YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 13:45

SİGARA İÇEN HERKES HASTA

A
A
A
SİGARA İÇEN HERKES HASTA

Türkiye’de KOAH (Müzmin Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam, Türkiye’de KOAH’dan ölümlerin üçüncü sıraya yükseldiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam, yaptığı açıklamada, KOAH’ın, nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu toplum sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Sağlam, Türkiye’de KOAH ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya yükseldiğini bildirdi. Sağlam yaptığı araştırmalarda tütün ve tütün ürünlerinin bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanların solunması sonucu akciğerlerde bir çeşit iltihap oluştuğunu belirterek, "Bu durum akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olmaktadır. KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve hastalık yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle hastalık çok önemli bir sağlık sorun olmasına rağmen iyi tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir." dedi.
Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığının en sık görülen yakınmalar olduğuna dikkati çeken Sağlam, "Erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir ya da sinsi sinsi gelişen yakınmalar hastalar tarafından hissedilmeyebilir.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan kişilerin hastalıklarının farkında olmadıklarını dile getirdi.
"Nefes Ölçüm Testi Yaptırın ve Akciğer Yaşınızı Öğrenin" diyen Sağlam, "Yaş günlerinizde üflemiş olduğunuz mumların sayısı, nüfusta kayıtlı yaşınız kadardır. Oysa mum üflemek kadar basit bir test olan solunum testi ile akciğerlerinizin gerçek yaşını öğrenebilirsiniz."dedi.
HER 5 KİŞİDEN BİRİ KOAH HASTASI
Türkiye’de her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu dile getiren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam "Türkiye’de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir." Dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 1 - Tuzlaspor: 1 Trendyol 1. Lig’de. 31. haftasında Bandırmaspor evinde karşılaştığı Tuzlaspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar 36. dakikada Metehan ceza sahası içinde kaleci Kurtuluş’un müdahalesiyle yerde kaldı ve hakem Yiğit Arslan penaltı noktasını gösterdi. Penaltıyı kullanan Doğan Can meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 62. dakikada Hikmet’in pasında ceza sahası içinde topla buluşan Togui sağ ayağıyla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-1 Hakemler: Yiğit Arslan, Emrah Ünal, Mehmet Sıraç Akpınar Bandırmaspor: Zafer Görgen, Djitte (Jozefzoon dk. 57) Emre Batuhan Adıgüzel, Mulumba, Cebio Soukou (Badji dk. 79), Metehan Mimaroğlu, Doğan Can Davas, Rahmetullah Berişbek, Anrea Sitoe, Levent Ayçiçek (Mustafa Çeçenoğlu dk. 78), Taha Batuhan Yayıkçı Yedekler: Akın Alkan, Emirhan Aydoğan, Aygün Özışıkyıldız, Mert Çelik, Mehmet Özcan Teknik Direktör: Yusuf Şimşek Tuzlaspor: Kurtuluş Yurt, Hasanalizada, Ba, Arvydas Novikovas, (Strel Mambra dk. 73), Hikmet Çiftçi (Gameli Awuku dk. 89), Aminu Umar (Sadık Baş dk. 89), Samet Asatekin, Togui, Gökhan Akkan, Mehmet Coşkun, Sekou Tidiany (Luka Stankovski dk. 65) Yedekler: Emre Koyuncu, Selim Ay, Muhammed Akarslan, Ali Baran Kanıçok, Mehmet Zahit Çınar Goller: Doğan Can Davas (dk. 39 pen.) (Bandırmaspor), William Togui (dk. 62) (Tuzlaspor) Sarı Kartlar: Mulumba, Batuhan Yayıkçı, Doğan Can Davas (Bandırmaspor), Kurtuluş Yurt, Tidiany, Hikmet Çiftçi W. Togui, Gökhan Akkan, Bahtiyar (Tuzlaspor)