GENEL - 06 Ocak 2012 Cuma 10:29

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN MASUM YÜZÜ "OTHELLO SENDROMU"

A
A
A
KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN MASUM YÜZÜ "OTHELLO SENDROMU"

Adana Numune Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, kadına yönelik şiddet uygulayan ve 3. sayfa haberlerine konu olan bazı kişilerin zannedildiği gibi acımasız katiller olmayıp, Othello Sendromu’ndan muzdarip masum hastalar olabileceğini belirterek, "Bu kişiler eşinin kendisini aldattığına inanarak, ona zarar verir" dedi.
Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, son günlerde kadına yönelik şiddetin bir hayli arttığına dikkat çekerek, bunun en önemli sebebinin ise erkeğin eşinin kendisini aldattığını sanması olduğunu kaydetti. Tıp dilinde buna "Othello Sendromu" denildiğini anlatan Öztanrıöver, "Erkek eşinin komşu, arkadaş, hatta yakın aile bireyleri, baba, oğul, erkek kardeş, yeğenle bile aldattığını düşünür. Hasta birey sürekli eşini izlemektedir ve bu kişilerle olan konuşmalarında, bakışlarında, davranışlarında aldatma
kanıtları bulmaktadır. Şüphelendiği kişilere karşı düşmanca davranabilmektedir. Bütün hezeyanlarda olduğu gibi hastanın aldatıldığına olan inancı, mantıklı açıklamalardan ve gerçek kanıtlardan etkilenmez. Eşinin telefona geç cevap vermesi, kapıyı geç açması, vücuttaki bir morluk, elbisedeki leke, perdenin açık olması, kimi zaman yoldan geçene gayriihtiyari bakış bile aldatmanın kanıtları olarak görülür" diye konuştu.
Öztanrıöver, kıskanılan eşin sıklıkla kendi davranışlarını kısıtlayarak uyum sağlamaya çalıştığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Ancak aşırı sorgulanan ve sürekli masumiyetini ispatlamak zorunda bırakılan eşin giyimini, davranışlarını kısıtlaması, hatta sokağa çıkmaması hiçbir işe yaramaz. Bitmek bilmez suçlamalarla bunalan mağdur eş, sıklıkla depresyona girer. Hasta eşe karşı ilgi istek kaybı gelişir. Bu durum da aldatmanın kanıtı olarak yorumlanır. Kıskanılan kişiye yönelik sözel ve fiziksel şiddet sıklıkla ortaya çıkar. Bunalan eşin ayrılma girişimi şiddet ve ölüm tehditleriyle karşılanır. Ruhsal açıdan sağlıklı olan bir kişi,
aldatma şüphesi ile yaşamak yerine eşinden ayrılmayı tercih edecektir. Oysa Othello Sendromlu bir hasta, kendisini aldattığına inandığı eşini asla bırakmak istemez. Bu kişiler, hasta olduklarının farkında değillerdir."
Eşin boşanmak istemesinden sonra eğer şiddet veya ölüm tehdidi varsa ciddiye alınması gerektiğini ve ilk önce mağdur eşin güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyleyen Öztanrıöver, "Eve yaklaşmama cezası, elektronik pranga gibi tedbirler bu durumdaki hastalarda hiçbir işe yaramayacaktır. Bu nedenle mahkemelerce eşlerine şiddet uygulayan kişilerin mutlaka ruhsal muayenelerinin yaptırılması, varsa hastalıklarının tespiti ve tedavilerinin yapılması üzücü durumların yaşanmasını önleyecektir. Othello
Sendromu’nda ilaç tedavisi oldukça yararlıdır. Kişi hastalığını kabul etmeyeceği için onun hasta olduğunu vurgulamak yerine bu durumun kendisinde ve eşinde yarattığı duygusal incinmelerin vurgulanması tedaviye uyumu kolaylaştıracaktır" dedi.
Aşırı kıskançlığın özellikle gençler arasında sevginin kanıtı olarak görülüğünü, ılımlı bir kıskançlığın kabul edilebileceğini ancak partnerinin davranışlarını, giyim tarzını, arkadaşlarını, seçimlerini değiştirmeye yönelik girişimlerin hastalıklı bir kıskançlığın göstergesi olduğunu vurgulayan Öztanrıöver, "Kıskanılan kişi, ödün verdikçe kıskançlık daha da artacaktır. Ödün verilmediği için biten ilişkinin acısı, ömür boyu prangaya mahkum yaşamaktan kat kat iyidir. Gençlere önerimiz sizi olduğunuz gibi
kabul eden kişilerle birlikte olun ve ne karşınızdakini kısıtlayın ne de kendinizi kısıtlatın" şeklinde konuştu.
Öztanrıöver, son günlerde kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerinin giderek artmasındaki başka bir etkenin ise kadınların bilinçlenip karşı çıkmaya başlamaları olduğunun altını çizerek, "Kaderine razı olmayan kadın sayısı hızla artmakta. Kadınlar artık bir kurtuluş savaşı başlatmakta ve bu uğurda ölümü de göze almaktadırlar" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Babasıyla aynı adı taşıdığı için muhtarlığı düşmüştü, YSK kararını verdi Kocaeli’de muhtarlık yarışını kazanan Hasan Erdöl, babası ile aynı adı taşıdığı ve seçmeni yanılttığı gerekçesiyle İl Seçim Kurulu tarafından seçimler iptal edilmişti. Yüksek Seçim Kurulu, karara verilen itiraz üzerine Erdöl’e mazbata verilmesine karar verdi. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi’nde 50 yaşındaki Hasan Erdöl, İzmit’e bağlı Arpalık İhsaniye Mahallesi’nde 3 aday arasından 113 oy alarak muhtar seçildi. Erdöl’ün muhtarlığı İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz üzerine düştü. Hasan Erdöl’ün babası ile aynı adı taşıdığı, seçmenin kendisine değil babasına oy verdiği belirtilen itiraz dilekçesi üzerine İl Seçim Kurulu, seçimleri 2 Haziran’da tekrarlama kararı aldı. Hasan Erdöl, babasının seçim kampanyalarında yer almadığını, kendini muhtar adayı olarak tanıtmadığını söyleyerek, İl Seçim Kurulu’nun kararını Yüksek Seçim Kurulu’na taşıyarak itirazda bulundu. Hasan Erdöl’e mazbata verilmesine karar verildi Hasan Erdöl’ün Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz sonrasında karar çıktı. Yüksek Seçim Kurulu kararında, "Seçmen O.K. tarafından Kocaeli İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz da muhtar adayı Hasan Erdöl’ün isminin babasıyla aynı olduğu, bu durumun seçmeni yanılttığı belirtilmiş olsa da köy yerinde herkesin birbirini tanıdığı, babasının kendi adına herhangi bir seçim çalışması yapmadığı, ayrıca adı geçenin muhtar adaylığını basın aracılığıyla da duyurduğu dosya içeriğinden anlaşılmaktadır" denilerek, Hasan Erdöl’e mazbatasının verilmesine karar verdi.