YEREL HABERLER - 03 Ocak 2012 Salı 13:25

MERSİN`İN KURTULUŞ GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

A
A
A
MERSİN`İN KURTULUŞ GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Bu yılki kutlamalara Mersinliler oldukça yoğun ilgi gösterirken, iki ayrı koldan düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.
Mersin Valiliği tarafından düzenlenen ve renkli görüntülere sahne olan kutlamalar, sabahın erken saatlerinde Tren Garı’nda ve merkez Toroslar İlçesi Anıt Kavşağı’nda gerçekleştirilen törenlerle başladı. İlk tören saat 08.00’de Anıt Kavşağı’nda başladı. Özellikle köylerden katılımın yoğun olduğu kutlamada, Toroslar Belediyesi’nce organize edilen ’Zafer Yürüyüşü’ne ellerinde Türk bayrakları ile kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk çok sayıda Mersinli katıldı. Anıt Kavşağı’nda bir araya gelen Mersinliler, mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kortejin önünde MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna yer alırken, Kurtuluş Savaşı’nın da simgelendiği yürüyüşte, bir kağnı üzerinde cepheye mühimmat götüren asker ve Türk kadınlarının yanı sıra temsili mermi taşıyan çocuklar da yer aldı. Mehteran Takımı öncülüğünde yürüyen kalabalığa Erzurum Atlı Spor Kulübü Cirit Grubu da eşlik etti. Yürüyüş boyunca kortejdekilere caddelerde ve evlerinin balkonlarında bulunan Mersinliler de alkışlarla destek verdi. Kurtuluş Günü dolayısıyla kentin her tarafı bayraklarla donatılırken, kortejde bulunanlar da ellerindeki Türk bayraklarıyla yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’na ulaşarak buradaki kutlamalarda yerlerini aldılar.
Bu arada, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve diğer protokol üyeleri saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Öte yandan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı diğer kutlama ise saat 09.00’da Mersin Tren Garı’nda başladı. Buradaki törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Nebi Bozkurt ile CHP Milletvekilleri Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı, protokol üyeleri, askerler ve öğrenciler katıldı. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Güzeloğlu tarafından karşılandı. Trenden inen gazilerden Türk Bayrağı’nı öperek teslim alan Vali Güzeloğlu, Mersin’i bugünlere getiren şehit ve gazileri minnet ve şükranla andığını söyledi.
Tren Garı’ndaki törene katılanlar daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı’nı takiben Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Tören, Vali Güzeloğlu, Tuğamiral İmren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan’ın, Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda tebrikleri kabulü ile devam etti.
Kutlamaların Cumhuriyet Meydanı’ndaki bölümü ise Vali Güzeloğlu, Tuğamiral İmren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan’ın, halkın Kurtuluş Günü’nü kutlamalarıyla başladı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı, öğrencilerin şiirler okuduğu törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, Mersin’in işgal edilme süreci ve Kuvva-yi Milliye milisleri tarafından kurtarılışını anlattı. Milislerin, işgalci düşmanlarla savaşarak onlara büyük bir ders verdiklerini belirten Cındız, kahramanca savaşarak şehit ve gazi olanları şükranla andığını kaydetti. Vatan aşkının her Türk’ün en büyük tutkusu olduğunun altını çizen Cındız, vatan ve bayrak için canını seve seve feda ederek şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmanın Türk milleti için elde edilecek en büyük rütbe, kazanılacak en büyük şeref olduğunu ve bu şerefin de Türk gençliğine ait olduğunu kaydetti. Cındız, gençlerin bu ülkenin teminatı olduğunu ifade ederek, "Bu ulus, bu bayrak, bu vatan sizlerin sayesinde var olacaktır. Bu vatan coğrafyasında daima ülkemize göz diken hainler olacaktır. Asla o hainlere bu fırsatı gençler olarak vermeyeceksiniz. Bu vatan toprağının etrafında ve içinde o günlerde de hainler vardı bugün de var. Vatanımız üzerinde bulunan bu karabulutları dağıtmak, içerde ve dışarıdaki düşmanlara, vatan hainlere fırsat vermemek için birlik ve beraberliğimizi koruyarak ilmi, bilimi çok iyi takip edip, gelişmiş bir ülke oluşturulmasını gençlerden bekliyoruz" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan Deniz Binbaşı İlker Aydın’ın ardından kürsüye gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan ise Mustafa Kemal Atatürk’ün, ’Mersinliler, Mersin’e sahip çıkın’ vasiyetin yola çıkarak bugün Mersin’i artık ’dünya kenti’ haline getirdiklerini vurguladı. Mersin’in, eksikleri bulunsa da sağlıklı kalkınmanın ivme kazandığı bir kent haline geldiğini belirten Özcan, gençlere seslenerek, milli mücadele dönemlerini anlattı. Özcan, "Sevgili gençler, Milli Mücadele mucizesinin ilhamı, Misak-ı Milli ve Kuvva-i Milliye ruhundan kaynaklanan halkı gurur ve vatan sevgisiyle günümüzde sizler de kalbinizde yaşatmaya devam ettirerek görevinizi yapmalısınız. Bizlere düşen ise sizlere yakışır, çağdaş, demokratik ve özgürce yaşayacağınız ortamlar oluşturmaktır. Dünya kenti Mersin’de sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde yaşamak umuduyla hepinizi kucaklıyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından çeşitli grupların halk oyunları gösterileri ile devam eden Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü töreni, geçit resmi ile sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir