GENEL - 12 Aralık 2011 Pazartesi 11:24

KOLESTEROL İLAÇLARI TARTIŞMASI

A
A
A
KOLESTEROL İLAÇLARI TARTIŞMASI

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Diyabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen, kolesterol ilaçlarının kullanımı ile ilgili, hastalara doktorunuza danışmadan hareket etmeyin uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Sait Gönen yaptığı açıklamada, son günlerde kolesterol üzerinde yapılan tartışmaların hastalar ve hekimleri tedirgin ettiğini söyledi. Kolesterolün birçok hormonun ve hücrenin yapı taşı olduğunu, Bu maddenin eksikliği veya fazlalığının insan organizmasında farklı etkileri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Gönen, "Kolesterol sadece besinlerle alınmaz, vücudumuzda önemli bir kısmı üretilir. Serumda ölçülen total kolesterol içerisinde vücuda yararlı ve zararlı etkileri olan gruplar vardır. Halk
arasındaki tanımıyla iyi huylu kolesterol düzeyinin yüksek olması arzu edilen bir durumdur. Kötü huylu kolesterol ise hastadan hastaya da değişiklik göstermekle birlikte belli değerlerin üzerinde olması yine koroner arter hastalığı riskini artırır" dedi.
"TIPTA HASTALIK YOK HASTA VARDIR"
Prof. Dr. Gönen, kolesterolün yararlı ve zararlı etkilerinin kişiden kişiye hem genetik, hem de metabolik özellikleriyle ilişkili olarak farklılık gösterebildiğini hatırlatarak, "Bu gerçeklik biz hekimlerin sıkça söylediği gibi, ’Tıpta hastalık yok hasta vardır’ sözcüğünün ne denli doğru olduğunu ve benzer tartışmalarda da göz ardı edilmemesi gerektiğini göstermektedir. Zararlı kolesterol artışının bazı damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörü olduğunu gösterir yeterli bilimsel veriler mevcuttur.
Ailesel olarak kolesterolü yüksek doğan çocukların 20’li yaşlarda miyokard enfarktüsü geçirerek öldüğünü biliyoruz. Bu olgular bize kolesterol yüksekliğinin zararlı olduğunu gösteren çok temel bir göstergedir ve bize kolesterol yüksekliğinin tedavi edilmesi gerektiğini gösterir. Bu durumda en önemli olan hangi kolesterol düzeyinin tehlikeli, hangisinin tehlikesiz olduğunun belirlenmesi ve bunun tartışılmasıdır. Özellikle diyabet, hipertansiyon, felç, kalp hastalığı gibi durumlarda kolesterolün bazı değerler
üzerinde bulunması tıbbi tedaviyi gerektirir. Tedavi gerektiren durumlarda ilk uygulama tıbbi beslenme tedavisi ve fiziksel aktivitenin arttırılması şeklinde tanımlanan yaşam tarzı değişikliği olmalıdır. Ancak bunun yetersiz kaldığı durumlarda bilimsel olarak etkinliği gösterilmiş ilaçlara gereksinim olmaktadır" diye konuştu.
"DOKTORLARA DANIŞMADAN İLAÇLARINIZI KESMEYİN"
Son zamanlarda kolesterol ilaçları hakkında yapılan tartışmaların bu ilaçları kullanan birçok hastada kafa karışıklığı oluşturduğunu, hastaların ilaç kullanımını kesmesinin faydadan çok zarar vereceğini ifade eden Gönen, "Kolesterol düşürücü ilaç bir kere başladıktan sonra hayat boyu devam edilmesi gereken bir ilaçtır. İlaç kullanan hastaların kesinlikle doktorlarına danışmadan bu ilacı kesmemeleri hayati önem taşımaktadır. Gerek hasta gerekse doktorların güncel olarak klasik düşüncelere karşı çıkan,
kanıta dayanmayan ve bir süre sonra geçerliliğini yitirecek görüş, makale ve kitapların etkisinde kalmamaları gerektiği düşüncesindeyim" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.