YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 14:29

SÖKE OVASI’NDA BİNLERCE DEKAR ARAZİ SULAR ALTINDA

A
A
A
SÖKE OVASI’NDA BİNLERCE DEKAR ARAZİ SULAR ALTINDA

Büyük Menderes Nehri’nin taşmasıyla Söke Ovası’nda Burunköy, Akçakaya, Pamukçular, Nalbantlar Köy tarım arazileri başta olmak üzere binlerce dekar arazi su altında kaldı.
Çine Adnan Menderes Barajı da Söke Ovasında su baskınlarına çare olamadı. Yıllardır Çine Barajı’nın hizmete girmesiyle Söke Ovasında sona ermesi beklenilen su taşkınları Aşağı Büyük Menderes Havzasında nehrin yatak temizliğinin yapılamaması nedeniyle bu kışta yaşanıyor. Son bir haftadır Büyük Menderes Havzasına düşen aşırı yağışlarda Büyük Menderes Nehrinde su seviyesi yükselirken, yatağından taşan nehir suları tarım arazilerini sular altında bıraktı. Önceki gün taşmaya başlayan Menderes iki günde ovayı adeta denize dönüştürürken; Söke Ovası Sulama Birliği ve DSİ ekipleri hafta sonu Bağarası Karayolu çevresindeki koruma setlerine dolgu malzemesi yaparak önlem aldılar.
SARIÇAY BU KEZ BURUNKÖY’Ü TEHDİT ETTİ
Bağarası Beldesi Çalışlı Köyü yakınlarındaki vadiden doğan ve yağışlı geçen her kış sezonunda taşan Sarıçay, geçtiğimiz yıllarda Kalçık, Karaatlı mevkilerinde zayıf olan setlerin patlaması ile tehlike oluştururken; önceki gün Kanlı Dam mevkiinden patlayınca tehlike bu kez Burunköy ovası ve yerleşim alanları için oluştu. Burunköy köy sakinleri gece camiden yapılan anonslarla olası su baskınına karşı uyarılırken, Sulama Birliği ekiplerinin zamanında müdahalesi ile tehlike önlendi.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI KOCABAŞ; “MENDERES ISLAHI ŞART”
Her yağışlı geçen kış sezonunda Söke Ovasının Menderes Taşkınlarını yaşadığını söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; “Çine Barajı sayesinde su seviyesi her ne kadar azaldıysa da bölgemizde Büyük Menderes Nehri’nin yatak temizliğinin yapılamayışından, bu su baskınlarını yaşamaktayız. Menderes Nehri ıslahının yanında Çine Çayının ıslahı, Bağarası bölgesinde toplulaştırma ile ovaya inen dere yataklarının Menderes Nehri’ne bağlantılarının yapılması büyük önem taşıyor. Yapılması planlanan Sarıçay Barajı ile Kargın Çayı üzerine gölet bir kere daha önemini gösterdi” dedi.
SU SEVİYESİNDE DÜŞME VAR AMA TEHLİKE DEVAM EDİYOR
Hafta sonu yaşanan yağışlarda 5.25 cm ulaşan Menderes Nehri’ndeki su seviyesinde düşüş yaşanması dikkat çekerken, yaklaşık 20 cm düşen su şimdilik teselli oldu. Ancak yağışlarla birlikte suların yükselebileceği ve tekrar tehlikeli boyuta gelebileceği belirtiliyor. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş Denizli ve Aydın bölgesindeki taşkın sularının henüz Söke bölgesine gelmediğinini, oradaki suların gelmesi halinde tehlike çanlarının çalmaya başlayacağına dikkat çekti. Sular ova içinde bulunan bazı çiftlikleri tehdit ederken; Söke Ovası Sulama Birliği ev DSİ sürekli takip halinde. Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, 24 saat teyakkuz halindeyiz. Şu anda bir tehlike söz konusu değil. Ama yağışların olması ile birlikte oluşabilecek tüm tehlikelere karşı tetikteyiz” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne’nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti Edirne’de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne’nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne’nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti. Sabah eşi tarafından yatağında hareketsiz halde bulunan Dinar’ın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. İki ay içersinde 2 kardeşini toprağa veren ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın kalbi daha fazla bu acılara dayanamadı. Ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın ağabeyleri Nazmi Dinar (68) Şubat ayında geçirdiği kalp krizinden, Bahattin Dinar (65) ise Perşembe günü Uzunköprü ilçesinde geçirdiği iş kazasında hayatını kaybetmişti. Ciğerci Bahri Dinar, ikindi namazının ardından Eski Camide düzenlenen cenaze töreni ile birlikte son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan çok sayıda vatandaş, göz yaşlarına hakim olamadı. Cenazeye Adülhey de katıldı Kurtlar Vadisi dizisinde hayat verdiği Abdülhey karakteriyle akıllarda yer edinen ünlü oyuncu Kenan Çoban da, "Sabah çok üzücü bir haberle uyandık. Yakın dostumdu. Bahri abi bir değerdi. Ciğerci Bahri diye anılıyordu ama bizim ciğerimizi yaktı. Edirne’mizin Türkiye’mizin başı sağ olsun" dedi.