Mersin’in Silifke ilçesinde hamutçuluk (Atın boynuna geçirilen koşum takımı) mesleği tarihe karışıyor. 21. yüzyılda teknolojinin gelişmesi sonucunda mesleğin unutulmaya yüz tuttuğu bildirildi.
İlçede yaklaşık 60 yıldır hamut yaparak geçimini sağlayan Nihat Çabuk (70), hamutçuluk mesleğinin yok olmaya başladığını söyledi. Babadan kalma mesleğe çocuk yaşlarda başladığını belirten Çabuk, "60 yıldır bu işi yapıyorum. Yıllarca bu işten ekmek yedik, evimizi geçindirdik. Ancak artık hamutçuluk tarihe karışıyor. Teknoloji gelişince insanlar at, eşek yerine motorlu araçları tercih etmeye başladı. Bu da bizim mesleğimizi bitirdi. Eskiden hamut yapmaya yetişemezdik, şimdi ise ayda ancak bir hamut
satabiliyoruz. Mesleği yapan da kalmadı. Böyle giderse yakında dükkanıma kilit vurmak zorunda kalacağım" dedi.
60 yıldır hamutçuluk yapan Çabuk, "10 yaşında babamın yanında bu mesleği öğrendim. Mesleğe başladığım yıllarda hamutçuluk mesleği en gözde ve saygın meslekler arasındaydı. Babam o dönemlerde çok para kazanırdı" diye konuştu.
Teknolojinin gelişmediği ve el emeği mesleklerin gözde olduğu o dönemlerde ulaşımın büyük bölümünün hayvan sırtında yapıldığına dikkati çeken Çabuk, şunları anlattı:
"Teknoloji gelişmemişti, makinalı araçlar yoktu, her şey hayvan gücü ile yapılırdı. Günde birkaç hamut çıkarırdık. 24 saat çalıştığımız günler olurdu. Müşteriler önceden sipariş verirlerdi. Şuanda Silifke’de bu işi yapan birkaç kişi kaldı. Bu işi yapanlar bile mecburi yapıyorlar, ben 70 yaşındayım bu yaştan sonra kime muhtaç olayım. Şükürler olsun ekmeğimi kimseye muhtaç olmadan çıkarıyorum. Fakat işler bozuldu, hamutçuluk mesleği de tarihe karışıyor. Dağlık alanlarda bulunan köylerimizde müşterilerim
var, oralar çok dağlık olduğu için motorlu araçlar pek kullanılamıyor. Artık yetişen oğul, çırak yok, dedemiz babamıza, babamız bizlere bıraktı, ancak biz mesleğimizi çocuklarımıza bırakamıyoruz, torunlarımız artık bu mesleğin varlığından habersiz büyürler."
Emekli olduktan sonrada bu mesleği yaşatma adına çabaladığını vurgulayan Çabuk, "Hayvan üzerine hamut, belleme, yular, yan kayışı, boyun tasması, yan köstek gibi malzemeler yapıyorum. Hamutu dut ağacı veya gürgenden yapıyorum. Bununla birlikte kullandığım malzemeler ot, keçe, deridir. Hamut araba koşumunda atların boyunlarına geçirilen çemberdir. Hayvanın sırtını koruyan malzemeye de bellek diyoruz. Hayvanın başlığına veya tasmasına bağlanan ipe de yular diyoruz" dedi.