GENEL - 23 Aralık 2011 Cuma 14:41

4. BÜYÜKELÇİLER KONFERANSI

A
A
A
4. BÜYÜKELÇİLER KONFERANSI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahip olmak isteyen her halkın arkasında olduklarını belirterek, bu konuda ayaklanan Tunus halkına destek vermekte tereddüt etmediklerini söyledi. Fransa’nın ise bu konuda tereddüt ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Fransa’nın tereddüt ettiği gibi Bin Ali konusunda tereddüt etmedik. Fransa’nın Tunus’ta Bin Ali rejimine destek verdiklerini kimse unutmadı" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Marriot Otel’de katıldığı 4. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere de değindi. Türkiye’deki vatandaşların sahip olduğu haklara sahip olmak isteyen diğer halkların her zaman arkasında olduklarını vurgulayan Bakan Davutoğlu, "Bizim halkımıza hak olarak gördüğümüz temel haklar adına, yani seçme, seçilme, fikir özgürlüğü gibi ilkeler ve temel haklar adına ayağa kalkan kardeş halklara sahip çıkacağız. Onlar bizim tarihdaşlarımızdır,
kaderdaşlarımızdır, geleceği de onlarla şekillendireceğiz. Onun için Fransa’nın tereddüt ettiği gibi Bin Ali konusunda tereddüt etmedik. Fransa’nın Tunus’ta Bin Ali rejimine destek verdiklerini kimse unutmadı" diye konuştu.
Yine Libya’da da halkın yanında yer aldıklarını ve bunda en ufak bir tereddüt etmediklerini kaydeden Davutoğlu, Suriye konusunda ise kendilerini eleştirenlere ise sert çıktı. "Bir sabah kalktık ve Suriye ile düşman olduk diyenler" olduğunu belirten Davutoğlu, "Sanki 10 ay onlar hiç uyanık değillerdi. Sanki 10 ay Hama’da, Humus’ta, Dera’da, Deyr Ez Zor’da, Lazkiye’de, Banyas’ta, Tartus’ta, Halep’te, Kamışlı’da binlerce insan ölürken sanki farkında değillerdi" dedi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmediğini ifade eden Davutoğlu, Esad yönetimiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Salı günü verdikleri sözü Perşembe günü unutup, Cuma günü yine katliama kalkıştılar. Mübarek Ramazan’da Hama’da şehri yerle bir ettiler, Deyr Ez Zor’da camileri yıktılar. Lazkiye’de Filistin mültecilerinin kampını topa tuttular. Biz, Bosna’da zulüm yapılırken susmamış olan Türkiye, İsrail Gazze’de zulüm yaparken susmamış olan Türkiye, sadece dostluk ilişkilerimiz son yıllarda gelişti diye Suriye yönetimine karşı susacak mıydık. Sussaydık ne durumda olurduk?"
"TÜRK DONANMASI HER YERDE OLACAK"
Libya’da yaşanan çatışmalar sırasında 25 bin vatandaşı kurtararak o ateş çemberinin içinden çıkardıklarını belirten Davutoğlu, Türk donanmasının da ilk defa Orta Akdeniz’de bulunduğunu söyledi. "İlk defa Türk donanması tekrar Orta Akdeniz’deydi. Ve bundan sonra da olacak" diyen Davutoğlu, "Doğu Akdeniz’de de olacak, Orta Akdeniz’de de olacak, Ege’de de olacak... Her yerde diplomasimizin gücüyle paralel olarak mevcudiyetimiz de görülecek" dedi.
ABD askerlerinin çekildiği Irak konusuna da değinen Bakan Davutoğlu, Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Bir ay önce sayın Barzani’nin çağrı yaptığı Ulusal Kongre Toplantısı gerçekleşmeli. Ümit ederiz ki Irak’taki siyasi gruplar, bir araya gelirler ve Irak’ın istikrarını teminat altın alırlar. Irak her zaman söylediğimiz gibi küçük bir Ortadoğu’dur. O küçük Ortadoğu’da dengeleri iyi korumak lazım. Hassas bir şekilde Irak’ın bu geçiş sürecini tamamlaması lazım. Gönül istiyor ki
ve temennimiz odur ki, ABD’nin çekilmesinden sonra mutlak anlamda egemenliğine kavuştuğu için sevindiğimiz Irak’ta yeni çatışmalar çıkmaz" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir