YEREL HABERLER - 28 Aralık 2011 Çarşamba 11:51

VAN DEPREMİ BÖLGE EKONOMİSİNİ OLUMUSUZ YÖNDE ETKİLEDİ

A
A
A
VAN DEPREMİ BÖLGE EKONOMİSİNİ OLUMUSUZ YÖNDE ETKİLEDİ

Bitlis’te, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkanı Bilal Dağdağan, Van Depremi’nin bölge ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Van’ın bölge için lokomotif konumunda olduğuna dikkat çeken Dağdağan, esnaf ve üyelerinin depremden en az şekilde etkilenmesi için Banka şubeleriyle görüşerek yapılması gereken ödemeler konusunda kendilerine yardımcı olmalarını talep ettiklerini söyledi.
Bitlis’te ticaretle uğraşanların çoğunluğunun Van ile bir ticari anlamda iş yaptığına değinen Dağdağan, esnafın kamu borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi için Başbakana mektup yazdıklarını anlattı.
Bitlisli milletvekillerinin girişimleri sonucunda Ziraat Bankası’nın borçları ertelediğini ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Dağdağan, "Bugünlerde bazı esnaf ve işletmecilerimizde ödeme zafiyeti başladı, sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu olumsuz etkileri önceden tahmin etmiştik. Biz yüzde 20 civarında bir etki bekliyorduk ancak baktık ki yerelde Bitlis’te yaşayıp ticaretle uğraşan üyelerimizin çoğunluğu bir şekilde Van ile diyaloğa geçmiş. Bu sebeple müthiş derecede zarar gördüler.
Üyelerimizden Van’a mal satan ve depremden dolayı geri dönüşümü olamadığı için çeklerini ödeyemeyen ve bu sebeple bankaların takibine düşen üyelerimiz var" dedi.
Depremin olumsuz etkilerini en kısa sürede atlatılabilmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını anlatan Dağdağan, şöyle devem etti:
"Van’ın yüzde 80’lik kısmı hasar görmüş durumda ve bu yüzde 80’lik kısmının imarı yeniden yapılacak. Biz bunu avantaja çevirebiliriz. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın talimatıyla hazırlanan turizm bölgesi kapsamında değerlendirdiğimiz yüzde 40’a kadar hazine destekli turizm yatırımları için fırsat doğmuş durumda çünkü şu anda bölge adeta dibe vurdu. Bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Örneğin önceden bölgeyi gezmek amacıyla gelen turistler Van’da konaklıyordu ancak şu anki durumda konaklaması mümkün
görünmüyor. Haliyle bu turistler en yakın çevre illerde konaklamak isteyecek ve Van’a en yakın çevre illerden biri de biz olduğumuz için avantajlı konumdayız. Bu sebeple müteşebbislerin erken davranması gerekiyor. Erken davranmaları durumunda bu işten fayda görebiliriz. İnşallah bu şekilde depremi lehimize çevirebiliriz. Bitlis için bu bir fırsat dönemi. Geriye dönüp baktığımız zaman altyapımız çok sağlam konumda değil. Bu sebeple bizim için bir çıkış yolu olabilir. Tabii inşaat sektörüyle ilgilenen
mühendislerimiz var. Bunlar TOKİ’den iş almaya başladı. Temennimiz 100 bine yakın tasarlanan TOKİ konutlarının hızlı bir şekilde yapılıp Van’ın tekrar eski günlerine dönmesidir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir