YEREL HABERLER - 05 Aralık 2011 Pazartesi 23:46

ABD TÜRKİYE’DEKİ TARİHİ KİLİSELERİN PEŞİNDE

A
A
A
ABD TÜRKİYE’DEKİ TARİHİ KİLİSELERİN PEŞİNDE

Diaspora gruplarının baskısıyla ABD Temsilciler Meclisi gündemine getirilen Türkiye’deki Hıristiyan miraslarının restorasyonu ve yeniden ibadete açılması yönündeki talebe sert tepki gösteren İşçi Partisi Balıkesir İl Başkanı Kartal Cemil Demir, yazının “Lozan’ın delinme bildirgesi” olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği ve ‘Ülkemizdeki Hıristiyan Kültür Varlıkları’ konulu yazıyla ilgili olarak Ayvalık’taki kiliselerin durumu hakkında araştırma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü çıkışlı yazıda, “Ülkemizde mevcut bulunan başta kiliseler olmak üzere Hıristiyan kültür varlıklarının halihazırdaki durumları, restore edilerek müze veya ibadet yeri olarak açılmaları ve bu yöndeki proje ve girişimler yabancı haber ajansları ve bazı muhalif diaspora grupları tarafından uluslararası alanda yakından izlenmektedir. Söz konusu kültür varlıklarının restorasyonu veya yeniden ibadete açılmaları diaspora gruplarına etkisi veçhesiyle dış politikamızın da önemli bir unsurunu teşkil etmektedir. Hıristiyan kültür varlıklarının halihazırdaki durumları zaman zaman olumsuz şekilde basına yansımakta ve bu kültür varlıklarının ülkemiz tarafından korunmadığı iddiaları uluslararası alanda yürütülen aleyhte kampanyalarda kullanılmaktadır. Bu bağlamda son olarak ABD’de yerleşik diaspora gruplarının baskısıyla, ülkemiz aleyhinde ‘Hıristiyan mirası’ konusunda 306 sayılı ‘Urging the repuplic of Turkey to saleguard its Christian heritage and to return confiscated church properties’ başlıklı karar tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nin gündemine taşınmıştır” denildi.
Ortodoks camiası için büyük önem taşıyan Ayvalık merkezdeki ve Alibey Adası’ndaki (Cunda) Taksiyarhis kiliselerinin apar topar restorasyona alınmasında Temsilciler Meclisi’nin rolünü soran İşçi Partisi Balıkesir İl Başkanı Kartal Cemil Demir, “Bunlar Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenik projesinin ayaklarıdır. Türkiye’deki bakanlıklar arasında yapılan ve masum görünmeyen bu bilgi toplama yazısı, Lozan Antlaşması’nın ihlali olup, suç delilidir” dedi.
Yabancılara ait ibadethanelerle ilgili hakların Lozan Antlaşması’nda açıkça ifade edildiğini anımsatan Demir, bu girişimle Lozan’ın değil, Temsilciler Meclisi’nin esas aldığını, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranların dikkate alınmadığını öne sürdü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.