GENEL - 06 Ocak 2012 Cuma 14:26

AT VE EŞEK KALMAYINCA TURİSTLER İÇİN SEMER YAPIYORLAR

A
A
A
AT VE EŞEK KALMAYINCA TURİSTLER İÇİN SEMER YAPIYORLAR

Tarım alanında makineleşmeye geçilmesiyle, binek hayvanları kullanma oranında her geçen gün düşmeye, Hatay’da ise bir meslek dalını daha kaybolma aşamasına getirdi.
Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da, asırlardır semercilik işi yapan yüzlerce semerciden sadece üç tane kaldı. Semercilik mesleğinin son temsilcileri, Halil İbrahim Sümer, Mustafa Yazar ve Süleyman Çifçi, yıllar önce at ve eşeklere yaptıkları semerleri, artık turistlere yaptıklarını söylediler.
Semere talep olmadığı için, semerin minyatürünü hediyelik biçimde yaptıklarını söyleyen semerciliğin son ustaları, hediyelik semerin yanı sıra, hediyelik beşik, oyuncak topaç ve süs eşyalarına yöneldiklerini, ek gelir için ise işyerlerinde kemer, şemsiye ve değişik süs eşyaları sattıklarını belirttiler.
Semercilik mesleğin son temsilcilerinden Halil İbrahim Sümer, semercilikte dördüncü kuşak. Babasının dedesinden kalma mesleği oda yürütmeye çalışıyor. Semerci ustası Halil İbrahim Sümer, Antakya’nın tarihi uzun çarşısındaki dükkanında semer yapmaya devam ediyor. Halil usta bir dönem binek hayvanlar için yaptığı semerleri bugün Antakya’yı ziyaret eden turistler için hediyelik eşya olarak yapıyor.
Son semercilerden Mustafa Yazar da, semerciliğin en genç ve en son ustası. Yazar, mesleğin bitme aşamasında olduğunu, artık at ve eşekler yerine turistlere semer yaptıklarını ve ailelerin geçimlerin sağlamak için semerin minyatürünün yanı sıra hediyelik eşyalara da ağırlık verdiklerini söyledi.
Bir diğer semerci Süleyman Çifçi ise, mesleklerin devamından yana umudu yok. Yerli ve yabancı turistlerin kendileriyle ilgilendiklerini ve 40 yıla yakındır semercilikle uğraştığını belirten Çifçi, Kültür Bakanlığına seslendi. Çifçi, yeni işyerlerine verilen desteklerin, kendilerine de verilmesini belirterek, Tarihi Uzun Çarşıya turistlerin gelip kendilerinin resimlerini çektiklerini, semerciliğin bitmesi durumunda buraya turistlerin de gelmeyeceğini dile getirdi.
Bir semerin ağaç, selülöz, telis ve deri olmak üzere dört ana malzemeden oluşuyor. Semerde daha çok çınar ağacı kullanılıyor. Bu ağaç rahat şekil alması ve sağlam olmasından dolayı tercih ediliyor. Deri olarak ise tosun derisi kullanılıyor.
Semerlerin fiyatı 50 TL’den başlıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehir’de öğrenciler tiyatro yeteneklerini sergileyecek Manisa’nın Alaşehir ilçesinde "100. Yıl Projeleri" kapsamında 9 ayrı okulda oluşturulan tiyatro grupları, yıl boyunca yaptıkları hazırlıkları 3-10 Mayıs tarihleri arasında Alaşehirlilere sergileyecek. Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, "100. Yıl Projeleri" çerçevesinde tiyatro şenliği düzenliyor. Proje kapsamında 9 ayrı okulda öğrencilerinden oluşan tiyatro grupları, yıl boyunca yaptıkları hazırlıkları Alaşehirlilerle buluşturacak. Okulların hazırlamış olduğu tiyatrolar 3-10 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz olarak sergilenecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, "En iyi eğitim, yaparak ve yaşayarak öğrenmedir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilen bilgi ve beceriler çocuklar üzerinde kalıcıdır. Çalışmalarımızda amacımız, çocuklarımızın var olan yeteneklerini, gizli kalmış ortaya çıkarılmasına fırsat bulunamamış yetenekli öğrencilerimizi ortaya çıkarabilmek, kendilerine güvenlerini artırmak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 2023-2024 eğitim öğretim yılında uygulamaya koyduğu ’100. Yıl Projeleri’nden biri olan tiyatro şenliği, 9 okulumuzun sergileyeceği tiyatro etkinlikleri ile 3 Mayıs 2024 tarihinde sahnelenmeye başlayacak ve 10 Mayıs 2024 tarihine kadar sürecek. Oyunlar ücretsiz ve halka açık olarak oynanacaktır. Alaşehir’de ilk kez düzenlenen tiyatro şenliğine, katılan katkı sunan, emek veren okul müdürlerimizi, çocuklarımızı çalıştıran öğretmenlerimizi ve etkinliğin asıl mimarı olan çocuklarımızı tebrik ediyor ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Herkesi tiyatro şenliğimize davet ediyor ve katılımlarını bekliyoruz" dedi.
Balıkesir Ekipler Korhan Berzeg’e ait yeni bulguların peşine düştü Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’nde dere yatağında bulunan kimlik, kemik ve elbise parçalarının kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu değerlendirilirken, bölgede yeniden detaylı arama çalışmaları başlatıldı. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı kırsal Armutlu Mahallesi’nde, bundan tam 313 gün önce yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den (83) bir daha haber alınamamıştı. Armutlu’ya komşu konumda olan Gelgeç Mahallesi’nde konu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Gelgeç Mahalle Muhtarı Ahmet Gülay tarafından mahalleye gelen içme suyu ile ilgili dere yatağında gözlem yapıldığı esnada Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kimlik, kredi kartı, kıyafet parçaları ve kemik parçaları bulundu. Muhtar Ahmet Gülay’ın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Cumhuriyet savcısı ile jandarma ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından bulunan kemik parçaları Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bugün ise kimlik, kredi kartı, kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bölgede 4 jandarma ekibi, komando timi, JASAT ve kadavra köpekleri ile detaylı arama ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Bölgede, Korhan Berzeg’e ait farklı bulgular aranıyor. Diğer yandan, Korhan Berzeg’in İngiltere’de yaşayan kızı Nisa Berzeg’in Türkiye’ye dönmek üzere bu sabah yola çıktığı öğrenildi.