GENEL - 07 Eylül 2017 Perşembe 11:36

Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde

A
A
A
Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde

Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, mesleğin her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, mesleğin her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Kardaşko, "Böyle giderse 5 seneye Yalova’da terzi kalmayacak" diye konuştu.


Bir dönemin en gözde mesleği konumundaki terzilik her geçen gün unutuluyor. Mesleğin eski şaşalı günlerini çok aradıklarını dile getiren Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, mesleği bir sonraki kuşaklara aktarmanın bile neredeyse mümkün olamayacağını düşünüyor. Çırak bulmakta ve konfeksiyonlarla yurt dışından gelen ithal giysilerle rekabet etmekte zorlandıklarını vurgulayan Kardaşko, "Terzilerin şu anda en belirgin sıkıntısı çırak yetişmemesi. Aileler de artık çocuklarını terzilere çırak vermek istemiyor. Dolayısıyla da bu mesleği bizlerden sonra idame ettirecek olan kimse yetişmiyor. Ben çırak olarak mesleğe başladığımda bu işi yapan 30’dan fazla terzi vardı. Şimdi bu sayı çok azaldı. Ya 10 terzi var ya da yok. Bu gidişle bizden sonra Yalova’da 2-3 terzi kalır belki de hiç kalmaz. Çırak yetiştiremezseniz meslek ölmeye mahkumdur. Terzilik mesleği de hızla ölen bir iş koluna dönüştü" dedi.



Terzilere konfeksiyon darbesi


Terzilik mesleğinin giderek yok olmaya başlamasının altında yatan sebeplerden birisinin de konfeksiyonlar olduğuna vurgu yapan Kardaşko, "Elbette bunda diğer önemli bir etken ise konfeksiyonların artması da etkili. Buna bir de Çin gibi ülkelerden çok ucuz fiyatlara Türkiye’ye giyim eşyalarının girmeye başlaması mevcut durumu daha da kötü noktalara taşımaya başladı. Bir keten pantolonun satış fiyatı 15-20 TL aralığına kadar indi. Bir terzinin bununla rekabet etmesi mümkün değil" diye konuştu.



Devlet desteği şart


Terzilik mesleğinin canlandırılması için devlet desteğinin gerekli olduğunu söyleyen Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, "Terzilere artık devlet de sahip çıkmıyor. Bu meslek dalının korunması, yaşatılması ve bizlerden sonraki nesillere aktarılması adına adımlar atılması şart. Eğer bu yapılmazsa ülkede can çekişen terzilik mesleğini 10 yıl içerisinde kaybederiz" şeklinde konuştu.



Başka ülkelerde halen gözde meslek


Terzilik mesleğinin Avrupa başta olmak üzere birçok dünya ülkesinde halen gözde bir meslek olduğunu belirten Kardaşko, "Terzilik peygamber mesleğidir. Terzilik bir sanattır. Bu sanatın ülkemizde değeri yok. Birçok Avrupa ülkesinde terzilik halen çok gözde ve değerli bir meslek. İngiltere’de terzilerden takım elbise diktirmek için insanlar randevu alıyorlar. Kraliyet üyelerinin özel terzileri var. Terziler toplumun saygın bir meslek gurubu olarak kabul ediliyor. Devletleri destek veriyor. Ülkemizde de bir an önce gerekli önlemler alınmalı ve terzilik içerisine düştüğü durumdan kurtarılmalıdır " dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da şoke eden tehlikeli yolculuklar kamerada: Çocukların canını hiçe sayıp taşıdılar Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, çocuğunu da kucağında taşıyarak yürekleri ağızlara getirdi. Bisikletle yolculuk yapan başka bir kişi ise, iki çocuğunu bisikletin yanlarına oturtarak yolculuğuna devam etti. Yine Kağıthane’de iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında dakikalarca tehlikeli yolculuk yaptı. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.Kağıthane’de vatandaşların hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını tehlikeye atarak trafikte yaptığı tehlikeli ve bilinçsiz yolculuklar adeta ‘pes’ dedirtti. Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, hiçbir güvenlik önlemi almadan akan trafikte çocuğunu kucağında taşıdı. Görenlerin yüreklerini ağzına getiren tehlikeli yolculuk, diğer vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.Bir bisiklete üç kişi bindiKağıthane Talatpaşa Mahallesi’nde bisikletle giden bir kişi, okuldan çıkan çocuklarını da alarak üç kişi yolculuk yaptı. Çocuklarını bisikletin kenarlarına ayakta duracak şekilde koyan şahıs, pedal çevirmeye devam etti. Şaşkınlığa yol açan olay vatandaşların cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.Kamyonetin arkasına takıldılarKağıthane Galata Deresi Caddesi’nde ise yaşları ufak iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında yolculuk yaptı. Sürücünün farkına varmadığı esnada kamyonetin arkasına tutunan çocuklar, dakikalarca tehlikeli yolculuğu sürdürdü. Çevredekileri hayrete düşüren olay başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.
Antalya Antalya’da Kum Zambaklarına çitli koruma Anavatanı Akdeniz kıyıları olan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altında bulunan kum zambakları Kundu sahilinde çitlerle koruma altına alındı. Antalya Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kum Zambaklarını koruma altına alıyor. Kundu sahilinde ekiplerce yerleri tespit edilen Kum Zambakları renkli çitlerle çevrilerek zarar görmekten kurtarılıyor. Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileri arasında yer alan Kum Zambakları Antalya’nın Aksu ilçesinde koruma altına alındı. Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Kundu sahilinde 13 ayrı noktadaki Kum Zambaklarını çit ile çevirerek koruma altına aldı. Aksu Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, biyolojik miras olan Kum Zambaklarının gelecek nesillere sadece fotoğraf olarak anlatılmaması için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek “Endemik türleri koruma görevimizi yerine getiriyoruz” dedi. Belediye sorumluğunda olan bütün sahilin kontrol edileceğini belirten Başkan Yardımcısı Çelik, “Kum Zambaklarını tehlikelerden korumak ve farkındalık oluşturmak için rahatça fark edilebilecek şekilde renkli çitler içine aldık. Ekiplerimiz çitleri ve zambakları sürekli kontrol edecek” dedi. Dünya Doğa Koruma Birliğince de korunacak türler arasında yer alan ve kopartılması yasak olan Kum Zambakları her yıl Eylül, Ekim aylarında çiçek açarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Kum Zambaklarını koparanlara 488 bin 630 liraya kadar para cezası verilebiliyor.