EKONOMİ - 26 Ocak 2018 Cuma 11:07

Yalova 1 milyar 247 milyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaştı

A
A
A
Yalova 1 milyar 247 milyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaştı

Yalova Gümrük Müdürü Murat Aydeniz, Yalova’da 2017 yılında 1 milyar 247 milyon 946 bin 962 dolarlık dış ticaret gerçekleştiğini söyledi.

Yalova Gümrük Müdürü Murat Aydeniz, Yalova’da 2017 yılında 1 milyar 247 milyon 946 bin 962 dolarlık dış ticaret gerçekleştiğini söyledi.


26 Ocak Dünya Gümrük Günü Yalova’da törenle kutlandı. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene Yalova Gümrük Müdürü Murat Aydeniz ve Gümrük Müdürlüğü personelleri katıldı. Aydeniz, 2017 yılında Yalova’da gerçekleşen ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Yalova’nın 2017 yılında toplam 1 milyar 247 milyon 946 bin 962 dolarlık dış ticaret hacmini yakaladığını belirten Aydeniz, “1994 yılında kurulan ve ‘A’ sınıfı birgümrük idaresi olarak her türlü işlemi gerçekleştirmeye yetkili olan Yalova Gümrük Müdürlüğü, 2017 yılında Yalova Ro-Ro terminalindeki yeni hizmet binasında faaliyet göstermeye başladı. Geçici dahil toplam 57 personel ile faaliyet gösteren idaremiz, 2017 yılında 621 milyon 787 bin 544 dolar ithalat, 626 milyon 159 bin 418 dolar ihracat olmak üzere toplam 1 milyar 247 milyon 946 bin 962 dolarlık dış ticaret hacmi sürecinde yer alarak, yaklaşık 238 milyon TL tutarında vergi tahakkuku gerçekleştirdi. Bunun haricinde aynı dönemde 923 bin 55 TL’lik tasfiyelik eşya ile ilgili işlem gerçekleştirilerek, bunun yaklaşık 260 bin TL’lik kısmının satışı yanında 665 bin TL’lik vergi ve usulsüzlük cezası tahakkuk ettirilmiştir. İlimizde bir önceki yıla nazaran ihracat rakamları yüzde 24, ithalat rakamları ise yüzde 68 oranında arttı” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”