YEREL HABERLER - 08 Ocak 2012 Pazar 16:39

(ÖZEL HABER) BAKIRCILIĞIN NESLİ TÜKENİYOR

A
A
A
(ÖZEL HABER) BAKIRCILIĞIN NESLİ TÜKENİYOR

Gaziantep’te, nesli tükenen ve unutulmaya yüz tutmuş bakırcılık mesleğini yeniden canlandırmak için çalışan esnaf, çeşitli yöntemler deniyor.
Fabrikadan gelen bakırı kalıplaştırarak çeşitli hediyelik eşya haline getiren ve dünya ülkelerine satan ustaların sayılarının gittikçe azalması bakırcı esnafını tedirgin ediyor. Gaziantep’in tarihini, kültürünü ve sanatını simgeleyen bakırcılık mesleğinin tamamen unutulmaması için ellerinden çekişlerini düşürmeyen ustalar yaptıkları dikkat çekici hediyelik eşyalarla görenleri şaşırtıyor. Çeşitli işlemlerden geçen ve daha sonra ustaların elinde şekillenen bakır eşyaları işyerlerinin vitrinlerini süslüyor.
Binlerce çeşitte hediyelik eşya olarak satışa sunulan bakır eşyalar dünya ülkelerine dahi pazarlanıyor.
"Mesleğimiz ölmüştür ama diriltmek için çaba harcıyoruz" diyen 60 yıllık bakırcı ustası Mithat Çelik, "Bakırcılık mesleğini yaşatabilmek için devlet büyüklerimizin bizlere öncülük yapması gerekmektedir. Biz bu işi canlandırmak için çaba harcıyoruz ama yeteri kadar gücümüz yetmiyor. Devletin bu iş için bizlere destek vermesi gerekmektedir. Ben 60 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işte elemanda yetiştiremiyoruz. Çünkü, kazancımız kendimize yetmiyor. Fabrikadan gelen bakırı burada bazı kalıplara koyarak çeşitli
işlemlerden geçiriyoruz. Elde yapılacak olan bakır işlemelerini kendimiz elimizle yapıyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre bakırdan hediyelik eşya yapıyoruz" dedi.
Bakırcılık mesleğini yeni nesillere öğretmeye çalıştıklarını belirten 50 yıllık bakır ustası Mehmet Kantarçeken, "Bakırcılık mesleğini canlandırmaya çalışıyoruz. Yeni nesillere bu mesleği öğretmeye çalışıyoruz. Mesleğin sürdürülebilmesi için her zaman yenilikler düşünüyoruz. Bakırcılık baba mesleği 50 yıldır bu işi yapıyorum. İşlerimiz iyi değil ama boğaz tokluğuna çalışıyoruz. Eski bakırcı ustalarının sayıları gittikçe azalıyor. Bu işi bilen yaklaşık 3 veya 4 kişi yaşıyor" diye konuştu.
Bakırcılığı yaşatabilmek için bürokrasiyle birlikte çalışma yaptıklarını kaydeden Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık ise, "Bakırcılıkta daha önceleri 400 tane imalatçımız vardı. Bugün 10 tane bakır imalatçımız var. bu işi canlandırmak için çeşitli projeler hazırlıyoruz. İşkurumu ve SODES projeleriyle genç elemanlar alıp eğitim merkezlerimizde yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu meslekte bizler son nesiliz. Baktığımız zaman devamı yok. Biz sürekli bu mesleğin ayakta kalması için
uğraşıyoruz. Sonuçta bu meslek bizim kültürümüz, sanatımız ve tarihimiz. Bunları önlemek için bürokrasi ve odamız el ele vererek çalışmalar yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Cumhurbaşkanlığı Bisiklet turu Marmaris-Bodrum etabı kapanacak yollar Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun Marmaris-Bodrum etabı 24 Nisan Çarşamba günü Marmaris’ten start alacak. 24 Nisan Çarşamba günü Marmaris Ulusal Egemenlik Caddesi’nden saat 12.45’te start alacak Marmaris-Bodrum parkuru, Bodrum Avenue Avm’de sona erecek. 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun dördüncü etabı olan Marmaris-Bodrum etabı kapsamında trafiğe kapanacak yollar belirlendi. Marmaris Atatürk Caddesi, Atatürk Meydanı, Ulusal Egemenlik Caddesi, Gençlik Meydanı, TEB Kavşağı, İncili Kavşak, Sanayi Kavşağı, A Noktası ilçeye giriş kavşağı, Ula Sarnıç kavşağından Sakar rampaları istikametine yük taşıyan kamyon, tır vb. araçların 11.45’ te Gökova kavşağından Akyaka kavşağı arası kamyon, tır vb. araçlar 12.15’ te Ula Sarnıç kavşağından Sakar rampaları istikametine otomobil vb. araçlar saat 12.30’da Gökova kavşağından Fethiye İstikametine tüm araçlar 12.30 ’da Gökova kavşağından Akyaka kavşağı arası otomobil, otobüs, vb. araçlar 12.30’da Akyaka giriş kavşağından Akbük, Ören, Çiftlik, Yalı, Kızılağaç ve Mazı istikametine çift yönlü yolda Bodrum Çıkış Kavşağına tüm yolda 12.30’da Bodrum Çıkış kavşağından Bodrum stat alanı ters yön 14.00’da yol trafiğe kapatılacaktır. Torba kavşağı, Kızılağaç kavşağı, Emin Anter Bulvarı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Atatürk Bulvarı (AVENUE AVM Önüne kadar çift yön gidiş geliş) trafiğe kapalı olacak.