GENEL - 08 Ocak 2012 Pazar 11:16

ÇOCUK FELCİ

A
A
A
ÇOCUK FELCİ

Uzmanlara göre, özellikle yaşı küçük çocukların bulundukları ortamdan kaptıkları mikroplardan dolayı felce yakalanma riski daha yüksek. Çocukların vücut dirençlerinin zayıf olmasının hastalığa çabuk yakalanmasına zemin hazırladığı belirtildi.
Omuriliğin ön kordonlarının iltihaplanması sonucu felçle neticelenen bir hastalık olan ve sebebi bir çeşit virüs olan çocuk felci, özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülüyor. Hastalığın bilhassa lağım sularının yiyeceklere bulaşması, sineklerin taşıdığı mikroplar, hastalığa yakalanmış kişinin ağız ve burnundan çıkan damlacıklarla bulaştığı belirtiliyor. Çocuk felcine küçüklerin yakalanabileceği gibi büyüklerinde yakalanmasının ihtimal dahilinde olduğunu ifade eden uzmanlar, çocuk felci hastalığının
mikrop kapıldıktan 7-21 gün içinde ortaya çıktığını, bunun ise hastada ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kusma, yorgunluk, boyunda kasılma ve sırt ağrıları gibi şikayetlerle ortaya çıktığını belirtti.
Hastalığın ilk günlerinde gerekli tedaviye başlanılmadığı takdirde kol ve bacaklarda felç görüldüğüne dikkat çeken sağlıkçılar, hastalığın başlangıcında hastayı diğer kimselerden ayırmak ve yatırmak gerektiğini vurguladı. Çocuk felcinden korunmak için Salk aşısı veya Sabin aşısı yapılması gerektiğine işaret eden uzmanlar, bu aşının ilki çocuk 6 aylık olmadan önce, ikincisi ilk aşıdan iki ay sonra, üçüncüsünün ikinci aşıdan altı ay sonra yapılması gerektiğini ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir