YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 14:41

PSİKİYATRİ HASTALARINA UĞRAŞI TERAPİSİ İLE TEDAVİ

A
A
A
PSİKİYATRİ HASTALARINA UĞRAŞI TERAPİSİ İLE TEDAVİ

Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Gözükara, uğraşı terapisi sayesinde psikiyatri servisinde yatan hastaların hem daha çabuk iyileştiklerini hem de yatış sürelerinin anlamlı derecede kısaldığını söyledi. Gözükara, hastaların ürünlerinin satışından da büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Mersin Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde yatan hastaların, uğraşı terapisinde ortaya çıkardıkları ürünler kapanın elinde kalıyor. Psikiyatri hastalarının tedavilerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan uğraşı terapisi sayesinde hediyelik eşya üreten hastaların ürünleri, 8 yıldır yılda 2 kez sergileniyor. Bu sergilerde satışa sunulan ürünlerin geliriyle alınan yeni malzemelerle uğraşı terapisi devam ediyor.
Bu sergilerden biri daha bugün hastanenin protokol girişinde kurulan masalarda açıldı. Sergide satılan ürünlere hem ziyaretçiler hem de hastane çalışanları yoğun ilgi gösterirken, Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Gözükara, çalışmayla ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Psikiyatri servisinde yatmakta olan hastaların el becerilerini artırmak ve tedavilerine katkı sağlamak amacıyla ‘uğraşı terapisi’ adı altında tedavi uyguladıklarını ifade eden Gözükara, Halk Eğitim Merkezi’nden gelen öğretmenlerin katkısıyla, hastaların ilgi duydukları alanlarda ürünler ortaya çıkardıklarını dile getirdi. “Bu şekilde hastalarımız hem daha çabuk iyileşiyorlar hem de kendilerine olan özgüvenleri ve sosyal ilişkileri artıyor” diyen Başhekim Gözükara, bazı hastaların taburcu olduktan sonra bu işleri yapma yönünde girişimlerde bulunduklarını da vurguladı.
Bu uygulamanın, uzun vadede toplum destekli tedavi anlamında bir yol olmasını arzuladıklarını dile getiren Gözükara, hastaların bu ürünleri hastanede yatarken yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Hastalarımızın yattıkları süre içinde hem bir meşguliyet olduğu için sıkıntıları, gerginlikleri, hastalıklarından kaynaklanan huzursuzlukları çok daha çabuk düzeliyor hem de bir uğraşı içinde oldukları için birbirlerine karşı olumsuz davranış sergileme potansiyelleri çok azalıyor. Ayrıca yatış sürelerini de anlamlı derecede kısaltıyor. Tedavinin etkinliğini de gerçekten artırıyor. Yatan hastaların bu tür uğraşı terapilerini almalarının son derece uygun olduğunu düşünüyoruz. Burada yatarken bu tür uğraşı tedavilerini alan hastalarımızın bize, ‘sıkılmıyoruz, çok daha mutlu oluyoruz, tedavimiz çok daha iyi ilerliyor’ şeklinde geri bildirimleri de oluyor.”
UĞRAŞI TERAPİSİ’NİN ÇOK OLUMLU ETKİLERİ VAR
Bu çalışmanın başında yer alan isimlerden biri olan ve sergide bizzat ürün satışı yapan Psikiyatri Servisi Sorumlu Hemşiresi Esma Başpınar da hastaların zamanlarını daha değerli geçirmeleri amacıyla bu çalışmaları yaptıklarını ve sergi açtıklarını anlattı. Sekiz yıldır yılda iki kez sergimizi açtıkları bilgisini veren Başpınar, ilgiden çok memnun olduklarını söyledi. Bugünkü sergide hastaların ürettiği 70 çeşit ürün bulunduğunu kaydeden Başpınar, “Biz bu ürünleri hastalarımıza yaptırıp, daha sonra sergileyip satıyoruz. Elde ettiğimiz gelirle de yeni malzemeler alıyoruz. Hastaneye gelen ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sergimize ilgisi çok güzel oluyor. İnsanlar artık sergimizi dört gözle bekliyorlar. Bizim zaten kar amacımız yok, aldığımız malzemelerin üzerine çok cüzi bir miktar koyarak satıyoruz. Ürünlerimizi 5 lira ila 100 lirasında satıyoruz, o yüzden fiyatlar gayet uygun oluyor. Geliri sadece malzeme alımında kullanıyoruz ama kimsesiz hastalarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için de çok cüzi bir miktar ayırıyoruz” diye konuştu.
Uğraşı terapisiyle hastalar üzerinde çok olumlu sonuçlar gördüklerine işaret eden Başpınar, tedavi sürecini şöyle anlattı. “Psikiyatri Servisimiz 32 yataklı ve genelde dolu oluyor. Psikiyatri servisinde yatan hastalar ağızdan ilaç aldıkları için yatağa bağımlı değiller, dolayısıyla vakitleri çok fazla. Sürekli dolaşmak ya da sürekli televizyon izlemek hastaları belli bir zamandan sonra sıkıyor. Ama bu tür uğraşlar hastaların sorunlarından uzaklaşmalarına yardımcı oluyor, dikkatlerini dağıtıyor. O yüzden çok olumlu sonuçlar alıyoruz, hastalarımız terapi saatini dört gözle bekliyorlar. Hastalarımız, terapi sırasında vazolar, biblolar, tepsiler, sehpalar gibi çeşitli süs malzemeleri üretiyorlar. Ahşap ve seramik üzerine çalışıyoruz. Bu yıl ayrıca ilk kez hastane bahçesinde yine hastalarımızın yetiştirdiği kabaklardan boyama bebekler yaptırdık, ilgi göreceğini düşünüyoruz.”
Akdeniz Halk Eğitim Merkezi’nden dekoratif sanatlar öğretmeni Hatice Yıldız ve Saadet Yıldız’ın katkı sunduğu uygulamada, yatan hastalar hafta içi her gün 9.00-16.00 saatleri arasında uğraşı tedavisine katılıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Zeynep Sönmez Antalya’da çeyrek finalde 26-31 Mart tarihleri arasında Megasaray Tenis Akademi kortlarında gerçekleşecek WTA 125 kategorisindeki Megasaray Hotels Open’da milli tenisçi Zeynep Sönmez çeyrek finale yükseldi. Antalya Belek’te bulunan Megasaray Tenis Akademi’nin kortlarında gerçekleşen Antalya’nın ilk WTA turnuvası Megasaray Hotels Open’da Zeynep Sönmez ilk turda dünya eski 39 numarası, turnuvanın 8 numaralı seri başı Fransız tenisçi Fiona Ferro’yu yenerek ikinci tura yükselmişti. Zeynep ikinci turda 152 numarayla kariyerindeki en iyi sıralamasında bulunan Alman raket Ella Seidel ile karşılaştı. Seidel’e 2023 yılında Andorra’da WTA 125 turnuvasında 6-1, 6-0 yenilen Sönmez bu kez korttan galibiyet ile ayrılmasını bildi. 2 saat 4 dakika süren karşılaşmada iyi bir geri dönüşe imza atarak Seidel’i 4-6, 6-1, 6-2 ile mağlup eden Sönmez adını son sekiz raket arasına yazdırdı. Zeynep çeyrek finalde dünya 151 numarası Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak. Zeynep Sönmez-Moyuka Uchijima çeyrek final karşılaşması yarın merkez kortta 11.00’de başlayacak. "Bugün kazanabildiğim için çok mutluyum" Dünkü maçı uzun sürdüğü için maça biraz daha yorgun başladığını söyleyen Zeynep Sönmez, “Maç ilerledikçe açıldım. Geçen senenin sonunda yenildiğim bir oyuncuydu. O yüzden bu sefer biraz daha farklı bir taktikle çıktık takımımla konuşup. İyi de işlediğini düşünüyorum. Çok da yetenekli ve genç bir oyuncu. Geleceğinin çok parlak olduğundan çok eminim. Bugün kazanabildiğim için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
Çorum Çorum Belediyesi, 1571 çocuğa bayramlık kıyafet dağıttı Çorum Belediyesi, bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü. Bin 571 çocuğa bayramlık kıyafet hediye edildi. Çorum Belediyesi, sosyal belediyecilik çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor. İhtiyaç sahibi ailelere desteğini sürdüren Çorum Belediyesi, Ramazan bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına bayramlık kıyafet hediye etti. Ayakkabı, pantolon ve üst kıyafetten oluşan bayramlıklar tek tek denenerek teslim edilirken, palyaçolar da sıra bekleyen çocukları eğlendirdi. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Velipaşa Konağı’nda gerçekleşen bayramlık kıyafet dağıtımına katılarak çocuklarla yakından ilgilendi. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Bayramlar ayrı bir güzelliktir ve bayramları en iyi çocuklar yaşar. Arzu ettik ki hiçbir çocuk bayramlık olmadan bayrama girmesin. Bu anlamda da geleneksel olarak yaptığımız gibi şu anda da 1571 çocuğumuza bayramlıklarını teslim ediyoruz. Tabii bu 1571 rakamı 571’den geliyor. Kendisi de bir öksüz ve yetim olarak büyümüş olan Peygamber Efendimize atfen böyle bir rakamı belirledik. Özellikle ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin çocukları da bayramlıklardan mahrum kalmasınlar, onlar da bayram öncesinde bu bayramın heyecanını en üst düzeyde yaşasınlar diye bu programı yaptık. Şu anda bir yandan palyaçolarımız çocukları eğlendirirken, bir taraftan çocuklarımız kıyafetlerini denerken, aileleriyle beraber en güzel bayramlığı almanın telaşını yaşıyorlar. Bizler de hemşerilerimiz adına bu kardeşlerimize yardımcı olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Rabbim bütün çocuklar için bayram olan günlere bütün dünyayı ulaştırsın. Nasıl ki ülkemizde coşku ve heyecanla bayrama çocuklarımızı hazırlıyorsak, yeryüzündeki tüm çocuklar da inşallah bayramlara huzur içerisinde, sağlık içerisinde, mutluluk içerisinde girerler. Bu duygularla kardeşlerimizin bayramlıkları hayırlı olsun, bayramımız inşallah bayram gibi olsun ve mübarek olsun, herkese hayırlı bayramlar diliyorum.”