YEREL HABERLER - 19 Aralık 2011 Pazartesi 15:37

ALACA TOKİ`DE MÜRACAAT SÜRESİ UZATILDI

A
A
A
ALACA TOKİ`DE MÜRACAAT SÜRESİ UZATILDI

Çorum’un Alaca ilçesinde yapılması planlanan TOKİ konutlarına müracaat süresi uzatıldı.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından Alaca ilçesine yapılması kararlaştırılan 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşacak 168 konut için müracaat süresini kaçıran vatandaşlara yaklaşık 10 günlük yeni bir fırsat daha doğdu. 5 Ekim’de başlayan TOKİ Alaca Konutları Başvuruları 9 Aralık 2011 tarihinde sona ermişti. Ancak başvurularda yaşanan yoğunluk ve halkın ilgisi nedeniyle müracaat tarihi 30 Aralık’a kadar uzatıldı.
Belediye Başkanı Muhammet Eyvaz, Alaca’nın modern kent olma yolunda önemli yatırımlarından birisinin de TOKİ Konutları olduğunu belirterek, vatandaşların bu önemli yatırımdan yararlanması için 9 Aralık’ta sona eren başvuru süresinin yıl sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Dar gelirli vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olabilmesine imkan veren bu güzel yatırımdan faydalanmak isteyen vatandaşların yıl sonuna kadar Belediye Hizmet Binası zemin katında kurulan TOKİ Başvuru Noktasına gelerek başvurularını
yapabileceklerini hatırlatan Eyvaz, TOKİ konutlarının tamamlanmasıyla birçok vatandaşın kendi evlerine kavuşacaklarını ve ilçenin de güzel bir yaşam alanına daha sahip olacağını vurguladı.
Konutlara yoğun bir ilgi olduğunu belirten Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, TOKİ konutları için çok sayıda vatandaşın ön kayıt yaptırdığını söyledi.
Yılın son gününe kader devam edecek TOKİ başvurularını yaptırmak isteyenlerin, durumları müracaatlarda aranan şartlara uygun olan ve kayıt yaptırmak isteyenlerin şartnamede belirtilen 2+1 ve 3+1 daire peşinatlarını Halk Bankasını hesabına yatırdıktan sonra banka dekontları ile birlikte Alaca Belediyesi zemin katta bulunan TOKİ Başvuru Noktasına giderek kayıtlarını yaptırabilecekler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.