YEREL HABERLER - 30 Aralık 2011 Cuma 16:09

MARMARİSLİ ARICILAR EL ELE VERDİ

A
A
A
MARMARİSLİ ARICILAR EL ELE VERDİ

Marmaris Ticaret Odası tarafından Osmaniye’de yapımına başlanan Marmaris Bal Evi’nin 2012 turizm sezonu öncesi bitirilmesi için bölge arıcıları bir araya geldi.
Osmaniye Bal Evi’nin 2012 turizm sezonu öncesi hizmete sokulması, Marmaris ve yörelerindeki arıcılığın daha bilimsel hale getirilmesi amacı ile Cettia Beach Otelde gerçekleştirilen toplantıya; arı yetiştirme uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr Mustafa Işıloğlu, Öğretim Görevlisi Ali İhsan Öztürk, Çine Arıcılık Müzesi Sorumlusu ve Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mustafa Kösoğlu, MAYBİR 2. Başkanı İsmail Taşkın, Veteriner Hekim Sezai Erginoğlu, Osmaniye köyü muhtarı Hüseyin Aydın ve Marmaris’teki köylerde yaşayan arı yetiştiricileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal yaparken bu projenin nasıl başladığını ve bugüne kadar olan aşamaları anlattı. Baysal konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bölgenin sosyal ve ekonomik yapısına destek sağlamak amacıyla hazırladığımız proje bitmek üzere .Osmaniye köyünde inşa edilen Marmaris Bal Evi binası son aşamaya geldi. Turizm ve yan iş kollarından sonra Marmaris yarım adasında arıcılık sektörünün önemli bir yer tuttuğunu bilmekteyiz. Çam balında markalaşmak adına Marka Uzmanı Sayın Muhterem İlgüner ve bilimsel destek adına Arı Yetiştirme Uzmanı Sayın Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ve Öğretim Görevlisi Mustafa Kösoğlu ile danışman kurulumuzu oluşturarak yola çıktık. Şu an yaşadığımız gelişmelerden çok mutluyum, gelişen olaylarla bir taşla iki kuş yerine dört kuş vurmaktayız. Birincisi arıcılık sektöründe marka ve kaliteyi arttırarak markalaşma ve farkındalığı sağlayacağız, ikinci olarak turizm sektöründe çeşitliliği arttırmak adına destinasyon yaratacağız, üçüncüsü Muğla Üniversitesi işbirliğinde bilimsel çalışmalar yapacak olan Arıcılık Araştırma Merkezi’nin bir şubesinin Marmaris Bal Evinde çalışmalara başlamasını sağlayacağız. Son olarak da Araştırma Merkezi ile birlikte arı terapi merkezinin köyde oluşması nı sağlayacağız” dedi.
Daha sonra Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu Bal Evi projesinin amacı ve arıcılık hakkında bir konuşma yaptı.
Rektör Yardımcısı Işıloğlu, “Osmaniye bal evi ciddi bir projedir. 3 yıl önce 20 trilyonluk bir yatırımla gıda analizi konusunda ileri bir seviyeye getirilen bu proje sayesinde arıcılık konusunda analiz yapma imkânı bulacağız. Dünyadaki çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı Muğla bölgesinde yapılmaktadır. Bu üretimin önemli bir kısmı da Marmaris’te gerçekleşiyor. Turizm ile arıcılık arasında ciddi bir denge kurulması gerekiyor” dedi
Marmaris İlçe Tarım Müdürü Nazif Çiftçi ise bal üretimi konusunda konuşarak “Yan ürünlerin de üretimine önem vermeliyiz” dedi ve Müdürlük olarak arıcılarla omuz omuza oldukları mesajını verdi.
Ardından Öğretim Görevlisi Ali İhsan Öztürk bir konuşma yaparak; projeye Ticaret Odasının nasıl katkıda bulunduğunu ve bal üretiminde çevreyi korumanın önemini kaydetti.
“Arıcılık biterse insanlık da biter” diyen Ali İhsan Öztürk, dünya ülkelerinde üretilen çeşitli ballara değinerek Muğla’da çam balının üretildiğini ve Muğla’nın artık gerçek bir rakip olduğunu söyledi.Avrupa’daki birçok insanın tatillerini otelde veya deniz kenarında geçirmek istemediğini ifade eden Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ali İhsan Öztürk Marmaris Bal Evi projesinin alternatif turizm açısından önemine işaret etti.
Daha sonra konuşan Arı yetiştirme uzmanı Prof.Dr. Muhsin Doğaroğlu,” Muğla bölgesi turizmden faydalanırken, arıcılığı da ihmal etmemelidir. Arıcılığın turizme hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından başlatılan ıslah çalışmaları sonunda bölgedeki arı ırkı daha uysal hale gelecektir. Böylece arıcılık ile turizmin bir arada daha rahat yapılabilecektir” dedi.
Toplantının son bölümünde arıcılardan ve katılımcılardan gelen sorular konuşmacılar tarafından yanıtlandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir