YEREL HABERLER - 23 Aralık 2011 Cuma 16:41

OKUMA YAZMA BİLMEYEN KALMASIN PROJESİ DEVAM EDİYOR

A
A
A
OKUMA YAZMA BİLMEYEN KALMASIN PROJESİ DEVAM EDİYOR

Mersin merkez Toroslar İlçe Kaymakamı kaya Çıtak, Mersin genelinde okuma yazma bilmeyenlerin oranının çok fazla olduğuna ve sayının gederek arttığına dikkat çekerek, Kaymakamlıkta mesailerinin yüzde 90’ını okuma yazma bilmeyen insanların sorunlarını çözmekle geçirdiklerini söyledi.
Mersin’de Kalkınma Bakanlığı’nın Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Mersin Valiliği ve Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Okuma Yazma Bilmeyen Kalmasın” projesinin devam ettiği bildirildi. Bu çerçevede, Mehmet Serttaş Anadolu Lisesi’nde Toroslar İlçe Kaymakamı Kaya Çıtak başkanlığında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yılmaz, İlçe Müftüsü Mehmet Çabuk, Toroslar Sağlık Grup Başkanı Dr. Ayşe Değirmenci, kurum temsilcileri, okul müdürleri ve muhtarlar katıldı.
Toplantıda proje ile ilgili bilgi veren Kaymakam Kaya Çıtak, mesailerinin yüzde 90’lık bölümünü Kaymakamlığa gelen ve okuma yazma bilmeyen insanların sorunlarını çözmekle geçirdiklerini belirtti. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Toroslar ilçesinde proje kapsamında iyi bir başarı yakaladıklarını ifade eden Çıtak, ancak bu yıl henüz aynı başarıyı elde edemediklerinden yakındı. Toplumlarda suçlarda ve kötü davranışların altında hep eğitimsizlik ve cehaletin yattığını vurgulayan Çıtak, “Cahil insan her kötülüğü yapmaya muktedirdir. Günümüzde bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız bir dönemde eğer bir insan okuma yazmayı hala bilmiyor ise o toplumdan ve ülkeden kalkınma beklemek yanlış olur. Çünkü toplumsal kalkınmanın en önemli unsurlarından birisi eğitimdir. Bu, ana sınıfında başlar, yüksek lisans ve doktoraya kadar gider. Gelişmiş sanayide, bilim ve teknolojide ileri gitmiş dünya ölçeğindeki ülkeler eğitim sorununu çoktan çözmüştür. Maalesef Türkiye’de hala okuma yazması olmayan insan vardır. Bu durum millet olarak ne kadar daha ilerleme kaydetmemiz gerektiğini göstermektedir“ dedi.
Toroslar İlçesi’ndeki okuma yazma bilmeyen insanların tamamına okumayı ve yazmayı öğretmenin hedefleri olduğunu dile getiren Kaymakam Çıtak, “Günümüzde hala çocuğunu okula göndermeyen veliler var. Eğer sizler bir işten tam sonuç almak istiyorsanız ihtiyaç sahibinin ayağına gitmeniz lazım. Geçen yıl ilçemizde 8 bin 15 kişi okuma yazma öğrendi. Maalesef Mersin genelinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı hem çok fazla hem de bu sayı gittikçe artış göstermekte. Bu konuda üstümüze düşen görevi yapmamız lazım. O zaman başarı gelir ve Mersin genelinde merkez ilçeler olarak ilk sıraya yerleşiriz. Tüm hedefiniz bu olsun” diye konuştu.
Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yılmaz da eğitimin önemi üzerinde durduğu konuşmasında, projeyle ilçede okuma yazma bilmeyen 6 bin kişiye ulaşmayı amaçladıklarını, bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir