GENEL - 28 Aralık 2011 Çarşamba 12:24

İNŞAATTA RUHSATA KOLAYLIK

A
A
A
İNŞAATTA RUHSATA KOLAYLIK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe ruhsatı kolaylaştıracaklarını, yapı denetimlerini ise sıklaştıracaklarını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) tarafından düzenlenen, yapı müteahhitlerinin sicil uygulaması ve ustalara sertifika mecburiyeti getirilmesi ile ilgili Sektörü Bilinçlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıya ATO Başkanı Salih Bezci’nin yanı sıra Ordu Milletvekili Fatih Ünal, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve birçok müteahhit katıldı.
KOLAY RUHSAT, SIKI DENETİM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada, son 100 yılda olan depremlerde 110 bin vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Risk altındaki binalardan ülkemizi kurtarmamız lazım. Son Van depremi bizim nasırımıza bastı. Bunu başarabilecek miyiz? İnşallah bunu Allah’ın izniyle el birliğiyle başaracağız" dedi.
Müteahhitlere sicil numarası uygulamasına da değinen Bakan Bayraktar, bunun daha da ilerilere taşınması gerektiğini söyleyerek, "Ruhsatları kolaylaştıracağız" diye konuştu.
"Ruhsat kolaylaştırılacak ama yapı denetim konusunda da dikkatli olunacak. Bu dengeyi sağlamamız lazım" diyen Bayraktar, ruhsat alımında istenen evrakları azaltacaklarını kaydetti. 1999 yılında meydana gelen depremden sonra yapı denetim sistemini getirdiklerini hatırlatan Bayraktar, bu yapı denetim sistemini 81 ile yaydıklarını, bir tecrübe elde edildiğini belirterek, daha da geliştireceklerini söyledi. Sistemin "Kolay ruhsat, sıkı denetim" anlayışı üzerine kurulacağına vurgu yapan Bakan Bayraktar, "Yapı
denetim konusunda modern dünya ne yapıyorsa, o noktada yapı denetimlerini şekillendireceğiz" dedi.
Yabancılara mülk satışı noktasında da stratejik noktaların satılmayacağını belirten Bakan Bayraktar, bir kota konulacağını ve o kotayı aşmayacak şekilde mülk satışı yapılacağını ifade etti.
TİMFED GENEL BAŞKANI TELLİOĞLU
TİMFED Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise, 1 Ocak 2012 tarihinden sonra devreye girecek olan değişiklikle, müteahhitlik sektörüne herkesin giremeyecek olmasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti. "Bu iş sadece 1 Ocak 2012 yılından itibaren geçerli olmayacaktır" diyen Tellioğlu, herkesin düzenlemeyi dikkate almasını istedi. "Biz müteahhitler olarak kendi çürüklüğümüzü kabul ettik. Ama kimin adına sektörümüzün çürükleri adına" diyen Tellioğlu, "Biz bunları lanetliyoruz. Bunların meslektaşımız olduğunu
kınıyoruz. Bunu kaç yıldır söylüyoruz. Bizi bu çürüklerden ayırın" dedi.
Yapı denetim sistemi ve Bakanlıkların da eksikliklerini görerek kendilerini sorgulamaları gerektiğine dikkat çeken Tellioğlu, "Türkiye’de inşaat sektörü ciddi bir işgücüdür. Böyle bir büyük işgücü, son gelinen noktada hantal, 657’ye tabinin verdiği rehavetle yürümez" şeklinde konuştu.
"Bu bir dönüşümdür, önemli bir dönüşümdür" diyen Tellioğlu, sicil uygulamasının ve ustalara sertifika mecburiyetinin 74 milyonu ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çekti. Tellioğlu ayrıca inşaat müteahhitlerinin sorularının daha iyi bir şekilde dile getirilebilmesi için bir oda kurulması gerektiğini ifade etti. "Biz meslek odalarından faydalanmak istiyoruz. Meslek odaları olmadan müteahhitlik bir hiçtir" diyen Tellioğlu, "Bizim oda olmamızda mutlak fayda olduğunu düşünüyoruz. Bundan kimse rahatsız
olmasın" diye konuştu.
ATO BAŞKANI SALİH BEZCİ
ATO Başkanı Salih Bezci de, inşaat sektörünün sorularına ilişkin olarak, "İnşaat sektöründe yıllardır yaşadığımız en büyük sıkıntı herkesin inşaat yapabilmesinden kaynaklanıyor. Türkiye’deki birçok mesleği yapacaklarda liyakat, ehliyet, ustalık arıyoruz. Ama iş inşaata gelince her önüne gelenin inşaat yapmasına izin veriyoruz. Saçımızı yaptırdığımız kuaförün diploması, ustalık belgesi olmasını şart koşmuşuz. Ama canımızı, malımızı emanet ettiğimiz evimizi yaptırdığımız kişide böyle bir şart aramıyoruz.
Arkadaşlar bunlar müteahhit değildir. Bu sorgulanmalıdır" diye konuştu.
Belediyelerin kaçak yapılara izin vermemesi gerektiğine dikkat çeken Bezci, bugün Türkiye’nin yapı stokunun yeniden gözden geçirilerek ve çürük binaları ayıklayarak yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi. "Hazırlıkları süren Kentsel Dönüşüm Kanunu Tasarısı’nın yasalaşmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz" diyen Bezci, "Kamu-özel sektör işbirliği içerisinde, bakanlığımızın gücü ve tecrübesi ile TOBB’un birikimi ve imkanlarını seferber ederek meslek mensuplarının sicillerinin tutulması,
eğitim, sınav, belgelendirme, denetim ve disiplin işlemlerinin yürütülmesi gibi işlemleri bizatihi kendisi tarafından yürüteceği bir yapıyı çok kısa sürede içerisinde inşa edebiliriz" şeklinde konuştu.
Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmeliğin sektörün eksikliklerinin giderilmesi açısından önemli bir adım olarak gördüğünü kaydeden Salih Bezci, yeni uygulamayla ilgili olarak şunları söyledi:
"Her müteahhide bir sicil numarası verilmesi, müteahhitlerin yaptığı işlerin tümünün kamu otoritesi tarafından izlenmesini kolaylaştıracak. Sistem sayesinde çürük ve kusurlu yapı yapan müteahhitlerin tespit edilmesi kolaylaşacak, hatasını düzeltmeyenler 1 yıldan 10 yıla kadar süreyle meslekten men edilebilecekler. Üç gün sonra uygulanmaya başlanacak olan bu sistemin, sektördeki çürük elmaların ayıklanmasını sağlayacağına inanıyorum. Yönetmeliğin getirdiği bir diğer önemli yenilik olan inşaatlarda çalışan
ustaların yetki belgesinin bulunması mecburiyeti, ehliyetsiz ve liyakatsiz personel çalıştırılmasının önüne geçecek. İnşaatlarda kalifiye eleman çalıştırmanın, inşaat kalitesinin artmasında önemli katkısı olacağına inanıyorum."
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Bayraktar’a plaket takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.