YEREL HABERLER - 28 Aralık 2011 Çarşamba 18:31

ZEYTİNYAĞI FABRİKASINDA BASIN TOPLANTISI

A
A
A
ZEYTİNYAĞI FABRİKASINDA BASIN TOPLANTISI

Antalya’nın Manavgat ilçesi Taşağıl beldesinde bulunan Ziraat Odası Zeytinyağı Fabrikasında basın toplantısı düzenleyen Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve Taşağıl Belediye Başkanı Ahmet Alp, çiftçinin, üreticinin hakkını korumaya devam edeceklerini söylediler.
Taşağıl’da bulunan Manavgat Ziraat Odası’nın işlettiği Zeytinyağı Fabrikasında düzenlenen toplantıda Taşağıl Belediye Başkanı Ahmet Alp, Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Şahin, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Halil Kula, MZO yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda zeytin üreticisi hazır bulundu.
Konuşmasına toplantıya katılanlara teşekkür ederek başlayan Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, “Bugün burada, Şubat ayında yapılan genel kurulumuzun ardından Ziraat Odası olarak yaptığımız çalışmalar konusunda çiftçilerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek için bulunuyoruz. Bu arada son günlerde bazı kesimlerce ortaya atılmaya çalışılan iddialara da açıklık getireceğiz. Ben ve arkadaşlarım Şubat ayında yeniden göreve geldikten sonra önceki dönem başlattığımız çalışmalara hız verdik. Çiftçilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda buğday ve fidan çeşitlerimizde alternatifleri artırarak üreticilerimizin ihtiyaçlarını cevap vermeye çalıştık. Birçok üreticimiz zeytine yöneldi. Manavgat’ta şu an 22 bin dönüm alanda zeytincilik yapılmaktadır. Zeytincilikteki artış ile doğru orantılı olarak ilçemizde zeytin işleyen fabrikalarda artmaktadır. Şu an ilçemizde 10 tane fabrika bulunmaktadır. Odamızın fabrikalarla yaptığı görüşmeler sonucunda 2009 yılında fabrikalar üreticiden 8 kilo yağ karşılığında 1 kilo, 2010 yılında ise 7 kiloya karşılık 1 kilo yağ almaktadır. Ne var ki 2011 yılında odamızı dolayısıyla üreticiyi hiçe sayarak 2011 yılı için alacakları miktarı 6 kiloda 1 kiloya çıkardılar” dedi.
Oda olarak çiftçinin haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirten Metin, Taşağıl beldesinde fabrikayı 10 yıllığına kiraladıklarını da sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:
“Zeytin hasadı başlamış olduğu için hemen çalışmaya başladık ve 10 kiloya 1 kilo yağ karşılığında çiftçilerimizin zeytinini sıkmaya başladık. Çiftçilerimizin kazancı neredeyse yüzde 100. Bizim amacımız üreticilerimizin haklarını en iyi şekilde korumak ve onlara her türlü imkanı sağlamaktır. Ziraat Odamızın zeytinyağı fabrikası işletmeye başlamıştır. Ardından çıkarılan dedikoduların kimler tarafından ve ne maksatla çıkarıldığını bizler gibi Manavgat kamuoyu da çok iyi bilmektedir. Onlara cevap vermeye bile gerek duymuyoruz. İddialar içerisinde karasu olarak adlandırılan zeytin suyunun Taşağıl beldesinde döküldüğü ve doğaya zarar verdiği konusu var. Bu iddialara sadece gülüyoruz. Biz zeytin suyunu Manavgat Belediyesi tarafından verilen izin doğrultusunda göstermiş oldukları yere döküyoruz. Ziraat Odası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada üreticilerimizin haklarını ne pahasına olursa olsun korumaya devam edeceğiz.”
Taşağıl Belediye Başkanı Ahmet Alp ise “Ziraat Odası Başkanımızdan çiftçilerimiz ve üreticilerimiz adına şu sözü almak istiyorum. Şimdi siz diğer fabrikalarda 6’da 1 olan hakkı Ziraat Odası olarak açtığınız zeytinyağı fabrikasında üreticilerin lehine 10’da 1’e çıkarttınız. Ben Taşağıl’da Belediye Başkanı olduğum süre içerisinde bu hakkın 10’da 1’den aşağıya kesinlikle düşmemesinin sözünü istiyorum, Eğer böyle bir şey olursa elimden gelen bütün olumsuzlukları sizlerin aleyhinizde kullanacağımdan hiç şüpheniz olmasın. Çiftçinin hakkını, hukukunu, onlara, on birlere, on ikilere, on üçlere taşımanızı istirham ediyorum. Ben bu konuda oda başkanından bir söz istiyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir