YEREL HABERLER - 15 Aralık 2011 Perşembe 11:24

SULTAN SAZLIĞI`NDA HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU

A
A
A
SULTAN SAZLIĞI`NDA HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı artık kuraklaştığı için göçmen kuşların uğrak diyarı olmaktan çıkan Sultan Sazlığı’nı hayata döndürmek için kolları sıvadı.
Zengin biyolojik çeşitliliği ile 428 tür bitkiye ev sahipliği yapan ve kuş göç yollarının kavşağında bulunduğu için 301 kuş türünün gözlenebildiği Sultan Sazlığı’nın eski günlerine dönebilmesi için çalışma yaptıklarını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sultan Sazlığı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı ve Ramsar Alanı Yönetim Planı’nı, 2008 yılı Mart ayında uygulamaya koyduklarını ifade etti.
Eroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “2009 yılı Temmuz ayı sonrasında bölgede sık sık turba yangınları çıkınca bazı tespitler yaparak, sazlığı besleyen kanalların bentlerle çevrili olduğunu ve alana su girişinin olmadığını gördük. Bunun üzerine gerekli tedbirleri aldık. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından kepçe ile kanallardaki bentler kaldırıldı. Ayrıca Yeşilhisar Ovaçiftliği bölgesinde sazlığa suyun girişini sağlamak için, yaklaşık bir kilometrelik bir kanal açılarak yangın bölgesine su verildi. Neticede 3 ay gibi bir zaman içerisinde yıllardır devam eden turba yangınları tamamen söndürüldü.” dedi.
Kanalların açılması ile birlikte sazlıkta su seviyesinde artış olduğunu ifade eden Eroğlu, iyileşme ve toparlanma sürecinin 2009 yılının son aylarında başladığını söyledi. Eroğlu: “2009 yılı öncesinde turba yangınlarının devam ettiği zamanlarda sazlık alan hemen hemen yok iken 2009 yılında 860 dekar, son yıllarda ise tamamı sazla kaplanmıştır. Sultan Sazlığına su akışının sağlanması ile sazlık kısım 36.000 dekarlık alana çıkarılmış, 2011 yılında bu alan daha da artırılmıştır. Sultan Sazlığı Milli Parkı’na suyun girişiyle sazlık kısım genişlemiş, geçim kaynağı saz ve ürünleri olan yöre halkının ekonomik gelirlerinin artmasına katkı sağlamıştır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.