu yüzden bu izinlerle ilgili yazışmaları her defasında Bursa Anıtlar Kuruluna göndermek zorunda kaldıklarını anlatan Türközen, “Ama biz sabırla bekledik. Belki bir düzenleme yapılır diye bu birimi biz yinede ayakta tuttuk. Geçtiğimiz Kasım ayında kurul ile yine bir yazışma daha yaptık. Gelen cevabi yazıda, KUDEP’in görev yapamayacağına inanarak bu birimi kapattık” diye konuştu.
KUDEP’te çalışan personelin uzman kadro olduğunu kaydeden Türközen, “Bu uzman kadroyu da hiçbir iş yapmadan iş başında tutabilmemiz mümkün olamazdı. Ama yarın Bursa Anıtlar Kurulu KUDEP’in çalışabileceği koşulların oluştuğunu belirttiği anda ben yine o uzman kadroyu bir araya getirip, KUDEP’i yine kurarım. Bu konudaki tek sorun KUDEP’in işlevselliğini yitirmesidir. Ortada başka da bir sorun yoktur. Biz, KUDEP’in işlevselliğini yitirmesi nedeniyle çalışmalarına ara verdik. Kurul, KUDEP’in çalışmalarını aktif hale getirebilecek koşulları oluşturursa biz yine KUDEP’i açarız. KUDEP’ten yana bizim herhangi bir sıkıntımız yok” dedi.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Başkanı Havva Taylan’ın, “Ayvalık’taki tescilli tarihi binaların restorasyon ve benzeri raporları hazırlaması gereken yerel yönetim ve KUDEP değil miydi?” şeklindeki sorusuna Türközen, “Böyle konuşursanız, suçlayıcı ifadeler kullanırsanız. Ortak bir nokta bulamayız” diye cevap verdi. Ancak konuşmakta ısrarcı olduğu gözlenen Taylan, “KUDEP aynı zamanda arkeolojik, doğal sit alanlarından da sorumlu değil midir? KUDEP’in görevi sadece ilçedeki tescilli binalarla sınırlı değildir. KUDEP’in geçici süreyle görevine ara vermesini anlayabiliriz ama yanılmıyorsam, tescilli binaların yanı başında yapılacak yeni binaların inşa edilmesi ile ilgili gereken etüt çalışmalarını da KUDEP yapıyordu. KUDEP kapanınca şimdi ne olacak? Bu denetlemeleri kim yapacak?” diye sordu.
“KUDEP BİZE SAHADA GEREKLİYDİ”
İlçe genelinde bir arkeolojik kazı yapılmaya kalkışıldığında, Belediye bünyesinde çalışan arkeoloğunun bu konuda kazı yapmaya yetkisi bulunmadığını kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Bu tip izinler, müzelerden alınmak zorunda. Bu konular sizin dışarıdan gördüğünüz gibi değil. Ben Ayazma Kilisesini kazacağım. Benim elimde arkeolog var ama ben gidiyorum 1,5 sene Kazı Müdürlüğüne yalvarıyorum. Ama elimizde Bursa Anıtlar Kurulu’nun kararı olmasına rağmen, kazı talebimiz reddediliyor. Bu kurumlar kendi personelini bu tür kazıların yapılması için göndermek zorunda. Bu tip kazıları kendi personelimizle yapamıyoruz. Mecburuz Kazı Müdürlüğünün personeli ile kazıları yapmaya. Ama bu kurum, ‘personelim yok’ diyerek işin içinden çıkabiliyor. Ne yapacağız? Dışarıdan birine kazdıramıyoruz. Kendi personelimizle de bu kazıları yapamıyoruz. İllaki o müzenin yetkili arkeoloğu bu kazıyı yapması gerekiyor. Ne yazık ki buna herhangi bir profesör karar vermiyor. Yâda herhangi bir kurum amiri karar vermiyor. Kim karar veriyor? Buna o müzenin arkeoloğu karar veriyor. Yani sizin zannettiğiniz gibi değil mesele. KUDEP bize sahada gerekliydi. Ayvalık’ta 2 bin civarında tarihi bina var. Bu binalardan öte bu binalarla yan yana ya da karşı karşıya olan yeni binalarda var. Tabi bunların yanında arkeolojik sitler ve doğal sit alanları var. KUDEP’in burada birinci amacı bu binalara bakmaktı. Zaten Birinci derecede Doğal Sit ile İkinci Derece Doğal Sit alanları, İmar ve Şehirciliğe devredildi. Artık kurullar kültürel varlıklara bakıyor. Tabiat Varlılarına, Tabiat Varlıkları Kurulu bakıyor. Bahsedilen SİT alanları da kurullardan gitti. Bizim KUDEP artık o sit alanlarına bakamazdı zaten” dedi.
Havva Taylan ise; “Ben KUDEP’in bunlara da baktığını biliyorum” diye cevap verdi. Türközen ise; “Bahsettiğiniz konular İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne devredildi ve bunun dışında Bursa’da Tabiat Varlıkları Kurulu kuruldu ayrıca. Bursa’da iki ayrı kurul var şu anda. Kültür Varlıkları Kurulunun arkeolojik sitlere ve Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarına ve kültürel nitelikteki binalara bakabiliyor. Tabiat Parkları Kurulu, Arkeolojik sitler dışındaki tüm sit alanlarına bakıyor” diye konuştu.
Daha önce basın mensuplarına Tabiat Varlıklarının elden gitmeye başladığına ilişkin serzenişte bulunduğunu kaydeden Türközen, “Şu anda İmar ve Şehircilik Bakanlığı arkeolojik olanların dışında istediği sit alanını kaldırabilir. Kimsede hiçbir şey diyemez şuan. Biz bunun bu hale gelmemesi için zamanın çevrecileri ve halkı uyardık ama kimse kılını kıpırdatmadı” diyerek, KUDEP’i kapatmadıklarını ve sadece çalışmalarına ar verdiklerini kaydetti.
Türközen’in konuşmalarının ardından çevrecilerin salonu sessizce terk etmesinin ardından, 2012 yılının ilk belediye meclis toplantısı sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Öğrencisini zorbalık yaptığı gerekçesiyle uyaran öğretmene veliden şiddet: O anlar kamerada Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğradı. Şiddet uygulayan veli polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, okulda görev alan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyardı. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürüldü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlatırken veli Ali Ç.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan öğrencinin de benzer nedenlerden dolayı ara dönemde bulunduğu okula nakli yapıldığı ileri sürülürken öğretmenin darp edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bingöl Bingöl’de asayiş şube müdürlüğü nisan ayı faaliyetlerini açıkladı Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son 1 yıl içerisinde silahlı yaralama, silahlı tehdit, oto kurşunlama, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, mala zarar verme, genel güvenliği kasten güvenliği tehlikeye sokma olaylarına karışan ayrıca birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit, kasten yaralama suçlarından 8 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçlarından aranan şüpheli şahıs ruhsatsız tabanca ve tabancaya ait 17 (on yedi) adet fişek ile birlikte yakalanarak adli makamlarca tutuklanmıştır. 9 Nisan 2024 günü ilimiz şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi insaf sokak üzerinde meydana gelen silahla yaralama ve ilimiz Yenimahalle gümüş sokak üzerinde meydana gelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet olaylarının faili olan şüpheli şahıslar yakalanarak adli tahkikata başlanmıştır. Yine hakkında toplam 22 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı olan 1 şahıs yakalanmış, adli işlemlerinin akabinde tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” denildi.