YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 17:46

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ`NİN ORGANİK TARIM MASTER PLANI ÇIKARILDI

A
A
A
DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ`NİN ORGANİK TARIM MASTER PLANI ÇIKARILDI

Gümüşhane Üniversitesi’nin Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile yürüttüğü “Vizyon 2023: Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Tarım Master Planı” projesi kapanış toplantısı yapıldı.
Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salon’da yapılan toplantıya Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, Rektör Prof.Dr. İhsan Günaydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, ilçe tarım müdürleri, akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada Gümüşhane ve bölgesinin uzun bir süre sanayinin nimetlerinden faydalanamadığını ve buna bağlı olarak nüfusun sürekli dışarıya göç ettiğini kaydeden Vali Dr. Yusuf Mayda, bundan sonra bu durumun pozitif etkilerini de görmek istediklerini söyledi. Gümüşhane’de gerek Kelkit vadisinde gerekse de merkezde organik tarım ve hayvancılık konusunda çalışmaya müsait alanların yer aldığını dile getiren Vali Mayda, “DOKA’nın teşvikleri ve üniversitemizin gayretleri ile önümüzdeki günlerde somut bir adım atılmasını bekliyoruz. Bölgemizin organik gıda vadisi şeklinde ilan edilmesi yolunda çalışmalar devam ediyor. AB ülkelerinde yalnızca Hollanda’da bulunan Gıda Vadisi örneğine paralel bir düzenleme ile Gümüşhane’de de organik gıda vadisi ilan edilmesi gündemde. DOKA bu yönde bir çalışma içerisine girdi” dedi.
“DOKA BÖLGESEL KALKINMAYI TEŞVİK EDİYOR”
DOKA’nın bölgesel kalkınmayı teşvik ettiğini, kaynakları bölge düzeyinde kullandığının altını çizen Vali Mayda, Gümüşhane’nin de ajansın sağladığı bu katkılarından önemli ölçüde faydalandığını dile getirdi. Vali Mayda, çeşitli projelerle Gümüşhane’ye kayda değer bir kaynak aktarımının sağlandığın ifade eden Vali Mayda, “Son yapılan genel kurul toplantısında Gümüşhane’nin 4 asil projesinin yanı sıra 4 yedek olmak üzere toplam 8 projesi kabul edildi. Proje yapılacak ve o projelere karşılık alınacak kaynak ta ilimize aktarılacak” diye konuştu.
Konuşmasında üniversitenin sosyal ve ekonomik yönden Gümüşhane’ye büyük katkılar sağladığını da belirten Vali Mayda, Rektör Günaydın’dan Tıp Fakültesi talebinde bulunarak, “Biz Üniversitemizin büyümesini istiyoruz. Elden geldiğince yurt ve bina ihtiyaçlarının karşılanmasında destek olmaya çalışıyoruz. Edebiyat fakültemiz açıldı. Bu bağlamda sayın Rektörümüzden altyapısı yavaş yavaş oluşan Tıp Fakültesi’ni de istiyoruz artık” şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise bu tür projelerin bölgenin organik tarım ve hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesinde yeni bir umut ve yeni bir heyecan oluşturması temennisinde bulundu.
Organik tarımın doğayı sömürmeyen, sürdürülebilir bir tarım çeşidi olduğunu kaydeden Rektör Günaydın, organik tarımın Türkiye ve Dünya genelindeki durumundan bahsetti. Üniversite olarak toplumsal yarar oluşturmak istediklerini dile getiren Rektör Günaydın, bilimsel araştırmalar yapmak, projeler üretmek ve sorunlara çözüm üretme amacına uygun olarak Gümüşhane Üniversitesine bağlı 3 meslek yüksekokulunda organik tarımla ilgili programlarının yer aldığını ifade etti.
Projenin 3 ay sürdüğünü ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illeri ile paydaş olduklarını ifade eden proje koordinatörü ve Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, proje kapsamında paydaş illerde analizler yapıldığını ve çalıştayların da proje sonrasında da devam edeceğini söyledi.
BÖLGE KALKINMASININ ÖNEMLİ DİNAMİĞİ: ORGANİK TARIM
Proje sonucunda bölge kalkınmasının önemli dinamiklerinden birisinin organik tarım olduğunu ve bunun da master planının hazırlandığını dile getiren Aksakal, Doğu Karadeniz bölgesinin sanayileşmede geri kaldığını ve bölge halkının genellikle tarımsal üretimden geçimini sağladığını söyledi. Aksakal, bölgede ağırlıklı tarımdan doları gizli işsizliğin fazlalığına dikkati çekerek, bir diğer dikkat çeken konunun ise bölgenin kırsalda verdiği göç oranının oldukça fazla olduğunu söyledi.
Aksakal, proje ile Doğu Karadeniz illerini kapsayan TR90 bölgesinde; sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için bölgenin organik tarım bakımından mevcut kaynakların, fırsatların ve kısıtlarının analiz edilmesi ve bölge potansiyelinin optimal düzeyde kullanılmasına yönelik stratejiler geliştirerek, bölgeye uygun organik tarım program ve proje alanlarının ortaya konmasının amaçlandığını dile getirdi.
Toplantıda daha sonra Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım tarafından, “Doğu Karadeniz Bölgesinin Mevcut Tarımsal Durumu” ve Doç. Dr. Bahri Bayram’ın “Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Tarım Vizyon ve Stratejileri” konulu sunumları gerçekleştirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.