YEREL HABERLER - 21 Aralık 2011 Çarşamba 13:12

ATIK YAĞ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

A
A
A
ATIK YAĞ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Melikşah Üniversitesi Proje Yönetim Ofisi tarafından yürütülen AB destekli "Atık Yağlar Kanalizasyona Akmasın" projesi kapsamında atık yağların zararlarına dair açıklamalarda bulunuldu.
Melikşah Üniversitesi Proje Yönetim Ofisi Koordinatörü Hüseyin Tepe tarafından yürütülen ve AB Birliği tarafından da desteklenen "Atık Yağlar Kanalizasyona Akmasın" projesi ile ülkemizde atık yağların içme sularına karışmasıyla ortaya çıkan kirlenmenin boyutlarının çok büyük olduğu ortaya çıktı.
Proje hakkında bilgi veren Tepe, Türkiye’de yaklaşık 950 bin ton likit, 550 bin ton margarin, 200 bin ton yem, boya ve sabun sanayi ihtiyacı olmak üzere 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini, toplanması gereken 350 bin ton yağın yüzde 1’inin bile toplanamadığını belirtti.
1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini söyleyen Tepe, "1 milyon litre su da 5 kişinin 1 yıllık su ihtiyacı olduğu düşünülünce kirliliğin boyutlarının daha iyi anlaşılacağını belirtti. Tepe, "Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir.Bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Atık su kirliliğinin kaynağını, %25 oranında kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar. Bunun yanı sıra önemli bir içme suyu kaynağı olan yeraltı sularının da kirlenmesine neden olmaktadır." dedi.
Tepe, kullanılmış yağların lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıp, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olacağını, böylece atıksu arıtma sistemlerine zarar vererek maliyetini arttıracağını söyledi.
Atık ve bitkisel yağların toplanmasını ve geri kazanılmasını ulusal bir sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Tepe, "Bu projenin bir tarafı çevre ve insan sağlığı açısından bilgilendirme, bilinçlendirme genel ve yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliği temin ederek atık yağların özellikle sıvı yağların lavabolar vasıtası ile kanalizasyona oradan da sucul ekosistemleri kirletmesini engellemek ve maksimum oranda toplanarak çevresel zararları önlemektir. Bu kapsamda mühendislik fakültesinden 15 öğrenci ile birlikte bu projeyi yürütmekteyiz. Proje kapsamında şimdiye kadar gençlere yönelik 12 adet eğitim semineri, Kayseri Büyükşehir ve Melikgazi Belediyesi’ne ziyaret düzenledik. Projeyi tabana yaymak ve farkındalığı arttırmak adına restoran ve kafelere ziyaretler gerçekleştirip el broşürü ve tanıtımlarla atık yağların kanalizasyona akıtılmasını önüne geçmeyi ve özellikle gençleri bu konuda bilinçlendirmek istiyoruz." dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.