YEREL HABERLER - 02 Ocak 2012 Pazartesi 13:15

GÜNEYDOĞU`DAN 7,877 MİLYAR DOLARLIK REKOR İHRACAT

A
A
A
GÜNEYDOĞU`DAN 7,877 MİLYAR DOLARLIK REKOR İHRACAT

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 2011 yılında 7 milyar 877 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Ocak - Aralık 2011 dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 2011 yılında, geçen yıla oranla yüzde 32,9’luk artışla toplam 7 milyar 877 milyon dolarlık ihracat kayda alındığını belirten Çıkmaz, "2011 yılının Aralık ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,1’lik artışla 750,3 milyon dolarlık ihracat yapıldı" dedi.
"Sektörel olarak ihracatımızın yüzde 65,5’ni sanayi ürünleri, yüzde 33,7’sini tarımsal ürünler ve yüzde 0,8’sini madencilik ürünleri oluşturmaktadır. Geçen yıla oranla en yüksek artış yüzde 60,6 ile tarımsal ürünlerde meydana gelmiş, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 27,1 ve madencilik ürünlerinde de yüzde 16,1 artış olmuştur" diyen Çıkmaz, şu bilgileri verdi:
"Makine halısı, kimyevi maddeler ve mamulleri, çimento ve toprak ürünleri, konfeksiyon ürünleri, dokuma-örme ve dokunmamış kumaşlar, polipropilen-pamuk-akrilik iplikler, konfeksiyon ürünleri ve elyaf sanayi ürünleri içerisinde ihracatta ilk sıraları almaktadır. Tarımsal ürünlerde ise bitkisel sıvı yağlar, buğday unu, bisküvi-pasta, kuru kayısı, makarna, kakaolu mamuller, margarin, mercimek ve irmik önde gelen ihraç ürünleridir. Bölgemiz 2011 yılı ihracatının ülke gruplarına göre dağılımında ilk sıraları Ortadoğu ülkeleri (yüzde 60,1), Avrupa Birliği ülkeleri (yüzde 18,7) pay ile bulunmakta, üçüncü sırada ise yüzde 6,3 pay ile Afrika ülkeleri gelmektedir. Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatımızda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 38,8, AB ülkelerine yüzde 33,9 ve Afrika ülkelerine yüzde 49,9’luk artışlar olmuştur. Ülke grupları içerisinde en yüksek artış oranı Afrika ülkelerine yönelik ihracatımızda kaydedilmiştir."
178 ÜLKEYE İHRACAT
Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatçıları olarak toplam 178 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiklerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Ülkelere yönelik ihracatta ilk sırada yüzde 48,2 pay ile Irak bulunmaktadır. Diğerleri ile sırasıyla İtalya, Suudi Arabistan, Almanya, Suriye, ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, İran ve Polonya’dır. Diğer taraftan ihracat pazarlarımız gün geçtikçe çeşitlenmektedir. Vietnam (güney), Dubai, Melilla, Ruanda, Çad, Hollanda Antilleri, Bahamalar, Bolivya, Malavi, Maldiv Adaları ve Fiji gibi ülkeler 2010 yılında ihracatı olmayan ve 2011 yılında ihracat pazarlarına yeni katılan ülkeler olmuştur."
Bazı ülkelerde yaşanan iç sorunların bölge ihracatını fazla etkilemediğini savunan Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011 yılında özellikle bölgemiz ihracatının önde gelen pazarları olan Ortadoğu ile Afrika’da bulunan bazı ülkelerde yaşanan ve halen yaşanmakta olan siyasi gelişmeler, Suriye haricinde olmak üzere ihracatımız üzerinde çok büyük bir baskı oluşturmamıştır. Bu ülkelere olan ihracatımızda; Cezayir yüzde 137,6, Fas’a yüzde 64, 2, Libya’ya yüzde 51,3, Tunus’a yüzde 24,7, Ürdün’e 17,1 ve Yemen’e yüzde 13,4 artış meydana gelmiştir. Bahreyn’e olan ihracatımız geçen yılki seviyelerini korumuştur. Mısır’a ihracatımızda yüzde 9,5’lik, Suriye’ye olan ihracatımızda da yüzde 15’lik düşüş meydana gelmiştir. Ancak, Suriye’de devam eden olaylar ihracatçılarımızı tedirgin etmektedir. Bununla birlikte, bu ülkede yaşan sorunların çözülmesi ve ülkenin istikrar kazanması halinde, mevcut ticaretimizin katlanarak daha da üst seviyelere ulaşacağını düşünmekteyiz. İhracatçılarımıza bu hususta, gelecek için şimdiden hazırlık içerisinde olmalarını, alıcıları ile olan iletişimlerini sürdürmelerini tavsiye etmekteyiz."
Çıkmaz, 2011 yılı içerisinde GAİB olarak oldukça yoğun bir faaliyet programı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, dahilde işleme rejimi tebliği kapsamında, taahhüt hesabının kapatmalarında, 2011 yılında bin 182 adet başvuru yapıldığı ve bu belgelerden bin 135 adedinin kapatma işleminin tamamlandığını söyledi. Yılda yaklaşık olarak 40 - 50 arasında yeni üyenin dahilde işleme izin belgesi almak için başvuruda bulunduğunu dile getiren Çıkmaz, toplam 464 başvuru karşılığında toplam 16 milyon 423 bin 553 TL’lik devlet yardımı aldıklarını anlattı.
GAZİANTEP’İN İHRACATTAKİ DURUMU
"Bölgemizin ve Ortadoğu’nun sanayi ve ticaret merkezi olan Gaziantep, Türkiye ihracatında ilk sıralardaki yerini korumaktadır" diyen Çıkmaz, Gaziantep ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Gaziantep ilimiz 2011 yılında Türkiye ihracatında en çok ihracatın yapıldığı iller arasında 6. sırada bulunmaktadır. Gaziantep merkez ofisimizce 2011 yılında kayda alınan ihracat 2010 yılına oranla yüzde 40,2’lik artış göstermiştir. Toplam ihracat 6 milyar 18 milyon dolara yükselmiştir. Aralık 2011 ayı ihracatı ise, geçen yıla oranla yüzde 15,1’lik artışla 573,3 milyon dolar olmuştur. Ortadoğu ülkeleri (yüzde 51,8), Avrupa Birliği ülkeleri (yüzde 19,6) ve Afrika ülkeleri (yüzde 9,6) 2011 yılında ilimizin en önemli ihracat pazarları olmuştur. İlimizden ihracat yapılan ülkeler içerisinde ilk sıralarda ise Irak, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İngiltere, İran, İtalya, Suriye, Rusya Federasyonu ve Belçika bulunmaktadır. Gaziantep ihracatının sektörlere dağılımında ise ilk sıraları hububat bakliyat, halı, tekstil, kimya, demir, demir dışı metaller, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon, makine, kuru meyveler ve deri sektörleri almaktadır."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir