YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 14:10

NİĞDE GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI NECMİ PİŞKİN;

A
A
A
NİĞDE GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI NECMİ PİŞKİN;

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gazetecilik mesleğinin fedakârlık isteyen, zor şartlarda yapılan önemli bir meslek olduğunu söyledi.
Halkımızın doğru ve tarafsız haber almasını sağlamak için özveri ile çalışan basın mensuplarının sayesinde Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu güne kadar önemli gelişmeler sağlandığını belirten Pişkin "Demokrasinin yerleşmesinde basın kuruluşlarının önemli katkıları vardır. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermede, özet olarak bir milletin hedefi mutluluk olan müşterek istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir." dedi.
Gazetecilerin, halkımızı gelişen olaylar hakkında bilgilendirmek için ortaya koydukları emeğin kutsal olduğuna vurgu yapan Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Pişkin "Meslektaşlarımızın bu görevleri yerine getirirken yaptıkları çalışmalara yardımcı olmak da hepimizin görevidir." şeklinde konuştu.
Çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temel unsurlarından olan basının, demokrasinin gelişmesi, yerleşmesi ve devamına katkısının çok önemli olduğunu belirten Pişkin "Basının gücünü halktan alarak, tarafsız bir şekilde haber ve yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme, elde ettiği haber ve bilgileri kamuoyuna objektif bir anlayışla yansıtma, kurumlarla bireyler arasındaki bilgi akışını sağlama, toplumun çıkarlarını koruma, toplumu eğitme ve aydınlatma gibi çok kapsamlı ve anlamlı görevleri vardır." dedi.
"Basın mensuplarımızın görevlerini yaparken öncelikle tarafsız olmaları, hukukun evrensel ilkelerini rehber edinmeleri, kişi temel hak ve hürriyetlerine azami derecede dikkat etmeleri çok önemlidir" diyen Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin "Doğru haber verme, objektiflik ve özel hayata saygı, basın çalışanlarımızın vazgeçilmez düsturları olmalıdır. Basın mensuplarımızın görevlerini ifa ederken bu değerlere hassasiyet gösterdiklerine yürekten inanıyorum." dedi.
Pişkin sözlerine şu şekilde son verdi: "Kamuoyunun sesinin duyurulmasında ve toplumun her kesiminin nabzının tutulmasında, kamu için yürütülen hizmetlerin halkımıza en iyi şekilde ulaştırılmasında önemli sorumluluklar üstlenen değerli basın mensuplarının ve çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar; Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda ilkeli, tarafsız, sorumlu ve bilinçli gazetecilik anlayışıyla yapılan çalışmaların devamını diler, sevgiler sunuyorum"
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.