YEREL HABERLER - 25 Aralık 2011 Pazar 13:16

BAŞ: "TÜRK SİVİL HAVACILIĞI ABD VE AB’DEN İLERİDEDİR"

A
A
A
BAŞ: "TÜRK SİVİL HAVACILIĞI ABD VE AB’DEN İLERİDEDİR"

Barış Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Türkiye’nin ilk sivil havacılık taşımacılığının 1933 yılında başladığını ve o günden bu yana sivil havacılığın ABD ve Avrupa ülkelerini geçtiğini söyledi.
Son 9 yılda Türk Sivil Havacılığının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Hava yolu, halkın yolu olacaktır” hedefinin gerçekleştiğine dikkat çeken Baş, “Global ekonomik kriz nedeniyle dünya genelinde sektörel büyüme yüzde 5 olarak gerçekleşirken, Türkiye 53,3’lük büyüme ile tüm uluslararası havacılık örgütlerinin tahminlerinin çok üstünde bir gelişme kaydetmiştir” dedi.
Baş, ileri teknoloji gerektiren ve sınır tanımaz özelliğe sahip havacılık endüstrisinde Türkiye’nin uluslararası havacılık gelişmelerini yakından takip etmek ve çağın gereklerini yerine getirmek için çeşitli uluslararası teşkilatlara üye olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“Uluslararası Sivil Havacılığın temelini oluşturan “Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması - Şikago Sözleşmesi”ne ülkemiz 1945 yılında taraf olmuş ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı-ICAO kurucu üyeleri arasında yer almıştır. Bunun dışında ülkemiz, hali hazırda uluslararası sivil havacılık kural ve gerekliliklerini belirleyen Avrupa Sivil Havacılık Konferansı - ECAC’a ve ECAC bünyesinde yer alan Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı - EUROCONTROL ile Havacılık Otoriteleri Birliği-JAA’e üye durumundadır. Havacılık faaliyetleri ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak sürdürülmektedir.Milli havacılığımızı özel sektör havacılığı takip etmektedir.”
Türkiye’nin sivil havacılıkta yakın coğrafya ile işbirliğine gittiğini, Afrika ülkelerinin ihmal edilmediğini, Afganistan ve Pakistan ile özel işbirliği yapıldığını, Akdeniz ve Orta Asya’da Türkiye’nin de bulunduğunu vurgulayan Baş, Türkiye’nin tarihi bağları olan Balkanlarda uzanan güç birlikleri içerisinde bu ülkelerin Türkiye ile birlikte belirledikleri ortak hedeflerden biri olan uçuş emniyeti ve güvenliği konularında da işbirliklerine gidildiğini söyledi.
Tüm bu gelişmelerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sivil havacılığa bakış açısının yanında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ve ekibinin çabalarının yattığını kaydeden Baş, ”Hükümet ve Ulaştırma Bakanlığımız bölgesel havacılığa ve yayla turizmine çok önem vermektedir. Tüm uçakların ABD ve AB ülkelerine engelsiz inmesi bizim için bir övünç kaynağıdır. Bakanlığımız bu ekiplerimizi ödüllendirmelidir. Türk tescilli uçaklarımız gelecekte de en çok tercih edilme sebebi olacaktır. Küresel bir özellik arz eden havacılık, ülkelerin refah düzeyinin yükselmesinde en önemli göstergelerden biridir. Bu nedenledir ki, istikbalini göklerde arayan ülkeler, başarılı oluyor. Türkiye, son dokuz yıldır sivil havacılık alanında dev adımları attı. Türkiye sadece yolcu, uçak trafiği, havaalanları gibi konularda değil, uluslararası ve bölgesel düzeyde sürdürdüğü etkin politika ve işbirlikleri ile dünya havacılığının odak noktası haline geldi. Şimdi sıra yerli uçak imalatı ve havacılık teknolojileri alanında geliştirmeye geldi” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir