GENEL - 28 Aralık 2011 Çarşamba 13:25

İÜ ÇAPA VE CERRAHPAŞA YERLEŞKELERİ YENİLENİYOR

A
A
A
İÜ ÇAPA VE CERRAHPAŞA YERLEŞKELERİ YENİLENİYOR

İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkeleri 1.5 milyar liraya mal olacak projeyle yenilenecek. 240 gün sonra temeli atılacak projeyle birlikte İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri çağdaş bilim kompleksine dönüştürülecek.
İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nin yenilenme projesi danışmanlık hizmeti alımı imza töreni, YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in katılımıyla İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin tarihini anlatan kısa bir film gösterimi ile başlayan törende İÜ Rektörü Yunus Söylet, proje ile ilgili bilgiler verdi.
İstanbul Üniversitesi’nin tarihi boyunca ilkleri başaran bir üniversite olduğunu söyleyen Söylet, "Yılların hayali gerçekleşiyor. Yılların hayalini gerçekleştirmek üzere bugün kalıcı bir adım atıyoruz. İki sağlık bilimleri kampüsümüzü geleceğe taşımak üzere bu anlaşma adımların en önemlisi ve gelecek açısından da bizi en çok sevindireni oldu. Projeleri önce hayal etmeniz gerekiyor. Önce kafanızda bitirmeniz gerekiyor. Eğer siz 20 sene sonrasını göremiyorsanız, hayali bitirmemişseniz daha karşınıza çıkan
ilk engelde geri adım atarsınız. Biz bu üniversitenin bu işe gönlünü yatırmış insanları olarak önce kendi içimizde bu projeyi defalarca yaptık ve bozduk. Sonunda kafamızda bir proje oluştu. Bu projenin önümüzdeki en az 50 yılın vizyonuna uygun, ihtiyacı karşılayacak bir proje olduğuna karar verdik. Bu ülkenin en büyük projelerinden birisi" dedi.
İstanbul Üniversitesi’nin fakültelerinin çeşitli semtlere dağılmış olduğunu hatırlatan Söylet, "Bütün bunları bir araya getirecek, öğrenci sayılarını kontenjanları arttıracak, ülkemizin sağlıkta dev adımlarına insan kaynağı yetiştirecek, kompakt sağlık birimleri kampüsleri yapmak üzere bu yola çıkıyoruz. Elbette bu sağlık kampüslerimizin birinci amacı öğrencilerimize en çağdaş şekilde hizmet etmek. Çalışanlarımızın kendilerini mutlu hissedecekleri arttıracağımız modern işletmelerde ve binalarda bu
hizmeti sürdürmek. Bütün birimlerimizin ilişki içinde olduğu hastalarımızı bahçede yağmur altında dolaştırmak zorunda kalmadığımız, sağlam estetik binalar için bu yola çıktık" ifadelerini kullandı.
"Otopark keşmekeşi, labirent yapımızdan, eskimiş halimizden çıkmak, çağdaş birer sağlık bilimleri kampüsü olmak istiyoruz" diyen Söylet, bunu yapmak için önlerinde bir fırsatın bulunduğunu kaydetti. Yunus Söylet, projenin gerçekleşebilmesi için Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin tapu sorununu da büyük ölçüde giderdiklerini anlatarak, "Cerrahpaşa kampusünün yüzde 75’inin tapusu bizde değildi. Çapa’da ise durum biraz daha iyiydi. Oradaki 110 dönüm arazinin yüzde 50’sinin tapusuna sahiptik. Büyük bir emek
ve bürokratik çalışmayla Cerrahpaşa ve Çapa kampuslerinin yüzde 99 oranında tapusunu aldık" şeklinde konuştu.
Proje ile ilgili soruları da yanıtlayan Rektör Söylet, "İki hastanenin taşınması da gündemdeydi. Neden projenin hastanelerin şu anki yerinde gerçekleştirilmesine karar verdiniz?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi;
"Uzun bir süreç tabii bu. 3 yıldır uzun bir çalışmanın ürünü. Şöyle başladık işe ’biz taşınmalı mıyız yoksa bu kampuslerimizi yerinde mi yıkıp yapmalıyız’ Bu konuyla ilgili profesyonel danışmanlık aldık. Tüm çalışmalar sonucunda İstanbul Üniversitesi’nin marka değerini taşıyan, herkes tarafından ismi ile bilinen Çapa ve Cerrahpaşa isimlerine sağdık kalarak, kent üniversitesi avantajının devam ettirilmesi konusunda hem fikir olduk."
Söylet, İkitelli’de yürütülen hastane projesi ile ilgili olarak da, "İstanbul Üniversitesi’nin hocasını yollamadığı, destek vermediği tek bir üniversite bile yoktur. Eğer Sağlık Bakanlığımız bu proje sonuçlandığında bizim hocalarımıza ihtiyaç duyarsa oraya da koşarız. İkitelli’ye gidilmesi gerekiyorsa ben de dahil olmak üzere gideriz. Kendi kurumlarımızda da öğrenci yetiştirme gibi görevlerimizi de yapmaya devam ederiz" şeklinde konuştu.
Söylet, önümüzde bulunan 240 günlük sürenin çok önemli olduğunu belirterek, her şey yolunda giderse 240 gün sonra temel atmayı düşündüklerini ifade etti. Projenin maliyetinin 1.5 milyar TL olacağını açıklayan Söylet, "Başbakanımızın da onayını aldık. Projenin maliyeti büyük ve biz böyle büyük miktardaki bir parayı yönetmek istemeyiz. Bu konuda Türkiye’de kendisini kanıtlamış bir kurum olan TOKİ var. Onların deneyimlerinden yararlanmak isteriz" dedi.
DEPREME DAYANIKLI BİNALAR YAPILACAK
İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri yenileme projesi PROGER S.p.A. tarafından gerçekleştirilecek. Proje, İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri’nde; İmar uygulaması, yerleşkelerin yeraltı ve yer üstü arkeolojik durumunun değerlendirilmesi, zemin, depremsellik etütlerin yapılması, Yerleşkelerde yaptırılacak olan tıp fakültesi, tıp fakültesi hastanesi, diş hekimliği fakültesi, yüksekokul ve muhtelif enstitülere ait eğitim-öğretim ve hastane binaları, idari hizmet binaları
ve sosyal donatı alanlarını kapsayacak master planın oluşturulması ve ön projenin yapılması hizmetlerinden oluşuyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültelerinin tarihi 1470 yılında yaptırılan Fatih Külliyesi’ne dayanıyor. Günümüzde İstanbul Üniversitesi bünyesinde verilen tıp eğitim ve hizmetleri, ağırlıklı olarak Çapa Yerleşkesi’ndeki İstanbul Tıp Fakültesi ve Dişçilik Fakültesi ile Cerrahpaşa Yerleşkesindeki Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde sürdürülüyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şenes Erzik: "Seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız buluyorum" Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Onursal Başkanı Şenes Erzik, seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız bulduğunu söyledi. TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erzik, "Çok uzun yıllar FIFA ve UEFA’da üst düzey yöneticilik yaptım. FIFA Zürih’de müzesinin içinde bana özel bir köşe ayırdı. Ben de onlara elimdeki önemli fotoğraf ve objeleri karşılıksız verdim. Bu benim için çok önemliydi, Levent’te içinde bulunduğumuz binayı da Türk futboluna kazandırdık. Burası da müze gibi diyen Şenes Erzik, bugün de TFF ile FIFA ve UEFA ilişkileri son derece sağlam. Biz onlarla aile gibiyiz dedi. Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için çok uzun zamandır çalışıyoruz. Daha önce 1 oy ile kaybetmiştik. Bu kez kazandık. Sayın Mehmet Büyükekşi 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğini aldığımız gün beni onore etti. Bana TFF Onursal Başkanı akreditasyon kartımı kendi elleri ile takdim etti. O günün hatırasını evimde baş köşede saklıyorum. Ayrıca bana o gün hep birlikte çektirdiğimiz fotoğrafı hediye etti. Onu da evimde saklıyorum. Çok mutlu olduğum bir gündü. Gözlerim doldu" dedi. 18 Temmuz’da yapılacak TFF seçimli mali genel kurulu ile ilgili de konuşan Erzik, "Seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız buluyorum" diye konuştu. "A Milli Futbol Takımı ile ilgili iyi bir ekip kuruldu başarılı buluyorum. Montella tercihi çok doğru bir tercihti" diyen Şenes Erzik, Türk futbolunun geleceği ve kurtuluşu için altyapıya önem verilmesi gerektiğini vurguladı.