GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 12:47

AĞRI KESİCİLER BAĞIMLILIK YAPIYOR

A
A
A
AĞRI KESİCİLER BAĞIMLILIK YAPIYOR

Kronik ağrıları dindirmek için kullanılan ağrı kesici ilaçların, uyuşturucu etkisi nedeniyle yüksek derecede bağımlılık yaptığı ve dünya genelinde günde 40 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği bildirildi.
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’nin yayımladığı raporda, reçeteyle alınan ağrı kesicilerle ilgili suistimalin salgın boyutuna ulaştığı belgelendi. Uyuşturucu etkisi olan ağrı kesicilerin, kronik ağrıları dindirmek için reçete edildiği ancak bu ilaçların yüksek derecede bağımlılık yaptığı vurgulandı. Rapora göre, son 10 yıl içinde uyuşturucu etkisi olan ağrı kesicilerden kaynaklanan ölümlerin oranı üç kattan fazla arttı. Günde ortalama 40 kişinin bu şekilde öldüğüne dikkat
çekildi.
1999’dan bu yana ABD ve Avrupa’da ağrı kesici ilaçların satışı yüzde 300 oranında artarken, Türkiye’deki iyimser rakamlar sevindiriyor.
Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, ağrı kesiciye bağlı olarak resmi kayıtlarda herhangi bir ölüm olayı yaşanmadığını belirterek, "Yurtdışında bu tip ilaçlar marketlerde satılıyor ve gelişi güzel kullanılabiliyor. Türkiye’de ise ilaçlar eczanede satıldığı için, ilaç verilirken kullanım hakkında bilinçlendiriliyor" dedi.
Basit ağrı kesicilerin bile günlük kullanım miktarının artması halinde bağımlılık yapabileceğini söyleyen Özkan, "İlaç, mutlaka uzmanına danışılarak kullanılması gerekiyor. Yüksek bağımlılık yaratacak farklı ilaçlar yeşil ve kırmızı reçete ile satılıyor. İlaç kullanımına bağlı olarak Türkiye’de herhangi bir tehdit yok" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir