GENEL - 31 Mart 2018 Cumartesi 09:58

Terminatör böcekler doğaya bırakıldı

A
A
A
Terminatör böcekler doğaya bırakıldı

Türkiye’ye İtalya üzerinden gelen ve ilk kez Yalova’da görülen gal arısı zararlısını yok etmek amacıyla laboratuvar ortamında çoğaltılan terminatör böcek lakaplı Torymus Sinensis’ler Yalova’da ormana salındı.

Türkiye’ye İtalya üzerinden gelen ve ilk kez Yalova’da görülen gal arısı zararlısını yok etmek amacıyla laboratuvar ortamında çoğaltılan terminatör böcek lakaplı Torymus Sinensis’ler Yalova’da ormana salındı.


Türkiye’de ilk ve tek laboratuvar olma özelliği taşıyan Gacık köyündeki "Kestane Gal Arısı ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında" bu yıl 2 bin 568 adet faydalı arı üretimi gerçekleştirildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kahraman İpekdal tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye’de ilk defa 2014 yılında Yalova’da tespit edilen kestane gal arısı (Dryocosmus kuriphilus) zararlısı ile biyolojik mücadele kapsamında yine Gacık köyünde bu zararlının parazitoiti olan torymus sinensis üretiminin yapılması için 2015 yılında laboratuvar kurulmuştur. Bu zararlının Türkiye’ye İtalya’dan gelmiş olabileceği kanaati hakim olmakla birlikte tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. OGM tarafından zararlı hakkında dünyada yapılan çalışmalar incelenmiş ve bu konuda İtalya’da başarılı biyolojik mücadele çalışmalarının yapıldığı tespit edilmiştir. İtalya’da aynı mücadele çalışmasını yapan Padova Üniversitesi ile gerekli iletişim sağlanmış ve 2015’te bir teknik ekip eğitim amacıyla gönderilmiştir. Bu kapsamda 2015 ve 2016 yıllarında getirilen torymus sinensis’ler kestane ormanlarına salınmıştır. Daha sonra ilk defa Türkiye’de laboratuvarda üretilen 552 adet torymus sinensis faydalı böceği 2017 yılında zarar gören kestane ormanlarına salınmıştır. 2018 yılında ise 2 bin 568 adet üretim yapılmıştır. Mart ayı içerisinde ormanda yapılan gözlemlerde torymus sinensis erginlerinin görülmüş olması ülkemizde kestane gal arısına karşı başlatılan biyolojik mücadelenin başarılı olma yoluna girdiğini göstermiştir. Önümüzdeki yıllarda zararlının sayısında düşüşler olmaya başlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.


İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü heyeti, Kestane Gal Arısı Biyolojik Mücadele Laboratuvarını ziyaret etti. İstanbul Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı İlyas Özdemir ve İstanbul Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yasin Çelen tarafından yapılan ziyarete Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bozan, Bursa Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Özden Açıcı, Yalova Orman İşletme Müdürü Murat Bilinmiş, Yalova Orman İşletme Müdür Yardımcı Özkan Çark ve Yalova Orman İşletme Şefi Engin Çakşır eşlik etti.


Ziyaret sırasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kahraman İpekdal tarafından kestane gal arısının tarihsel durumu, ülkeye gelişi, yaşam döngüsü ve zararlının parazitoiti olan torymus sinensis üretiminin nasıl yapıldığına ilişkin bir bilgi verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.